Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα παράταση για το Βrexit επιδιώκει η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξακολουθεί να επιδιώκει μία ακόμη αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επί του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ, στο όνομα της συνέχισης της «διαπραγμάτευσης» στις Βρυξέλλες. Απώτερος στόχος είναι να αναγκάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι το έχει ήδη απορρίψει, από το φόβο πιθανού χάους μπροστά σε ένα Brexit δίχως συμφωνία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν χτες πως η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει το σχέδιο συμφωνίας ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων «όχι αργότερα από τις 27 Φλεβάρη», ενώ υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν μέσα στις λίγες επόμενες μέρες. Νωρίτερα, η υφυπουργός Οικονομικών απέρριψε την πρόταση των αντιπολιτευόμενων Εργατικών για τη συνέχιση της τελωνειακής ένωσης Βρετανίας - ΕΕ.

Την τακτική της Τερέζα Μέι σχολίασε ο «σκιώδης» υπουργός των Εργατικών για το Brexit, Κεΐρ Στάρμερ, δηλώνοντας στους κυριακάτικους «Τάιμς» ότι η πρωθυπουργός «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι». «Την επόμενη βδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει "αρκεί" και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον προέβλεπε πως εφόσον ολοκληρωθεί το Brexit, η Βρετανία «οφείλει να είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος» για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο. Ο Γουίλιαμσον διέκρινε πως όσο περνά ο καιρός, τα όρια «μεταξύ ειρήνης και πολέμου» γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει «σύντομα» το νέο του αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» στον Ειρηνικό Ωκεανό, προωθώντας παράλληλα περισσότερες επενδύσεις για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι εξελίξεις πάντως ανησυχούν ένα μεγάλο μέρος των βρετανικών μονοπωλίων. Χτες η διευθύντρια του βρετανικού βιομηχανικού λόμπι (Confederation of British Industry) Καρολίν Φέιρμπεϊρν, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», εκτίμησε πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον επόμενο μήνα χωρίς συμφωνία και πως πλέον η χώρα έχει εισέλθει τώρα «στη ζώνη κινδύνου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ