Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Μάχη απέναντι στις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τη «γενική συνέλευση» - παρωδία, που έστησε κρυφά από τους εργαζόμενους η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η «συνέλευση», αντί για την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μεταφέρθηκε εν κρυπτώ σε δωμάτιο άλλου ορόφου, προκειμένου να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» με τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου δεν συνεδρίασε πριν από τη συνέλευση για να επικυρώσει τους αντιπροσώπους. Στην υποτιθέμενη «συνέλευση» και προκειμένου να της «βγουν τα κουκιά», η διοίκηση επιστράτευσε τους συνταξιούχους, παραβλέποντας πως οι συνταξιούχοι αντιπρόσωποι έχουν μόνο συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Εργαζόμενος που διαμαρτυρήθηκε, μαζί με δεκάδες εργαζόμενους από μια σειρά σωματεία, ζητώντας τη διεξαγωγή πραγματικής Γενικής Συνέλευσης δέχτηκε επίθεση από τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, ενώ οι ίδιοι κάλεσαν την αστυνομία για να τους προστατέψει από τους «εχθρούς» εργαζόμενους. Παρότι επρόκειτο για την τακτική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου, η πλειοψηφία της διοίκησης ισχυρίζεται πως «αποφάσισε» τη διεξαγωγή εκλογών για την Εφορευτική Επιτροπή στις 23/2, ημέρα κατά την οποία ξεκινούν οι εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο οποίο θα πάρουν μέρος οι 3 από τους 7 αντιπροσώπους του Συνδέσμου!

«Αν νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα προχωρήσουν τα σχέδιά τους είναι βαθιά γελασμένοι», σημειώνει ο Σύνδεσμος. Καλεί όλα τα Σωματεία, τους αντιπροσώπους, τους τίμιους συνδικαλιστές «να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή πραγματικού Συνεδρίου, που στο κέντρο του θα έχει τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, με εγκεκριμένους αντιπροσώπους, χωρίς νοθείες και ανθρώπους της εργοδοσίας», καταλήγει.

Τις παρατυπίες και τη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο καθώς και την επίθεση που δέχτηκε αντιπρόσωπός του, καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων.

Εκτόξευση της νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

Η κατρακύλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώθηκε μέσα και από το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Αποδείχτηκε ότι ο μόνος λόγος για την πραγματοποίηση του τέταρτου έκτακτου συνεδρίου μέσα σε 5 χρόνια, ήταν η εκλογή ενός ακόμα νόθου αντιπροσώπου στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ (εξελέγησαν 7 αντιπρόσωποι, έναντι 6 στο περσινό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας καταγγέλλει ότι «η εκτόξευση της νοθείας με σωματεία - φαντάσματα που το προηγούμενο διάστημα δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση, σωματεία που δεν τηρούν ούτε τις στοιχειώδεις τυπικές διαδικασίες (χωρίς να έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με μητρώα χωρίς πατρώνυμα, με χιλιάδες διπλοψηφίσαντες, με παράτυπες διαδικασίες, με ψηφίσαντες που δεν γνωρίζουν σε ποιο σωματείο ψήφισαν κ.ά.) ήταν το βασικό χαρακτηριστικό».

Παράλληλα τονίζει ότι «έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια διαδικασίες όπως π.χ. η έγκριση του οικονομικού απολογισμού από το ΔΣ κ.ά. (...) Η κατάντια όμως είναι ότι κανένας από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου που εκπροσωπούν πάνω από 7.000 εργαζόμενους δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που τους εξέλεξαν».

«Αυτή η κατρακύλα και ο εκφυλισμός δεν είναι τυχαία», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «είναι η γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που θέλει ένα εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της εργοδοσίας. Το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να περάσει αναίμακτα ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας ως όπλο της εργατικής τάξης για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την "εργασιακή ειρήνη" για τα αφεντικά στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 όπου επικρατούν μισθοί πείνας με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, έβαλαν πλάτη να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχουν πάει το εργατικό κίνημα πίσω σε άλλες εποχές, με ασφαλίτες να παρακολουθούν τα εργατικά συνέδρια μετά από πρόσκλησή τους κ.ά.».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζομένους να πάρουν θέση απέναντι στον εκφυλισμό, «με τη μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα να τα μετατρέψουν σε κάστρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους».

Για τις αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Δύο μέλη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης εξέλεξαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 28/1. Η εκλογή, για δεύτερη συνεχή τριετία, 2 εκπροσώπων της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του ΕΚΞ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού αποφάσισαν τη διενέργεια εκλογών ένα μήνα νωρίτερα, για να συμμετάσχουν οι ίδιοι νόθοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία - «φαντάσματα» Ιδιωτικών Υπαλλήλων που διαθέτουν οι ΕΚΕ - ΔΑΚΕ και προέκυψαν το 2016 μετά από δεκάδες διπλοψηφίες.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ, σημειώνοντας ότι αυτή η στήριξη «απηχεί την αναγνώριση πως το ΠΑΜΕ αποτελεί πραγματικά φάρο και αποκούμπι για όποιον εργαζόμενο θέλει να αγωνιστεί. Αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειάς μας για παρεμβάσεις για όποιο πρόβλημα προέκυπτε στους εργασιακούς χώρους».

Απέναντι στους αρνητικούς συσχετισμούς, που παραμένουν στη διοίκηση του ΕΚΞ, τονίζει ότι η στήριξη της ΕΣΑΚ απηχεί την επιθυμία εργαζομένων της Ξάνθης «για την ανασύνταξη και χειραφέτηση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο με την ευθύνη της πλειοψηφίας του (ΕΚΕ - ΔΑΚΕ) ακολουθεί τη γραμμή του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, στηρίζει αντικειμενικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org