Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη Κόντε με φόντο επενδυτικά σχέδια στην Ενέργεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πρόσκληση για ιταλικές μπίζνες στον Λίβανο απηύθυνε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Χαρίρι, στον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ο Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του προσφέρει «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες», ιδιαίτερα μετά τα περίπου 11 δισ. δολάρια σε προνομιακά δάνεια και επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν πέρυσι στο Παρίσι, σε συνάντηση ξένων δανειστών για την υποστήριξη της λιβανέζικης οικονομίας.

Ο Χαρίρι εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Λίβανος μπορεί να γίνει «περιφερειακό κέντρο για τον ιταλικό ιδιωτικό τομέα». Ο Κόντε, από τη μεριά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε πως η Ρώμη «υποστηρίζει τον Λίβανο σε όλα τα επίπεδα» και προσκάλεσε τον Χαρίρι στη Ρώμη προκειμένου να ενθαρρύνει «τις ιταλικές εταιρείες να επενδύσουν σε αναπτυξιακά έργα στον Λίβανο».

Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στη Βηρυτό είναι η πρώτη ξένου ηγέτη στον Λίβανο μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης πριν από μια βδομάδα, έπειτα από παζάρια εννιά μηνών. Πραγματοποιείται δε σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφότου το 2017 η κυβέρνηση του Λιβάνου ενέκρινε άδειες σε διεθνή κοινοπραξία μονοπωλίων Ενέργειας την οποία συγκρότησαν η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total» η ρωσική «Novatek», ώστε να αρχίσουν έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε 2 από τα 10 «οικόπεδα» της λιβανέζικης ΑΟΖ στη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ