Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητές (μέλη και εκλεγμένοι στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων) του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, καταγγέλλοντας τη νέα φασιστική πρόκληση που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, με τη βεβήλωση - καταστροφή του μνημείου για το εβραϊκό νεκροταφείο στο χώρο του ΑΠΘ. Οι φοιτητές απαίτησαν την αναστήλωση του μνημείου και ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν συνέχεια στη δράση τους ενάντια στον φασισμό και στους εκπροσώπους του, μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες όπως η κατασκευή κολάζ, η προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο χώρο του ΑΠΘ που κατέληξε στο εβραϊκό Μνημείο, όπου και αναρτήθηκε πανό που γράφει: «Διαβάτη στάσου εδώ στο μνημείο του εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα σκοτώθηκαν Εβραίοι, κομμουνιστές, αγωνιστές. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταδικάζουν ό,τι πιο σκοτεινό υπάρχει, το φασισμό - ναζισμό. Στεκόμαστε απέναντί τους».

Η Μαρία Μανούρα, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, στην ομιλία της τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν την ανάγκη η νεολαία να γνωρίσει τα εγκλήματα του φασισμού - ναζισμού, συνολικά ο λαός να δυναμώσει την πάλη για την απομόνωσή του.

Υπενθυμίζουμε ότι αποφάσεις καταδίκης της νέας φασιστικής πρόκλησης, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Ψυχολογίας, Φυσικού, Ιατρικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας, Φαρμακευτικής και Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων ΑΠΘ.

Απαιτούν από την Πρυτανεία του ΑΠΘ να αναλάβει άμεσα την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου και ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Απομονώνουμε τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους του φασισμού, τους οποίους το σύστημα αξιοποιεί σήμερα για την τρομοκράτηση και καταστολή του εργατικού κινήματος, με στόχο να ευνουχίσει τη δύναμη των αγώνων της και να την παραδώσει βορά στα συμφέροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πετάμε έξω από τις σχολές μας, από τα Διοικητικά Συμβούλια και από τους συλλόγους μας όλα τα φασιστοειδή στοιχεία που ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόψεις. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη βεβήλωση των μνημείων αυτών».

Το εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ, στο πάρκο του Αστεροσκοπείου, στήθηκε το 2014, για να θυμίζει ακόμη ένα φρικτό έγκλημα που συντελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, μέχρι το τέλος του 1942 βρισκόταν το εβραϊκό νεκροταφείο, όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Από το Δεκέμβρη του 1942 μέχρι τον Απρίλη του 1943 οι τάφοι διαλύθηκαν, τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν σε δρόμους και κτίρια, τα οστά διασκορπίστηκαν. Μετά την Κατοχή το τεράστιο οικόπεδο του νεκροταφείου εκχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση των κτισμάτων του.

Στην επιγραφή του μνημείου που στήθηκε το 2014 και κατέστρεψαν οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των ναζί, αναγράφονταν μεταξύ άλλων: «...Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι / Ηθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη / Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους / Οσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξω οι φασίστες από τις σχολές», απαίτησαν οι φοιτητές(2023-01-03 00:00:00.0)
Συλλήψεις μελών νεοναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης(2018-03-07 00:00:00.0)
Βεβήλωσαν το μνημείο της Σ. Βασιλακοπούλου(2013-05-29 00:00:00.0)
Τιμή στην Αντιφασιστική Νίκη(2007-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ