Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

INTIME NEWS

Μετά από αίτημα του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Κόμματος πραγματοποίησε χτες το πρωί επίσκεψη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ).

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούνταν από τους Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. και υποψήφιο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ηλία Σιώρα, γιατρό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο.

Κατά την επίσκεψη έγινε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, συγκεκριμένα με τον διοικητή και τον υποδιοικητή, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για θέματα σχετικά με τη διάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΠΝ, τις υποδομές, το προσωπικό και γενικά τη λειτουργικότητα του ΝΝΑ.

Το ΝΝΑ με διάφορες επεκτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει καλύψει το σύνολο του διατιθέμενου χώρου. Εκτός από το ΝΝΑ αξιοποιούνται και οι εγκαταστάσεις του παλιού Ναυτικού Νοσοκομείου (ΝΝ) Πειραιά, κυρίως ως εξωτερικά ιατρεία και σταθμός φροντίδας παιδιών ειδικών ικανοτήτων (διακλαδικός). Επίσης, επιπέδου Κέντρου Υγείας είναι το ΝΝ Σαλαμίνας, που εξυπηρετεί το προσωπικό των πλοίων και του Ναυστάθμου, αλλά και τον πληθυσμό του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ΝΝ Κρήτης, που βρίσκεται στη Σούδα και διαθέτει κάποιες βασικές ειδικότητες, καλύπτοντας το εκεί προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Αποστολή του ΝΝΑ είναι η υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση πολέμου και φυσικών καταστροφών, και εν καιρώ ειρήνης η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού και η επιστημονική έρευνα. Οι δικαιούχοι υγειονομικής περίθαλψης στο Ναυτικό Νοσοκομείο ανέρχονται σε πάνω από 300.000 (το 80% είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ), αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 2.200 ασθενείς ανά ιατρό και 1.000 ασθενείς ανά κλίνη. Δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι εν ενεργεία και αποστρατεία στρατιωτικοί, οι οικογένειές τους, μόνιμοι κάτοικοι άγονων νησιών, μη προστατευόμενα μέλη που παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον, το μη μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων που έχει απολυθεί οριστικά ή προσωρινά και πάσχει από ανίατη ή δυσίατη νόσο, ιδιώτες που έπαθαν ατύχημα κοντά στο Νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες μέχρι να διακομιστούν σε πολιτικό νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική. Επίσης, ιδιώτες που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ στο πλαίσιο της συνεργασίας των στρατιωτικών νοσοκομείων με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με ανώτατο όριο διατιθέμενων κλινών τις 20 κλίνες.

Η ενημέρωση εστίασε σε θέματα όπως:

  • Ο κύριος όγκος των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου πραγματοποιούνται για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (97%) και το υπόλοιπο καλύπτεται από το ΥΕΘΑ. Το γεγονός αυτό δείχνει τι επιπτώσεις έχει στη λειτουργία του νοσοκομείου η διαχρονικά μειωμένη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
  • Οι ελλείψεις προσωπικού εστιάζονται κυρίως στο πολιτικό προσωπικό (περίπου 80 άτομα), ενώ κενά δημιουργούνται και από την αυξημένη αποχώρηση στελεχών με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας σε συνδυασμό με τη μειωμένη ένταξη στις αντίστοιχες σχολές νέων σπουδαστών. Επίσης, γίνονται αποσπάσεις υγειονομικών στα hot spots σε Λέρο, Σκαραμαγκά και Λαύριο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή με ημερομηνία λήξης.
  • Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο εξωτερικά ιατρεία Παίδων και όχι παιδιατρική κλινική. Επίσης λειτουργεί μόνο γυναικολογική κλινική και όχι μαιευτική. Τυχόν κάλυψη των δύο αυτών κλινικών θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.
  • Από το 2008 που επεκτάθηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το 1/3 των κρεβατιών είναι σταθερά κλειστά. Από τα 9 κρεβάτια λειτουργούν τα 6, από τα οποία τα δύο διατίθενται στο ΕΚΑΒ.
  • Υπάρχουν ελλείψεις και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η «δωρεά» της Περιφέρειας Αττικής από τα αποθεματικά που προορίζεται προς τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δεν έχει ακόμη φτάσει στο ΝΝΑ. Επίσης, και στο νοσοκομείο αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάζονται να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε δωρεές «ευεργετών».
  • Μόνο το 2017, οι επισκέψεις στα Επείγοντα ξεπέρασαν τις 20.000 και μέχρι τον Οκτώβρη του 2018 τις 17.000. Το 2017 νοσηλεύτηκαν 17.500 άτομα. Στα εξωτερικά ιατρεία το 2017 η επισκεψιμότητα άγγιξε τις 120.000.
  • Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση από τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, λειτουργούν και απογευματινά, χωρίς πληρωμή.
  • Το πρόβλημα των πολύμηνων ραντεβού για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία είναι διαχρονικά έντονο (δεν αφορά εν ενεργεία προσωπικό), ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγου, παθολόγου, καρδιολόγου, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και χώρων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, στις οποίες εντάσσεται και το ζήτημα της Υγείας, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΚΚΕ και αυτό εκφράζεται με τις επισκέψεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, η αντιπροσωπεία του Κόμματος ανέδειξε στη διοίκηση του ΝΝΑ τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού, την υλοποίηση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κ.λπ., και εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου.

Ακολούθησε περιήγηση στη Μονάδα Υπερβαρικής Ιατρικής, που είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη τέτοια μονάδα στη χώρα και εξυπηρετεί κυρίως τη νότια Ελλάδα με εξειδικευμένο προσωπικό. Πέρα από την αντιμετώπιση των καταδυτικών ατυχημάτων σε 24ωρη βάση όλο το χρόνο, το σπουδαίο έργο της επεκτείνεται και σε άλλες παθήσεις (π.χ. οξεία κώφωση).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ