Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τα προβλήματα των φοιτητικών Εστιών

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) προχώρησαν χτες από το πρωί οικότροφοι φοιτητές από Εστίες της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις Εστίες.

Οι φοιτητές απαίτησαν συνάντηση με τους εκπρόσωπους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστειλε μόνο αστυνομικές δυνάμεις για να τους υποδεχτούν.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), στις Εστίες μόνο από την αρχή της χρονιάς έμειναν 60 δικαιούχοι φοιτητές χωρίς δωμάτιο, ενώ ήταν στις λίστες. Κάτω από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ο αριθμός μειώθηκε, αλλά δεκάδες παραμένουν ακόμα έξω. Επίσης, τεράστια προβλήματα υπήρξαν τον χειμώνα με το ζεστό νερό και τη θέρμανση, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο συντήρησης. Επιπλέον, υπουργείο και ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενίσχυσαν το καθεστώς της εργολαβίας στα εστιατόρια και εργαζόμενοι απολύθηκαν στις Εστίες της ΦΕΠΑ, ενώ λόγος γίνεται για μεταθέσεις εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συζητιέται να έρχεται τυποποιημένο το φαγητό στις Εστίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ποσότητά του.

Την ίδια στιγμή, χώροι και υποδομές υπολειτουργούν, τα αναγνωστήρια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, ενώ έχει τελειώσει η διαδικασία ανακαίνισης. Μέτρα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν υπάρχουν σε κανένα κτίριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ζωή των φοιτητών.

Από την πλευρά τους, εκλεγμένοι φοιτητές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Σύλλογο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) σημειώνουν ότι το δικαίωμά τους στη σίτιση είναι στον αέρα, με τον νέο εργολάβο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν παραιτηθεί πέντε εργαζόμενοι, ενώ μειώνει και την ποιότητα του φαγητού για να κάνει μεγαλύτερο τζίρο.

Το κτίριο της Β' ΦΕΠΑ θα κλείσει εντελώς το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω ανακαίνισής του, ενώ οι 80 φοιτητές που μένουν εκεί πετιούνται έξω, αφού δεν υπάρχει σχέδιο για το πού θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων τους, πληρώνουν κάθε μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους, ενώ το προσωπικό της Εστίας μειώνεται συνεχώς και οι υποδομές υποβαθμίζονται.

Οι εστιακοί φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Κανένας φοιτητής που το δικαιούται να μη μείνει εκτός Εστίας.
  • Πρόσληψη μόνιμου σταθερού προσωπικού για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης και φύλαξης της Εστίας.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους.
  • Μέτρα αντιπυρικής - αντισεισμικής θωράκισης.
  • Κρατική χρηματοδότηση των Εστιών στο ύψος των αναγκών.
  • Εξω οι εργολάβοι από τις Εστίες και τις σχολές. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των Εστιών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ