Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αποστολές» με ΝΑΤΟική ατζέντα...

Ως πρότυπο και για άλλες διευθετήσεις με γειτονικές χώρες παρουσίασε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλ. Τσίπρας, πριν φτάσει στην Αγκυρα

Από την ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη

INTIME NEWS

Από την ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη
Τα ζητήματα της Ενέργειας, των υποδομών, των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και αυτά της «ασφάλειας», του Προσφυγικού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, που άπτονται ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, με την ενεργό εμπλοκή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύωρης συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, που έγινε την Τρίτη στην Αγκυρα.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης, αλλά και τα «γκρίζα» σημεία που προέκυψαν από τις δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν, κυρίως σε ό,τι αφορά την «ασφάλεια» και τη στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», αφήνουν ερωτήματα για το τι αποφασίστηκε στη συνάντηση. Πολύ περισσότερο που κι αυτή η συνάντηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έγινε εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά παράλληλα παζάρια, κυρίως ανάμεσα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ετσι, πέρα από τα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τις αστικές τάξεις στις δυο χώρες, όπως οι σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καθώς και κάποιες υποδομές, είναι βέβαιο ότι στο τραπέζι βρέθηκαν τα ζητήματα «ασφάλειας» της Κύπρου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, το καθεστώς της εξόρυξης, εκμετάλλευσης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο, οι τουρκικές αμφισβητήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και άλλα ζητήματα.

Προσβλέπει σε «ιστορικά βήματα»

Για όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει αναχωρώντας για την Τουρκία ότι επιδιώκει το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε «ιστορικά βήματα» με την Τουρκία, παρουσιάζοντας μάλιστα τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο για ανάλογες διευθετήσεις, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Στην ίδια συνέντευξη εκθείαζε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, την οποία αργότερα παρουσίασε και ως υπόδειγμα της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, προκαλώντας τους χιλιάδες πρόσφυγες και νησιώτες, αλλά και συνολικά το λαό, που αγανακτεί με το δράμα των προσφύγων, την ώρα μάλιστα που το ΝΑΤΟ έχει διευρύνει την παρουσία του στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Στα ζητήματα της Ενέργειας ο πρωθυπουργός μίλησε για δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας και στο σχέδιο του «Turkish Stream», που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παζάρι για τα ενεργειακά περάσματα της «επόμενης μέρας», με εμπλοκή των ΗΠΑ και Ρωσίας. Το Ενεργειακό είναι κυρίαρχο και στη συζήτηση για την Ανατ. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία διεκδικεί να έχει λόγο στους υδρογονάνθρακες, την ώρα που Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος βαθαίνουν τη συνεργασία τους για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τη διοχέτευσή του στις αγορές, με ενεργότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα τριμερή και πολυμερή σχήματα, απογειώνοντας τους ανταγωνισμούς.

Για το Αιγαίο, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δυο χωρών και ανακοινώθηκε η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μια «ιστορία από τα παλιά», που δεν εξάλειψε τις εντάσεις, ούτε έλυσε βέβαια τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες, σε μια θάλασσα όπως το Αιγαίο, που από το ΝΑΤΟ θεωρείται ενιαίος επιχειρησιακός χώρος, δίνοντας ανοχή, αν όχι κάλυψη, στις τουρκικές αμφισβητήσεις.

Οπως σχολίασε σε ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν, αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς, ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κι αυτό δεν αλλάζει, ακόμη κι αν προχωρήσουν κάποιες επιχειρηματικές συμπράξεις και συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που θα ωφελήσουν τμήματα του κεφαλαίου και μόνο».

Αιγαίο και Κυπριακό

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης, με τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, να ανοίξει δρόμο στενότερης προσέγγισης με την Τουρκία, φάνηκε και από τις εκτιμήσεις Τσίπρα ότι «με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε πιστεύω στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες και τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».

Σε συνδυασμό με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώσεις σαν κι αυτή γεννούν μεγάλες ανησυχίες για όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και παραπέμπουν σε σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών.

Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, χρειάζεται «να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας», έχοντας προφανώς κατά νου τον ρόλο που σχεδιάζεται να παίξει το ΝΑΤΟ στο «σύστημα εγγυήσεων» της επόμενης μέρας και το οποίο δείχνει να προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ.

Για τους «8» επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή του δεν υπερασπίζονται πραξικοπηματίες, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και παρέπεμψε σε συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια στην τρομοκρατία» και σε όποιον «επιβουλεύεται την ασφάλειά» τους, γεννώντας επιπλέον ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί.

Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε ζήτημα συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη για το Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα «ισοτιμία» των «Τούρκων στην Κύπρο». Αξίωσε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθώς λίγο πριν από την άφιξη Τσίπρα στην Αγκυρα είχε επικηρύξει τους «8» για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον καθένα.

Εξέφρασε κι αυτός την προσήλωσή του στη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό και σε ερώτηση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λύσει το θέμα των μουφτήδων, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επέτρεψε στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου να λειτουργεί κανονικά.

Προσπάθεια εφησυχασμού

Παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό μετά τη συνάντηση, με δηλώσεις για «ειλικρινή συζήτηση» και «αποκλιμάκωση στο Αιγαίο», το βέβαιο είναι ότι, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία θα μάθουν τι συμφωνήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες όταν αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός.

Θετικές εξελίξεις για τους λαούς στις δυο χώρες δεν μπορούν να υπάρξουν από τέτοιες συναντήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, που αποτελούν κομμάτι στο παζλ ισχυρών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας.

Πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγινε προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να ανοίξουν ζητήματα, όπως αυτό των «νησιών», της δήθεν «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση, «οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον», όπως σημείωνε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ απευθύνεται στους λαούς των δύο χωρών, στους λαούς της περιοχής και τους καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, κατά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που για τους λαούς γεννάει μόνο κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ