Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Λαός και νεολαία να κάνουν τη διαφορά με πιο δυνατό ΚΚΕ!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Βασιλειάδη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, σε εκδήλωση για το Συνέδριο

Σε εκδήλωση της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 12ο Συνέδριο, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, στις 18 Γενάρη, μίλησε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Οι Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο αφορούν τους χιλιάδες νέους που τις προμηθεύτηκαν, καθώς μπορούν αξιοποιώντας και την προσωπική τους πείρα, το κείμενο των Θέσεων να γίνει πηγή έμπνευσης, αφορμή να δυναμώσει ένα ρεύμα αμφισβήτησης και αγωνιστικότητας μέσα στη νεολαία, να μετατραπεί ο σημερινός προβληματισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις μέσα και έξω από τις σχολές σε δράση και νεανική πρωτοβουλία σε κάθε χώρο, σε κάθε σχολή, έτος και Τμήμα.

(...) Το 12ο Συνέδριο έχει σημασία από δύο απόψεις: Πρώτον γιατί μας απασχολεί το πώς θα δυναμώσουμε την Οργάνωσή μας ώστε να καταφέρουμε ως Νεολαία του ΚΚΕ να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος με νεανικές δυνάμεις, στην ικανότητα να συνδέει τις ανησυχίες, την ανάπτυξη αγώνων των νέων με την αντικαπιταλιστική πάλη, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εργατική εξουσία. Εχοντας κατακτήσει μία πολύτιμη πείρα από τα προηγούμενα χρόνια, πρωτοστατώντας σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των φοιτητών, στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης, της μαζικοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων και της πανελλαδικής συσπείρωσης που συνενώνει αυτόν τον αγώνα και είναι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αλλά και από την προσπάθεια να συνδέεται αυτός ο αγώνας με την πιο σταθερή, μόνιμη επιλογή για έναν νέο να βαδίσει τον δρόμο της ζωής με τις αξίες του οργανωμένου αγώνα, της πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυτήν την υπόθεση κάθε φίλος και φίλη της ΚΝΕ μπορεί σήμερα να γίνει όχι απλά παρατηρητής, αλλά να πάρει θέση, να συστρατευτεί μαζί μας για να δυναμώσει σήμερα η προοπτική της διεκδίκησης, της ελπίδας, για την κατάκτηση όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Ομως το Συνέδριό μας έχει σημασία και λόγω της χρονικής περιόδου μέσα στην οποία διεξάγεται. Οι περισσότεροι νέοι έχουν παρακολουθήσει την προσπάθεια να ενισχυθεί το ψεύτικο δίπολο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής της βαρβαρότητας που ζουν ο λαός και η νεολαία, πασαλειμμένο με μπόλικη αλοιφή "συντήρησης και προόδου", κρύβοντας την ουσιαστική τους συμφωνία στα κύρια μέτωπα της πολιτικής που εξυπηρετεί την άρχουσα αστική τάξη της χώρας. Παράλληλα, το 2019 αναπόφευκτα κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει χρονιά εκλογική, καθώς όλοι οι νέοι από 17 και πάνω και όλοι οι φοιτητές (πολλοί μάλιστα για πρώτη φορά) θα ψηφίσουν στις Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές, στις Ευρωεκλογές τον Μάη και τις εθνικές εκλογές, είτε γίνουν τώρα, είτε αργότερα.

(...) Τι κρίνεται όμως στις επικείμενες εκλογές, είτε τις τοπικές, είτε τις Ευρωεκλογές είτε και κυρίως τις Βουλευτικές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;

(...) Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λέμε να μην ψάχνουν να βρει ο λαός και η νεολαία διαφορές, να κάνουν τώρα την πραγματική διαφορά, με δυνατό ΚΚΕ. Τη μόνη δύναμη που τους είπε την αλήθεια, που αποκάλυψε τα βρώμικα σχέδια της κυβέρνησης, που μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, των φοιτητών, συνολικά του λαού, για να μην περάσει η αντιλαϊκή λαίλαπα των μέτρων, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού ότι "αυτό που ζούμε είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει", δηλαδή με τις μειωμένες απαιτήσεις, την απογοήτευση, τη μοιρολατρία που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό άλλοθι που έδωσε στα μνημόνια, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.

Να βάλουμε εμπόδια στο σύστημα και τα κόμματά του

(...) Σήμερα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας όνειρα, τη δική μας πείρα, να απορρίψουμε τα διλήμματα και τους εκβιασμούς για το ποιος θα είναι η λιγότερο κακή κυβέρνηση. Να διαλέξουμε πόσο πιο δυνατό θα είναι το φοιτητικό κίνημα, με περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές στα ΔΣ των συλλόγων και περισσότερες πρωτιές στις φοιτητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας και συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ", που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ. Εκλέγοντας περισσότερους κομμουνιστές, δοκιμασμένους αγωνιστές για τα λαϊκά συμφέροντα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά και παίρνοντας όλοι παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιμέρους διαφορές μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Οργανώνοντας καθένας στο έτος και το Τμήμα του, στο χώρο που μένει, τη συζήτηση με τους εκατοντάδες νέους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν, που δεν θέλουν όμως και να νεκραναστήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συζητώντας με όλους αυτούς που (...) μας ενώνουν οι κοινοί όροι ζωής, σπουδών και δουλειάς αύριο - μεθαύριο. Οργανώνοντας τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί μέσα από μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις ετών, επιτροπές, Γενικές Συνελεύσεις, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται.

Σήμερα να μην τους χαρίσουμε τίποτα, να χρεωθούν την κοροϊδία και την εξαπάτηση της νέας γενιάς, να βάλουμε εμπόδια με την ψήφο και τη συμμετοχή μας στον αγώνα στο σύστημα και τα κόμματά του, που μας ετοιμάζουν να γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζει χειρότερα από τις προηγούμενες. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, μια πιο δυνατή ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

Αυτή είναι άλλη μία μάχη, στην οποία θα μετρήσει το σύστημα αυτούς που ξεφεύγουν από τα πλοκάμια του, αυτούς που μπορούν να ονειρεύονται, να αγωνίζονται και να σκέφτονται έξω από τα όριά του. (...)

Σήμερα κάθε νέος που παίρνει την απόφαση να οργανωθεί στην ΚΝΕ είναι ακόμα μία αποτυχία του συστήματος να τον βάλει στο χέρι. Κάνουμε σήμερα και από εδώ κάλεσμα με αφορμή το σύνθημα του Συνεδρίου μας, σε όλους όσοι το σκέφτονται, σε όλους όσοι ασφυκτιούν μέσα στη σημερινή βαρβαρότητα που φτιάχνει για εμάς τους νέους από εργατικές - λαϊκές οικογένειες ο καπιταλισμός, σε όλους όσοι αγανακτούν και λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Υπάρχει απάντηση, έχετε επιλογή. Πρέπει να γίνει αυτό που λέει το σύνθημα του Συνεδρίου μας, πρέπει να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί αυτοί που είμαστε με τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου, αυτοί που νιώθουμε την αδικία απέναντι σε κάθε άνθρωπο σαν αδικία απέναντι σε μας, αυτοί που θέλουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να συμβάλλουν στην ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινωνίας, αυτοί που σιχαινόμαστε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, αυτοί που ξέρουμε ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο οι θυσίες χιλιάδων αγωνιστών και κομμουνιστών δεν πήγαν χαμένες και είναι για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη, όλοι αυτοί να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί μέσα από την οργανωμένη ζωή στην ΚΝΕ. Μόνο έτσι θα ανοίξουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον Σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org