Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να σπάσουμε το φόβο, να μπούμε στη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Ανακοίνωση με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα»

Η οικοδομή όπου έγινε το εργατικό «ατύχημα» στη Χερσόνησο
Η οικοδομή όπου έγινε το εργατικό «ατύχημα» στη Χερσόνησο
Να μη συμβιβαστούν με το μέλλον που τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα εργατικά δυστυχήματα των διανομέων στην περιοχή.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«To τελευταίο διάστημα ο κλάδος του Επισιτισμού, συνολικά η εργατική τάξη των Χανίων, θρηνεί για την απώλεια δύο συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο. Η απώλεια των συναδέλφων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εργατικά δυστυχήματα που έγιναν και στο νομό μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τελειωμό και μετριέται σε θανάτους και τραυματισμούς εργαζομένων.

Στο θανατηφόρο δυστύχημα του οικοδόμου στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ ήρθε να προστεθεί ο τραυματισμός συναδέλφου οικοδόμου σε ανακαίνιση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Ειδικά στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν. Μόνο στο νομό Χανίων, μέσα σε λίγους μήνες καταγράφηκαν τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα στον κλάδο.

Σε αυτή την ωμή πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι εμείς καθημερινά από αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κάνουν το άσπρο μαύρο, λάνσαραν ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με θέμα τα Εργασιακά. Σε αυτό εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης και διαφημίζουν τη μείωση της ανεργίας, τους ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΕΠΕ, τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για να προσλαμβάνει τζάμπα εργαζόμενους, την κατάργηση του "υποκατώτατου" μισθού με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Αξίζει να δούμε όμως ποιο είναι "το δίκαιο που έγινε πράξη", που ακούγεται στο βίντεο με τη φωνή του πρωθυπουργού».

Υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων

«Τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων, διαψεύδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται το αντίθετο. Τα εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα" αυξάνονται διαρκώς από το 2012 και μετά. Για παράδειγμα, το 2016, έτος για το οποίο υπάρχουν μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ελέγχων σε χώρους δουλειάς από το 2001 και μετά. Το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Το 2016, το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε περίπου 17.000 ελέγχους στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά "ατυχήματα"). Με αυτούς τους ρυθμούς, απαιτούνται 13 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο νομό Χανίων, όπου το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, παρά τις καθημερινές προσπάθειες των εργαζομένων.

Τα "ατυχήματα" που πληθαίνουν, είτε είναι θανατηφόρα είτε επισύρουν βαρύ τραυματισμό, δεν είναι τυχαία, ούτε ξεκομμένα από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά στο delivery αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας, με τις online παραγγελίες, τα εξαντλητικά ωράρια. Η συντριπτική πλειονότητα εργάζονται χωρίς να καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από τις εταιρείες με μέτρα ατομικής προστασίας. Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης. Το επάγγελμα του διανομέα δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τους διανομείς να εργάζονται ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, αυτή η απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση παγιώνεται τη στιγμή που ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού κάνει κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών. Αξίζει μόνο να δούμε τα στοιχεία από τη φετινή σεζόν. Οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια φέτος, με τα κέρδη των ξενοδόχων να υπολογίζονται στο ποσό των 6 δισ., όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας, ενώ οι πετσοκομμένοι μισθοί και η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει κανόνας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον Επισιτισμό δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση από το 2012, ενώ η Σύμβαση που επεκτάθηκε για τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού κατοχυρώνει τις μειώσεις μισθών που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια, την ατελείωτη δουλειά, την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού δίνει το δικαίωμα στους ξενοδόχους να απασχολούν τους εργαζόμενους πέραν του 8ώρου καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν».

Η νέα βάρδια της εργατική τάξης να μη συμβιβαστεί με το μέλλον που της ετοιμάζουν

«Αυτή είναι η "μεταμνημονιακή κανονικότητα" που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων. Αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια φεύγουν στα λόγια, αλλά στην πράξη παραμένουν εκεί που δουλεύει, σπουδάζει, κάνει πρακτική, ζει η νεολαία και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, συνολικά τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να μη συμβιβαστεί με το μέλλον που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Εχουμε πλέον όλες τις αποδείξεις ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση στο σωματείο του κλάδου μας, αφού μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση οι εργαζόμενοι έχουν υψώσει ανάστημα και έχουν βελτιώσει τους όρους δουλειάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης που θα κατοχυρώνει μέτρα ασφαλείας και τα δικαιώματά μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κλάδο. Ανεξάρτητα από το πόστο που δουλεύει ή την ηλικία που έχει ο κάθε συνάδελφος, κανένας δεν μπορεί να είναι μόνος του απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, του κράτους και των κυβερνήσεών της.

Οι φωνές που μιλούν για "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων, που αποδίδουν τα εργατικά ατυχήματα στην "απροσεξία" των συναδέλφων, δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία για τη διεύρυνση των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών. Αποπροσανατολίζουν το λαό και τη νεολαία από το να ξεχωρίσει τον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από το κυνήγι του κέρδους, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής τάξης.

Τώρα είναι η ώρα οι νέοι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να σπάσουμε το φόβο, να μπούμε στη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για την εξουσία, το σοσιαλισμό!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ