Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταχύτατα οι διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«Οι δυτικές χώρες είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι να λύσουν μια διμερή διένεξη», λέει η Μ. Ζαχάροβα

Το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση
Το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση
Να ανταποκριθεί στη βιασύνη του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ σπεύδει η κυβέρνηση, που φέρνει με συνοπτικές διαδικασίες προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και το Πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία, έχοντας προηγηθεί η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση επιθυμεί το Πρωτόκολλο να κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πρωτόκολλο θα εισαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα συζητήθηκαν χτες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς η ενημέρωση που έγινε από την πλευρά του γραφείου του προέδρου της Βουλής είναι ότι το Πρωτόκολλο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επίσης, από τα όσα συζητήθηκαν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκύπτει ότι η πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια θα προγραμματιστεί μεταξύ 11 και 13 Φλεβάρη, πρεμούρα όχι άσχετη με το γεγονός ότι στις 13 - 14 Φλεβάρη συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Περιγράφοντας χτες τα επόμενα βήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «απομένει πλέον η κύρωση εντός των επόμενων ημερών από την Ελληνική Βουλή του Πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναπαρήγαγε όλη τη ρητορική της κυβέρνησης ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι η ψήφισή της από τη Βουλή «θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», βαφτίζοντας δηλαδή ως τέτοιους παράγοντες τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσπερνώντας τα σπέρματα του αλυτρωτισμού που διατηρούνται στη συμφωνία ώστε να αξιοποιούνται κατά το δοκούν για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, υποστήριξε ότι η συμφωνία θα τερματίσει το «τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού» που ανατράφηκε στην Ελλάδα από το 1992 και μετά. Παράλληλα, «έκλεισε το μάτι» στο εγχώριο κεφάλαιο ότι η συμφωνία «αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης» και «η Ελλάδα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της στο διεθνές στερέωμα».

Επιπλέον, ο Δ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε και επίσημα το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία, που θα γίνει στις 5 και 6 Φλεβάρη. Την Τρίτη 5 Φλεβάρη θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν και την Τετάρτη 6 Φλεβάρη θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ρωσικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια που υπηρετεί η κυβέρνηση φουντώνουν τους ανταγωνισμούς και κάθε άλλο παρά υπηρετούν τη «σταθερότητα» και «ασφάλεια», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανέφερε χτες το βράδυ στο προσκήνιο τις ρωσικές αντιρρήσεις για τις εξελίξεις που προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Μόσχα διατηρεί τις αμφιβολίες για τη νομιμότητα της συμφωνίας, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία» ή εάν θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακολούθως, εξέφρασε με νόημα τη «λύπη» της Ρωσίας επειδή «κατά τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας επιτράπηκαν σοβαρές παραβιάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών και των κανόνων του διεθνούς Δικαίου, με άσκηση ισχυρότατων πιέσεων από το εξωτερικό». Και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για το ότι οι δυτικές χώρες είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι την πρόθεση να συμβάλουν στη διευθέτηση αυτή, μιας διμερούς στην ουσία διένεξης».

Νέες δηλώσεις Ζάεφ

Παράλληλα, σε νέες του δηλώσεις χτες στο δίκτυο Ν1, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευτήκαμε ποτέ με την Ελλάδα ζητήματα ταυτότητας, όπως η εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα με τις παραδόσεις τους». Ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αποδέχθηκε το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει, πως εγώ είμαι ένας Μακεδόνας που ζει στο έδαφος αυτό... Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας πως είμαστε Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Επιτέλους έχουμε μία χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί και για την οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας».

Δείχνοντας εξάλλου την ταχύτητα αλλά και το μέγεθος των «διευθετήσεων» που ανέλαβε η κυβέρνησή του στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, σημείωσε πως «όταν έγινα πρωθυπουργός, η Μακεδονία είχε διαφορές και με τους πέντε γείτονες και σήμερα δεν έχουμε κανένα ανοικτό διμερές ζήτημα με τους γείτονές μας, μόνο τα εκκλησιαστικά θέματα παραμένουν, αλλά και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται συγκεκριμένα βήματα».

Τη δική του «απάντηση», μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση των Σκοπίων, MTV, έδωσε νωρίτερα και ο πρόεδρος του κόμματος VMRO - DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Επισήμανε πως το κόμμα του επιμένει στο αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις προεδρικές, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Απρίλη.

Νωρίτερα, προχτές το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια, συζητώντας τις αλλαγές που προωθούνται από τις πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές, αποφάσισε ότι μέσα σε επτά μέρες από την κύρωση του Πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες την αντικατάσταση πινακίδων με τη νέα ονομασία της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Αμερικανικές πιέσεις για το Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο 24ωρο, «σύννεφα» φαίνεται πως μαζεύονται πάνω από την έδρα της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι, καθώς η επιμονή του τελευταίου να διατηρήσει τους δασμούς 100% σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ως διαπραγματευτικό «μοχλό» για να πετύχει την αναγνώριση του προτεκτοράτου, προκαλεί την όλο και πιο έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Μετά τη νέα, τρίτη από την αρχή της βδομάδας συνάντηση που είχε χτες στην Πρίστινα με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Κόσνετ, ο Χαραντινάι δεν απέκλεισε «εξελίξεις» μέσα στις επόμενες μέρες, υπονοώντας την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Πληροφορίες ΜΜΕ της Πρίστινας ανέφεραν πάντως χτες πως η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να απαγορεύσει την έκδοση βίζας σε όλους τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους μέχρι την άρση των δασμών σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη των νέων παζαριών στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ