Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενταση στις σχέσεις με την Ιταλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ιταλία προχώρησε χτες η Γαλλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στο λεγόμενο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», με αφορμή και τη συνάντηση πριν από δύο μέρες του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο (και ηγέτη του «Κινήματος 5 Αστέρων»), με μέλη των «κίτρινων γιλέκων» σε ξενοδοχείο νότια του Παρισιού. «Ο άνεμος της αλλαγής έχει περάσει τις Αλπεις», είχε δηλώσει ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «καταλογίζει στην Ιταλία επιπρόσθετη και απαράδεκτη πρόκληση η οποία δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο» και προσθέτει «η Γαλλία έχει υπάρξει, επί μήνες, αντικείμενο επαναλαμβανόμενων και ανεδαφικών επιθέσεων και εξοργιστικών ανακοινώσεων». «Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους είναι κάτι άλλο», σημειώνει χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Ολες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Γαλλίας».

Μέτα από την κίνηση αυτή, ο Ντι Μάιο σχολίασε πως η συνάντησή του ήταν «απόλυτα θεμιτή και νόμιμη», προσθέτοντας ότι τα Πέντε Αστέρια έχουν πολλά κοινά με τα «κίτρινα γιλέκα». Πάντως, ο άλλος Ιταλός αντιπρόεδρος, Ματέο Σαλβίνι, και ηγέτης της ακροδεξιάς «Λέγκας» σημείωσε χτες ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, προσθέτοντας πως θα ήταν ευτυχής αν συναντούσε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις. Σε παλιότερες, ωστόσο, δηλώσεις του ίδιου ο Μακρόν χαρακτηριζόταν ως «μεγάλος εχθρός της λαϊκής δεξιάς στις κάλπες του Μάη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ