Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σοβαρές ζημιές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στη Δράμα ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνη
Στη Δράμα ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνη
Η ανεπαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση μιας σειράς περιοχών, η έλλειψη βασικών υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αναδεικνύονται με κάθε ισχυρή βροχόπτωση που σημειώνεται. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας και Σερρών, όπου υπερχείλισαν ποταμοί και χείμαρροι, πλημμύρισαν καλλιέργειες, σπίτια και καταστήματα, προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κ.λπ.

Στην Ξάνθη και ειδικότερα στο δήμο Τοπείρου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Νέστου, πλημμύρισαν οικισμοί του κάμπου και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στη Δράμα υπερχείλισαν χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα σε διάφορους οικισμούς των δήμων Δράμας, Νευροκοπίου και Δοξάτου. Στο δήμο Παγγαίου Καβάλας σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στην τοπική κοινότητα Χρυσοκάστρου και στην παραλία Οφρυνίου, όπου πλημμύρισαν σπίτια και επαγγελματικοί χώροι. Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειας και εκτάσεις προκλήθηκαν σε μεγάλο μέρος του νομού Σερρών. Ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται από τους κατοίκους των περιοχών οι ζημιές στη Δάφνη και στο Καστανοχώρι.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Δημήτρης Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Τρέλλης, σημειώνουν ότι για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα και απαιτούν άμεση εκτίμηση των ζημιών και 100% αποζημίωση των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι διάφορες συγκυβερνήσεις των παραπάνω κομμάτων. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα.

(...) Μεγάλες είναι οι ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και των τοπικών παραγόντων των αστικών κομμάτων, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη καθημερινά σε ρόλο ρεπόρτερ περιγράφουν κλαψουρίζοντας στα τοπικά ΜΜΕ τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Χωρίς να απαντούν γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση, γιατί οι κοίτες των ποταμών είναι για δεκαετίες ακαθάριστες, γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των τοπικών υδάτων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Και παρουσιάζουν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Τέλος, καλούν τους αγρότες να διεκδικήσουν: Αποκατάσταση των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική. Αμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες, οι υποδομές όπως σταβλικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100 % της ηρτημένης σοδειάς για όλες τις καλλιέργειες. Εγκυρη - άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ