Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΤΟΧΑ.-- Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή στο Κατάρ τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων RAM για την προστασία πλοίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Το σύστημα κατασκευάζει και διαθέτει η «RAM-System GmBH», μια κοινοπραξία της γερμανικής «Diehl», της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας πυραύλων MBDA και της αμερικανικής κατασκευάστριας όπλων «Raytheon». Η MBDA ανήκει στην «Airbus», στην «BAE Systems» και την ιταλική «Leonardo». Η Γερμανία έχει αναστείλει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται σε διένεξη με το Κατάρ, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια για την επέκταση των δεσμών με το Κατάρ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες, μετά από έκρηξη δύο βομβών σε καθεδρικό ναό στο νησί Χολό, στα νότια της χώρας, ενώ ήταν σε εξέλιξη κυριακάτικη λειτουργία. Στην περιοχή δρουν η αυτονομιστική οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ» και το «Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο» (MILF). Η επίθεση έγινε μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα στη νότια περιφέρεια Μιντανάο όπου εγκρίθηκε η δημιουργία της Αυτόνομης Περιφέρειας Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Σφαγή τουλάχιστον 10 αμάχων προκάλεσαν την Κυριακή άγνωστοι ένοπλοι σε σούπερ μάρκετ στην επαρχία Σουμ της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας επέρριψε την ευθύνη σε τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Μπόκο Χαράμ».

ΡΑΜΠΑΤ - ΣΑΝΑΑ.-- Το Μαρόκο ανακοίνωσε πως σταματά τη συμμετοχή του στη στρατιωτική επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη εκτιμώντας τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, την οποία είχε στηρίξει από την πρώτη μέρα εξαπόλυσής της, στις 26 Μάρτη 2015. Αυτά ενώ το Σάββατο σκοτώθηκαν ακόμη 8 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 30 άλλοι από βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη βόρεια επαρχία Χάτζα, που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου, Α. Χάντι, ο οποίος στηρίζει την επίθεση της Σ. Αραβίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Δεν λειτούργησαν χτες περίπου 1.300 σχολεία και παιδικοί σταθμοί στη Βουλγαρία εξαιτίας επιδημίας γρίπης. Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών ανέφερε ότι τα περισσότερα σχολεία είναι στην πρωτεύουσα, Σόφια, και στις περιφέρειες Πλέβεν και Μπλαγκόεβγκραντ, τονίζοντας πως θα παραμείνουν κλειστά έως τις 5 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ