Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φτάνουμε στο 12ο Συνέδριο με σιγουριά και αισιοδοξία για να ανταποκριθούμε στους υψηλούς στόχους που θέτουμε

Ο Νίκος Αμπατιέλος
Ο Νίκος Αμπατιέλος
«

Φτάνουμε στο Συνέδριο με σιγουριά και αισιοδοξία! Ολοι οι αντιπρόσωποι του 12ου Συνεδρίου μπορούμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δράση του ΚΚΕ και της Οργάνωσής μας, αλλά και τις προσδοκίες που έχει από την ΚΝΕ το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, με τη σκέψη μας, τη συμβολή μας, με τις Αποφάσεις, αλλά και με τη δράση μας και την ίδια την πορεία της ΚΝΕ από την επαύριο του Συνεδρίου».

Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή τη διεξαγωγή του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ στις 15 - 17 Φλεβάρη.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη του Ν. Αμπατιέλου.

-- Ποια ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσυνεδριακής διαδικασίας;

-- Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο, μέσα από τον «Οδηγητή». Ολοκληρώθηκαν δύο γύροι συνεδριάσεων στις ΟΒ καθώς και οι Συνδιασκέψεις των Τομεακών και Περιφερειακών Οργανώσεων, των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ. Παράλληλα, εξελέγησαν τα νέα όργανα της ΚΝΕ, από τις ΟΒ έως τις Οργανώσεις Περιοχής.

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ
Αυτήν την πλούσια εσωοργανωτική διαδικασία χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια των μελών και στελεχών της ΚΝΕ να μελετήσουν και να συμβάλουν με τοποθετήσεις πάνω στις Θέσεις του ΚΣ, με βάση την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, με βάση τις σκέψεις τους για το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια να δυναμώσει η ΚΝΕ και η πρωτοπόρα δράση της, πώς πολλοί περισσότεροι νέοι θα ακουμπήσουν στο ΚΚΕ.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες συζητήσαμε με τους χιλιάδες νέους και νέες που προμηθεύτηκαν τις Θέσεις του ΚΣ και με ακόμη περισσότερους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τεύχος του «Οδηγητή» στο οποίο δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις σημείωσε τη μεγαλύτερη διακίνηση των τελευταίων ετών. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εξορμήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις. Πρόκειται για νέους και νέες που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα Φεστιβάλ μας, στις πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, στους αγώνες σε κάθε χώρο όπου η νεολαία ζει, μορφώνεται και δουλεύει.

Εκτιμάμε ότι όλη η προσυνεδριακή διαδικασία συνέβαλε να αφομοιωθεί το κεντρικό ζήτημα που έβαλαν οι Θέσεις του ΚΣ, να δεθεί τόσο με την ατομική όσο και με τη συλλογική πείρα η προσπάθεια να δυναμώνει ολόπλευρα η ΚΝΕ ως Νεολαία του ΚΚΕ. Να αποκτά την ικανότητα να εκπληρώσει τον πρωτοπόρο ρόλο της, για να συμβάλλει με νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να συνδέει τις ανησυχίες, την ανάπτυξη αγώνων των νέων από τις πιο μικρές ηλικίες με την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εργατική εξουσία.

Να δεθούμε με τις αγωνίες, τις ανησυχίες των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών

-- Τι ξεχώρισε στη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος;

-- Πρώτα απ' όλα ξεχώρισε η ουσιαστική συμφωνία του δυναμικού της ΚΝΕ με τις κατευθύνσεις που έθεσε το ΚΣ με τις Θέσεις, η υπερψήφισή τους, η σημαντική προσπάθεια για τον εμπλουτισμό τους, κάτι που φυσικά θα αποτυπωθεί στην εισήγηση του ΚΣ προς το 12ο Συνέδριο. Η συμφωνία πατά στον άξονα που θέτει και το ίδιο το σύνθημα του Συνεδρίου: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί. Ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο. Για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον σοσιαλισμό». Η ανάπτυξη των δυνάμεων της ΚΝΕ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, που όμως είναι μικρή και πρέπει να πατήσει σε πιο στέρεα βήματα σε όλη την Ελλάδα, ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων ιδιαίτερα από το νέο ΚΣ, από τα στελέχη του ΚΚΕ που είναι χρεωμένα στη δουλειά της ΚΝΕ, για να γίνουμε πιο πολλοί, να είναι δηλαδή ακόμα περισσότεροι οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θα κάνουν το επόμενο διάστημα το μεγάλο βήμα, να αποφασίσουν να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές μας. Εκφράστηκε συμφωνία και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση πάνω στις κατευθύνσεις που θέτουν οι Θέσεις του ΚΣ για το πώς μπορούμε, μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΒ και των καθοδηγητικών οργάνων, να γίνουμε πιο ικανοί στο να εμπνεύσουμε, να πείσουμε, να οργανώσουμε αποτελεσματικά την πάλη όχι μόνο εκείνων των νέων που έχουν ένα επίπεδο συμφωνίας με τις θέσεις μας, αλλά όλων εκείνων που τους ταιριάζει η ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Να δεθούμε με τις αγωνίες, τις ανησυχίες των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, να απλώσουμε την παρέμβασή μας και εκεί που σήμερα δεν φτάνουμε.

Επίσης, η συγκεκριμένη προσυνεδριακή διαδικασία ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τις ζωντανές τοποθετήσεις των ΚΝιτών μαθητών, για την ξεχωριστή συμβολή τους με όλους τους τρόπους για την ανάπτυξη μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης που μετατρέπουν το σχολείο σε εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο, να εκφράζεται η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και της εμπλοκής της χώρας, αλλά και της προσπάθειας των φασιστών να σπείρουν το ρατσιστικό - εθνικιστικό δηλητήριο στα σχολεία, για το ζωντάνεμα και τον συντονισμό των μαθητικών συμβουλίων. Υπάρχει μία πείρα, τόσο στις μορφές επικοινωνίας όσο και στις μορφές οργάνωσης, με νέους που περιπλανώνται από την ανεργία στην κακοπληρωμένη δουλειά, τη μαθητεία και την κατάρτιση, από μέλη της ΚΝΕ που δίνουν σκληρή μάχη στους χώρους δουλειάς για να κατοχυρώνονται ως πρωτοπόροι οργανωτές του αγώνα κόντρα στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, που παρεμβαίνουν δραστήρια στα συνδικάτα. Απασχολούν αρκετά - και σωστά - η αναγκαία ενίσχυση της πρωτοπόρας δουλειάς των μελών της ΚΝΕ στη ζωή των φοιτητικών συλλόγων, της μαζικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης της συλλογικής δράσης στους φοιτητές και σπουδαστές, οι προσπάθειες για την ισχυροποίηση του ΜΑΣ σε αντιπαράθεση με τα εμπόδια που θέτουν η σημερινή κατάσταση του φοιτητικού κινήματος και η δράση άλλων δυνάμεων.

Τελικά, η ζωντάνια της προσυνεδριακής διαδικασίας πηγάζει από τη διεξαγωγή της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης για το κέρδισμα της νέας γενιάς στην αντικαπιταλιστική πάλη, στη σοσιαλιστική προοπτική. Ολη η συζήτηση δείχνει ότι αυτή η μάχη εφ' όλης της ύλης στους χώρους νεολαίας, μέσα στους αγώνες που αναπτύσσονται, έχει μεγάλες απαιτήσεις, πρώτα και κύρια για τα καθοδηγητικά όργανα, με πρώτο το ΚΣ, για να έχουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πλούσια δραστηριότητα, για να προβληματίζουμε χιλιάδες νέους, για να βρισκόμαστε μαζί με πολλούς περισσότερους.

Η νεολαία πρέπει να απαντήσει μαζικά με ισχυρό ΚΚΕ

-- Ποια είναι τα καθήκοντα της ΚΝΕ από την επόμενη μέρα του 12ου Συνεδρίου;

-- Η αλήθεια είναι ότι από τώρα τα νέα όργανα και οι ΟΒ της ΚΝΕ οργανώνουν ένα μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία, το οποίο θα δυναμώσει με όπλα τις Αποφάσεις του Συνεδρίου και παρακαταθήκη τον πλούτο της προσυνεδριακής διαδικασίας. Με όπλα συζήτησης τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή», οργανώνουμε τη μαζική και πολύμορφη παρέμβαση της ΚΝΕ. Με τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, στη συζήτηση και επαφή άνθρωπο τον άνθρωπο, να φτάσουμε σε κάθε έτος σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ, ΙΕΚ, σε κάθε τάξη στα σχολεία, σε κάθε χώρο δουλειάς όπου συγκεντρώνεται νεολαία, σε κάθε στέκι, χώρο αθλητισμού και πολιτισμού. Για να συνεχιστούν και να δυναμώσουν οι αγωνιστικές εστίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να συμβάλουμε με περισσότερες νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση Κοινωνικής Συμμαχίας με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης.

Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου θα μας βρει «στα γεμάτα» στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει δύναμη στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, με επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Θα κάνει πιο ισχυρή τη φωνή του λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, υψώνοντας σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και στις Περιφέρειες. Να γίνει σε κάθε χώρο πράξη το σύνθημα «Η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη»!

Για να δεχτεί αποφασιστικό πλήγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που έπαιξε βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες της νέας γενιάς. Πλασάροντας το «νέο», κατέστρεψε τα όνειρα της νεολαίας που πίστεψε πως θα φέρει δήθεν την «ελπίδα», και την οδήγησε με την πολιτική του σε νέα αδιέξοδα και απογοήτευση. Οχι μόνο συνέχισε την πολιτική της ΝΔ, αλλά έβγαλε όλη τη βρωμοδουλειά για το κεφάλαιο, έδωσε «αριστερό» άλλοθι στα μνημόνια, στην ΕΕ και στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Τώρα προσπαθεί να πάρει συγχωροχάρτι για όλα αυτά με ορισμένους ελιγμούς, όπως η κατάργηση του «υποκατώτατου» και η «αύξηση» του κατώτατου μισθού, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις απώλειες που είχαν και θα έχουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να αναιρεί την ουσία της πολιτικής της, που συνολικά υποβαθμίζει όλων των ειδών τους μισθούς σε σχέση με τις ανάγκες της ζωής, χωρίς να καταργεί όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο που δραματικά συρρίκνωσε το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και ό,τι υπήρχε από κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ομως οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας είναι πολύ περισσότερες, δεν εξαντλούνται σε κάποια ευρώ παραπάνω στον μισθό προεκλογικά και δεν χωράνε στο σημερινό βάρβαρο σύστημα που σκοτώνει κάθε της όνειρο.

Για τους ίδιους λόγους πρέπει να αποδυναμωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα που για χρόνια τσάκισαν τις λαϊκές οικογένειες και που η «κόντρα» τους με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ποιος θα εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι καρφί στο μάτι του ναζισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού, η καλύτερη απάντηση της νεολαίας στην εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, τα σκυλιά που πολύ γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν αυτούς που μας τσακίζουν τη ζωή, είναι πιστοί υπηρέτες τους.

Η νεολαία πρέπει να απαντήσει μαζικά με ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει αποφασιστικά, μαχητικά, σταθερά το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική. Είτε είναι με την «πρόοδο» είτε με τη «συντήρηση», όλοι μαζί στήριξαν μνημόνια, μετατρέπουν τη χώρα μας σε μαγνήτη ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, συμφωνούν πως πρέπει να ζούμε με «ευκαιρίες» και όχι με πραγματικά δικαιώματα. Πρόοδος σήμερα είναι η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα.

Φτάνουμε στο Συνέδριο με σιγουριά και αισιοδοξία! Ολοι οι αντιπρόσωποι του 12ου Συνεδρίου μπορούμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δράση του ΚΚΕ και της Οργάνωσής μας, αλλά και τις προσδοκίες που έχει από την ΚΝΕ το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, με τη σκέψη μας, τη συμβολή μας, με τις Αποφάσεις, αλλά και με τη δράση μας και την ίδια την πορεία της ΚΝΕ από την επαύριο του Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ