Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενοχος ο Αμβρόσιος για υποκίνηση σε ρατσιστική βία

Ενοχος κρίθηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ο μητροπολίτης Αμβρόσιος και για τις δύο κατηγορίες που τον βάρυναν. Ηταν οι κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία ή μίσος και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, για το εμπρηστικό και ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Δεκέμβρη του 2015, με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι».

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του μητροπολίτη, με το αιτιολογικό πως παρά τις «αιχμηρές» εκφράσεις του, ο λόγος του δεν έχει τη δύναμη ώστε να διεγείρει άτομα ή ομάδες στο να προχωρήσουν σε ακραίες καταστάσεις εναντίον άλλων.

Ο ίδιος στην απολογία του δήλωσε αθώος και εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει αν το κείμενό μου θα μπορούσε να προκαλέσει πράξη μισαλλοδοξίας εις βάρος των ομοφυλοφίλων... Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως να προκαλούν. Αυτό μας υποχρεώνει - όταν προκαλούν - να σκληραίνουμε τη στάση μας... Το "Φτύστε τους" αποτελεί τον πιο επιεική τρόπο του χριστιανικού λόγου». Μάλιστα, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τον εαυτό του με τον Απόστολο Παύλο....

Παρών στο δικαστήριο, πίσω από τα έδρανα της υπεράσπισης, όπως και στην πρώτη δίκη, ήταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης. Στο πλευρό του Αμβρόσιου τάχθηκε επίσης μέσω «Twitter» ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δίκη ο Αμβρόσιος είχε «κλείσει το μάτι» στο ναζιστικό ακροατήριο, καταθέτοντας ότι «το ''Φτύστε τους'' είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε (...) Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ