Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αλλά πάλης

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός

«

Οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπαιδευτικών και η θέση του ΚΚΕ» είναι το θέμα με το οποίο διοργανώνουν εκδηλώσεις αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ανά την Ελλάδα και μέχρι στιγμής τέτοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πύργο, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο και αλλού, ενώ προγραμματίζονται και άλλες το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό εκδήλωση έκανε και η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο, στον κινηματογράφο «Τριανόν», όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Είναι σημαντικές οι κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από χιλιάδες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα σε αυτές τις κινητοποιήσεις πήραν μέρος οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι που κυριολεκτικά τους έχουν καταδικάσει με μια βαλίτσα στο χέρι να δουλεύουν για χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους, εμφανίζοντας η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο απολύσεων σαν νομοσχέδιο προσλήψεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι αγώνες που έγιναν αυτό το διάστημα ακύρωσαν αυτήν την προπαγάνδα. Ακύρωσαν την προσπάθεια να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει προσλήψεις και ο Μητσοτάκης θα κάνει απολύσεις. Αλλά έδειξαν και κάτι άλλο: Οτι υπάρχει ένα δυναμικό, ένα νέο δυναμικό, το οποίο με διαφορετικές εμπειρίες, με λειψή ταξική πείρα, είναι διατεθειμένο να παλέψει κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις, είναι διατεθειμένο να παλέψει γι' αυτά που του ανήκουν, για τον διορισμό όλων, δηλαδή τον μόνιμο διορισμό 30.000 εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί αυτά είναι τα κενά, γιατί αυτοί είναι οι εκπαιδευτικοί που ματώνουν όλα αυτά τα χρόνια και γιατί έτσι μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες για μια μόρφωση που σ' αυτά τα δεδομένα μπορεί να δίνει περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας. (...)

Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τα σχολεία με τη δουλειά τους


Θέλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά, χωρίς να ωραιοποιούμε την κατάσταση, να κρύβουμε προβλήματα, για το τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία. Τα σχολεία που δεν είναι άψυχα κτίρια, αλλά καθημερινά σε αυτά ζουν και αναπτύσσονται τα παιδιά μας, οι μαθητές μας.

Αυτά τα σχολεία στηρίζουν μέρα με τη μέρα οι εκπαιδευτικοί με τη δουλειά τους, με το ενδιαφέρον τους για τους μαθητές τους. Αυτοί που βάζουν από την τσέπη τους για να φάει την τυρόπιτα ο μαθητής που δεν έχει ούτε εκείνο το μικρό καθημερινό χαρτζιλίκι από το σπίτι. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που αγκαλιάζουν με θέρμη τους μετανάστες, τους πρόσφυγες μαθητές. Αλλά κι εκείνοι που με περίσσιο θάρρος και επιμονή, δουλεύουν με τα παιδιά του τελευταίου θρανίου. Τα παιδιά που δεν είχαν την τύχη, σε αυτή την άδικη εκμεταλλευτική κοινωνία, να πάρουν τις μορφωτικές αποσκευές για να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που εναντιώνονται στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων ή που έχουν σοβαρούς προβληματισμούς ή και ενστάσεις που έχουν να κάνουν με προχειρότητα και λάθη σε αυτά. Οι εκπαιδευτικοί που παρεμβαίνουν στην τάξη συζητώντας για μια σειρά θέματα με τους μαθητές. Που προβάλλουν με επιχειρήματα τη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει τον κόσμο, να τον αλλάξει, σε μια σειρά επιστημονικά αντικείμενα.

Προφανώς και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν αυτές τις κατευθύνσεις στη δουλειά τους, μπορεί να τους τρώει η καθημερινότητα.

Ξέρουμε, επίσης, ότι όλοι αυτοί οι καλοπροαίρετοι εκπαιδευτικοί που δεν είναι λίγοι, αλλά αποτελούν την πλειοψηφία, δεν είναι όλοι τους κομμουνιστές, δεν ψηφίζουν όλοι ΚΚΕ, ούτε το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ ψηφίζουν.

Ομως είναι εργαζόμενοι, έχουν αγωνία για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και στο πώς αυτές επιδρούν στις συνθήκες μόρφωσης των μαθητών αλλά και στις συνθήκες εργασίας τους ως επιστημόνων. Είναι γονείς. Εχουν αγωνία για τα παιδιά τους, για το μέλλον τους, για τις σπουδές τους, για το αν και πού θα βρουν δουλειά. Εχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών τους μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ. (...)

Σοβαρές οι ευθύνες όσων δημιούργησαν έδαφος για «ανθρωποφαγία»

Απευθυνόμαστε στους αναπληρωτές, (...) σας λέμε χωρίς μισόλογα ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει ποτέ να προβάλλει το δίκαιο, αναγκαίο και ρεαλιστικό αίτημα για 30.000 μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα, για να καλυφτούν τα κενά που υπάρχουν, τα οποία δεν είναι έκτακτα αλλά σταθερά. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα απέναντι σε εκείνες τις κυβερνήσεις που πουλάνε ελπίδα, που παίζουν με τον πόνο και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών που τολμάνε, όπως προκλητικά υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, να λένε ότι το αίτημα αυτό είναι λαϊκισμός. Τη στιγμή που οι ίδιοι προεκλογικά και μετεκλογικά το 2015 έδιναν υποσχέσεις για 20.000 διορισμούς. Ακόμα τους ψάχνουμε αυτούς τους διορισμούς.

Και όσο για τον τεχνικό τρόπο διορισμού που ακόμα δήθεν ψάχνει ο κ. Γαβρόγλου στην πρόταση του ΚΚΕ, λες και δεν την ξέρει. Του λέμε: Κάντε 30.000 διορισμούς άμεσα, μειώστε την αναλογία εκπαιδευτικού/μαθητή στην τάξη και μετά κάντε προσλήψεις με το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση.

Μάλιστα, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της αναρωτιούνται υποκριτικά: Και τα νέα παιδιά, αυτά που έχουν μεταπτυχιακά και προσόντα, πότε θα εργαστούν; Και ποιος τα λέει αυτά; Η κυβέρνηση που χρόνια τώρα διατηρεί τον άθλιο υποκατώτατο μισθό, που αν καταργηθεί, η όποια αύξηση θα εξανεμιστεί από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 420 ευρώ. Ελεος!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, έχουν σοβαρές, σοβαρότατες ευθύνες, γιατί αυτές έχουν δημιουργήσει το έδαφος για την "ανθρωποφαγία", για να έρχεται ο ένας συνάδελφος απέναντι στον άλλον.

Είναι πρόκληση για τους νέους επιστήμονες, τα παιδιά που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας, να λέει η κυβέρνηση επί της ουσίας, να βάλουν το πτυχίο σε ένα κάδρο για να το βλέπουν, και να τρέχουν για να μαζεύουν πιστωτικές μονάδες, μόρια, σεμινάρια επί πληρωμή. Να πληρώνεις δηλαδή μια ζωή, μήπως και βρεις μια θέση στον ήλιο.

Είναι υποκρισία, όταν υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι χρειάζονται τα ακαδημαϊκά προσόντα. Αλλη είναι η έγνοια της κυβέρνησης. Να δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά πιστοποιήσεων, πτυχίων και μεταπτυχιακών που και με τη δική σας βούλα έχουν δίδακτρα. Δίνει και παίρνει το εμπόριο των πιστοποιήσεων!

Δεν ενδιαφέρει η πράγματι αναγκαία επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων. Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση θα την έκανε δωρεάν και για όλους, όχι για λίγους. Αν την ενδιέφερε θα υλοποιούσε αυτό που δεν έχει γίνει ούτε από αυτήν την κυβέρνηση, ούτε από προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την επιστημονική ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Τέλος, αν ενδιέφερε η επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων δεν θα άνοιγε τον δρόμο στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο, συνεχίζοντας την πολιτική της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου. (...)

Η ίδια η πείρα δείχνει ότι μπορούμε να βάζουμε εμπόδια

Σας καλούμε να κρίνετε από την πείρα σας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σχεδόν τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, δεν έχει αλλάξει τα σχολικά βιβλία, παρά μόνο δυο - τρία. Γιατί προφανώς συμφωνεί με την ιδεολογική προπαγάνδα που γίνεται σε αυτά. Συμφωνεί με τη λογική της διαθεματικής σούπας που έχουν αυτά τα σχολικά βιβλία, που μπήκαν στα σχολεία επί ΝΔ, τα κράτησε το ΠΑΣΟΚ και τα διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μη μας πείτε ότι δεν πρόλαβε. Εδώ ολόκληρη συμφωνία Πρεσπών έφερε σε πέρας.

Σας καλούμε να κρίνετε μέσα και από την καθημερινή πείρα που έχετε ότι τα λίγα ψίχουλα που μπορεί να δίνει παραπάνω η κυβέρνηση για τα σχολεία, δεν είναι καν μια από τα ίδια, αλλά εκ του αποτελέσματος χειροτερεύουν την κατάσταση. Το βλέπουμε αυτό, στις συνεχόμενες ειδήσεις για ταβάνια που πέφτουν, για σχολεία που πλημμυρίζουν. Κυριολεκτικά τα ζητήματα των σχολικών υποδομών έρχονται στην επικαιρότητα ολοένα και πιο συχνά και αυτό δεν είναι μια ατυχία, αλλά συνέπεια της χρόνιας υποχρηματοδότησης που κάποια στιγμή "φτάνει ο κόμπος στο χτένι".

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι. Την κατάσταση δεν την περιγράφουμε για να μιζεριάσουμε. Η ίδια η πείρα δείχνει ότι μπορούμε να βάζουμε εμπόδια, να μετράμε μικρές νίκες, να καθυστερούμε. Αρκεί φυσικά να έχουμε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αλλά πάλης. Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα. Ξεθωριάζει την προπαγάνδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι όταν υλοποιούνται αντιδραστικά μέτρα δεν έχουν νομιμοποιηθεί στη συνείδηση μιας μεγάλης μάζας εργαζομένων. Και αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα στη συνείδηση αλλά είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες που θα έρθουν και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν.

Και σε αυτήν την υπόθεση, χωρίς να μετράμε τον ίσκιο για μπόι μας, μπορούμε να πούμε ότι είναι σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ