Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμασία για νέο κύκλο διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

Το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στην Κύπρο

INTIME NEWS

Το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στην Κύπρο
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε χτες υπό τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα τις συναντήσεις με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες, για να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, που διακόπηκε τον Ιούλη του 2017 με τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, πάνω στη διχοτομική «λύση» των «δύο συνιστώντων κρατών». Οι προετοιμασίες που γίνονται τώρα, στόχο έχουν να αποσαφηνίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης, που φαίνεται να ξεκινάει κάπου τον Ιούνη, μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο βασικός παράγοντας που «σπρώχνει» τις διεργασίες ήταν και παραμένουν τα ισχυρά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο. Γι' αυτό θεωρείται ότι οι ανακοινώσεις της «Exxon» για τις ποσότητες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, θα επιδράσουν καταλυτικά στην πορεία και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης.

Πέρα από την ανάγκη μεγάλων ομίλων της Ενέργειας να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή, με την εξεύρεση ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, εκτιμάται επίσης ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο σε ευρύτερους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και γι' αυτό υπάρχει μια ευελιξία σε σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «λύση», από μια «χαλαρή ομοσπονδία», έως «μια συνομοσπονδία».

Στη βάση αυτή, αυξάνονται οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών προβάλλεται ως «μοντέλο» για διευθετήσεις και στο Κυπριακό, όπου και πάλι πρωτοστατεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας ρόλο «κρίκου» στη μεγαλύτερη πρόσδεση της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ρωσία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, διεκδικούν επίσης μερίδιο από την «πίτα».

Στις διεργασίες εντάσσεται και η συμφωνημένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, που χαρακτηρίζεται «άτυπη», αλλά επιδιώκεται να συμβάλλει στην αποσαφήνιση των σημείων σύγκλισης, συναντίληψης και διαφορών. Η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται να επιμένει στα ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ λέγεται ότι θα ζητήσει πριν τον Ιούνη γραπτή τοποθέτηση της Τουρκίας πάνω στο λεγόμενο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες.

Οπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο DHA, η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, που θα έχει επαφές με τις «εγγυήτριες» δυνάμεις (Τουρκία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία) προετοιμάζει ένα «κοινό έγγραφο» με «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνάντηση στα τέλη του Φλεβάρη, ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζίου, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να έρθει «με γεμάτα χέρια».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, και προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και τετελεσμένα, η «Βουλή» του ψευδοκράτους προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση, στέλνοντας στην ΕΕ αντιπροσωπεία που ζήτησε στις επικείμενες ευρωεκλογές οι 6 έδρες ευρωβουλευτών για την Κύπρο να κατανεμηθούν σε 4 στην Κυπριακή Δημοκρατία και 2 στο ψευδοκράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ