Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου, κατέθεσε χτες το ΚΚΕ. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ήταν κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και αποτελούσε ένα μικρό μέτρο - αντιστάθμισμα από τις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον κατάργησε, εφαρμόζοντας τη δέσμευση του δικού της τρίτου μνημονίου που ψήφισε από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ - ΚΙΝΑΛ) και το Ποτάμι. Παράτεινε την ισχύ του μόνο στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να είναι χώροι εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων, στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλα, έρχεται να επικυρώσει και τυπικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβρη του 2018. Το νομοσχέδιο από χτες βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στις 6 Φλεβάρη.

Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ αναφέρεται: «Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2018 με την από 29.6.2018 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το ν. 4576/2018 και με πρόφαση το Προσφυγικό είναι μια ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών».

Οπως τονίζεται στην Αιτιολογική Εκθεση, «με το άρθρο 2 της προς κύρωση από 31.12.2018 ΠΝΠ προβλέπεται μεν η περαιτέρω παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο) για ένα εξάμηνο κάθε φορά, αλλά ύστερα από υπουργική απόφαση και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενουμένων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί. Επιβεβαιώνεται και μάλιστα με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η πιο πάνω εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η ρύθμιση αυτή είναι ενέργεια που νομιμοποιεί τις πιο πάνω αναφερθείσες επικίνδυνες και αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ».

Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Το άρθρο της τροπολογίας έχει ως εξής: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Δίκαιο αίτημα η επαναφορά του μειωμένου συντελεστή στα νησιά

Κατά την τοποθέτησή του χτες στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι «ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά ήταν και είναι δίκαιο αίτημα που όταν καθιερώθηκε δεν υπήρχε το Προσφυγικό. Ηταν ένα μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκόλευαν και δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Γι' αυτό το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Απαίτησε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα η σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο. Υπενθύμισε δε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που τώρα βγήκαν στα κάγκελα, επειδή η κυβέρνηση κατάργησε τον μειωμένο ΦΠΑ, μαζί με την κυβέρνηση ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο που περιείχε τη σχετική δέσμευση της κατάργησης.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μόνο στα 5 νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο, γιατί «το οικονομικό αντιστάθμισμα ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, καταπατώντας τα δικαιώματά τους» και μάλιστα, όπως είπε, η διατήρηση της μείωσης έχει προϋπόθεση «να φιλοξενούνται περισσότεροι από τη δυνατότητα φιλοξενίας που έχουν οι αντίστοιχοι χώροι σε κάθε νησί».

Χωρίς αντίκρισμα για τους νησιώτες είναι και το μεταφορικό ισοδύναμο. Παράλληλα σημείωσε ότι έστω για τα όσα ελάχιστα περιέχονται το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ