Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστική αντιπαράθεση

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις στην Ισπανία, όπως κατέγραψε και η κινητοποίηση στη Μαδρίτη, την Κυριακή, των οπαδών των νεοφιλελεύθερων πρώην κυβερνητικών κομμάτων, του Λαϊκού και των «Πολιτών», με τη συμμετοχή και του νέου ακροδεξιού μορφώματος «VOX». Κεντρικό σύνθημα ήταν η αντίθεση στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ, ειδικά στο ζήτημα της «ενότητας της Ισπανίας». Ζητούν την παραίτησή του και νέες εκλογές και τον κατηγορούν ότι ενόψει και της έναρξης της δίκης των Καταλανών αυτονομιστών, επιδιώκει «ένα συμβιβασμό βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα». Θυμίζουμε ότι ο Σάντσεθ αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τη μομφή που έγινε στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, για σκάνδαλα διαφθοράς, και έχει την κοινοβουλευτική στήριξη και ανοχή της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, της συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε - Unidos Podemos», του «Ποδέμος», της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) και κάποιων μικρότερων κομμάτων.

Αύριο πάντως έρχεται για ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 και φουντώνουν τα σενάρια ότι αν δεν περάσει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον Σάντσεθ να εξετάζει ακόμα και τη διεξαγωγή τους τον Απρίλη, αφού το Μάη θα γίνουν και οι ευρωεκλογές.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, η ανάγκη για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης είναι η βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, που δέχονται επίθεση στα δικαιώματά τους και από τους δύο πόλους διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ