Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον σύντροφο Χρήστο Σαμαρά

Ο σ. Χρήστος Σαμαράς
Ο σ. Χρήστος Σαμαράς
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο σ. Χρήστος Σαμαράς, στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο σύντροφος Χρήστος γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη από φτωχούς αγρότες γονείς. Στην Κατοχή οργανώνεται στον «Θεσσαλικό Ιερό Λόχο» και μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ αναλαμβάνει στελεχική θέση στην Οργάνωση της Τσαριτσάνης. Το Δεκέμβρη του 1943 κατατάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και τον Αύγουστο του 1944 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα και τις τρομοκρατικές διώξεις των αγωνιστών, ξεκινάει με συναγωνιστές του για το βουνό, κατατάσσεται στο αρχηγείο Ολύμπου στην Καρυά Ελασσόνας, συμμετέχει σε πολλές μάχες ως μαχητής του ΔΣΕ στις κορυφές των Αγράφων και τελικά αιχμαλωτίζεται στις 29 Ιούλη 1947. Περνάει στρατοδικείο, μεταφέρεται στις φυλακές Τρικάλων όπου βασανίζεται και από 'κεί μεταφέρεται στις φυλακές ανηλίκων της Κηφισιάς απ' όπου παίρνει το δρόμο για το κολαστήριο της Γιούρας. Μετά πάλι στα Τρίκαλα, στην Κεφαλονιά, στην Αίγινα απ' όπου αποφυλακίζεται στις 22 Ιούλη 1957. Συνδέεται άμεσα με την ΕΔΑ και συλλαμβάνεται στις 21 Οκτώβρη 1958, με την κατηγορία ότι ήταν στέλεχος του εκτός νόμου ΚΚΕ. Οδηγείται στον Αη Στράτη, όπου παραμένει τέσσερα χρόνια και αποφυλακίζεται με το κλείσιμο του στρατοπέδου τον Ιούλη του 1962. Με την κήρυξη της δικτατορίας, συλλαμβάνεται αμέσως και μεταφέρεται στη Γιούρα. Τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας του 1968 και αποφυλακίζεται στις αρχές του 1971. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης στο ΚΚΕ υπερασπίζεται τον χαρακτήρα του Κόμματος και με την αταλάντευτη στάση του στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του οπορτουνισμού και του ταξικού αντίπαλου.

Στην πολιτική κηδεία του που έγινε χτες Τρίτη στο χωριό του, την Τσαριτσάνη Ελασσόνας, μίλησαν οι Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Κική Συμεωνίδου από το ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ και η Αννέτα Ψωμιάδου, από το παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Τ. Τσιαπλές, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό του, σημείωσε πως «ο σύντροφος Χρήστος ήταν ένας ξεχωριστός κομμουνιστής ανάμεσα στους χιλιάδες ξεχωριστούς αγωνιστές και κομμουνιστές που ανδρώθηκαν και ατσαλώθηκαν στο καμίνι του πολέμου και της ταξικής πάλης, την θυελλώδη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα και των μετέπειτα πέτρινων χρόνων. (...) Αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο του αγώνα, μιας και ούτε το Δημοτικό δεν πρόλαβε να βγάλει, μας πρόσφερε σημαντικό αρχειακό και ιστορικό υλικό από τη συγγραφή του βιβλίου του για την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην επαρχία Ελασσόνας και της αυτοβιογραφίας του. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο σύντροφος Χρήστος Σαμαράς είναι μεγάλη. Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Με την «υπόσχεση πως οι νεότεροι σύντροφοι από την ΚΝΕ, θα συνεχίσουμε προς το δρόμο που κι εσύ χάραξες, τον δρόμο προς την ελπίδα..., μέχρι την τελική νίκη», αποχαιρέτησε τον σ. Χρήστο η Κική Συμεωνίδου, ενώ η Αννέτα Ψωμιάδου, στον δικό της αποχαιρετισμό, στάθηκε στο γεγονός ότι ο σ. Χρήστος υπήρξε και «πρωταγωνιστής και καθοδηγητής στην προσπάθεια αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης, και το στήσιμο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην περιοχή μας. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή της Ιστορίας της Αντίστασης, δίνοντας το θρυλικό όνομα στην περιοχή μας ως "μάνα του αντάρτη". Φώτισε πλευρές και σημεία όλης αυτής της πορείας με ταξικό, καθαρό κριτήριο. Εμπλούτισε την τοπική ιστορία με πάμπολλα στοιχεία, ημερομηνίες και γεγονότα».

Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του συντρόφου, η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην σύζυγό του Δέσποινα, στα παιδιά και τα εγγόνια του και σημειώνει πως «η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο σύντροφος Χρήστος Σαμαράς είναι μεγάλη. Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ