Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η εξιχνίαση των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων από την Ελλάδα στην Τουρκία, η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, όπως και οι καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα χτεσινής ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνοντας, για άλλη μια φορά, τη ζοφερή εικόνα της ζωής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση, τονίστηκε πως η ΥΑ συνεχίζει να δέχεται αξιόπιστες μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τον Εβρο. Αντίστοιχες μαρτυρίες καταγράφονται και από τα γραφεία της ΥΑ στην Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, αναφέρθηκε πως η ΥΑ δεν είναι ικανοποιημένη από τη διαδικασία που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες αυτές. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι οι μαρτυρίες για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2018 κάνουν λόγο για 300 άτομα που επαναπροωθήθηκαν παράνομα.

Η κατάσταση στη Σάμο, όπως αναφέρθηκε, παραμένει προβληματική, αφού το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων, «φιλοξενεί» 3.837 άτομα, 1.500 από τα οποία ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές γύρω από το ΚΥΤ, ενώ το 24% του συνόλου είναι ανήλικοι. Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί την ΥΑ είναι και η προστασία των ανηλίκων, καθώς σήμερα στη χώρα βρίσκονται 3.741 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, ωστόσο μόλις 1.007 είναι οι θέσεις φιλοξενίας τους. Την ίδια ώρα 840 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στα ΚΥΤ των νησιών και του Εβρου ακόμα και για έναν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ