Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

Ανακοίνωση ενόψει του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Η «Pegasus Fortuna Gaming», η Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία είναι πρόεδρος ο «συνδικαλιστής» της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος
Η «Pegasus Fortuna Gaming», η Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία είναι πρόεδρος ο «συνδικαλιστής» της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος
Μάχη μπροστά στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο η ανάγκη η εργατική τάξη να απαλλαγεί από αυτούς που αποτελούν τη φωνή και το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του ανοίγει πλατιά τη σχετική συζήτηση μέσα στα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας τον ρόλο που έπαιξε και παίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από το εντεινόμενο όργιο νοθείας και παρατυπιών που χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

***

«Σε ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο, στην Καλαμάτα, θα γίνει το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ενα Συνέδριο από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό, δεν έχουν να ελπίζουν για τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους.

Η πείρα της εργατικής τάξης τα τρία προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν και είναι μακριά από τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τους αγώνες της. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για συνδικάτο που οργανώνει, που παλεύει, που μπαίνει μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, της ΕΕ.

Δυνάμεις καταστολής προσκεκλημένες από τους εργατοπατέρες, στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (Οκτώβρης 2018)
Δυνάμεις καταστολής προσκεκλημένες από τους εργατοπατέρες, στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (Οκτώβρης 2018)
Στήριξε και στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Ούτε μια κουβέντα δεν είπαν για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα.

Στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη με τους άθλιους μισθούς, μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Συνυπέγραψαν τον άθλιο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Μπήκε εμπόδιο στην προσπάθεια 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και συνδικάτων που κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις ΣΣΕ και την επαναφορά τους.

Στήριξε και στηρίζει το χτύπημα της απεργίας.

Στηρίζει την προσπάθεια χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και την παράδοσή της ολοκληρωτικά στο μεγάλο ασφαλιστικό κεφάλαιο, μέσω του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, που συμφώνησαν με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.

Στήριξε και στηρίζει τη λογική "εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη", γράφοντας "στα παλιά της τα παπούτσια" τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Στήριξαν και στηρίζουν τη λογική ότι οι απεργίες "έφαγαν τα ψωμιά τους" και τώρα οι εργαζόμενοι χρειάζονται διάλογο και συνεννόηση με την εργοδοσία, χρειάζονται "έξυπνους" συνδικαλιστές.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο

Η... «απεργιακή συγκέντρωση» (!!!) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην απεργία τον Νοέμβρη του 2018
Η... «απεργιακή συγκέντρωση» (!!!) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην απεργία τον Νοέμβρη του 2018
Από τη μία πλευρά, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός θέλει να προχωρήσει σε ένα συνέδριο με ακόμη πιο μεγάλη έκταση νοθειών και πλαστογραφιών, διπλοψηφιών από το προηγούμενο. Ξεθάβουν "σωματεία" ανύπαρκτα, στήνουν μέσα στα διάφορα γραφεία νέα για να συμπληρώσουν το μέτρο, για την εκλογή αντιπροσώπων.

Σημειώνουμε ότι σε αυτήν την εξέλιξη συμμετοχή έχουν και δικηγόροι αντιπρόσωποι, που υποτίθεται ότι ο ρόλος τους, με τον τελευταίο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που αντικατέστησε τους δικαστές, είναι να διασφαλίσουν τη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών. Εχουν μεγάλες ευθύνες.

Οι δικηγόροι των εταιρειών και μεγαλοεργοδοτικά γραφεία ανέλαβαν δουλειά με το αζημίωτο, δηλαδή τη νομιμοποίηση της απροσχημάτιστης εργοδοτικής παρουσίας στα Συνδικάτα, τη νομιμοποίηση της νοθείας και της κατασκευής εργοδοτικών σωματείων και συσχετισμών δύναμης.

Η δεύτερη πλευρά έχει να κάνει με μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία, για να εκβιάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι να ψηφίζουν στα σωματεία που στήνονται από διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, που όμως δεν τους θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Σωματεία που είναι ανύπαρκτα, γιατί ποτέ δεν συνεδριάζουν, ποτέ δεν πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, δεν γνωρίζει κανείς πού είναι τα γραφεία τους, ή ως τέτοια είναι τα γραφεία προσωπικού των εταιρειών, που κανείς δεν γνωρίζει τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Ανακοίνωση της «Market In» για τις... «εκλογές» του «σωματείου» - μηχανισμού με την επωνυμία «ΠΑΣΥΕ»
Ανακοίνωση της «Market In» για τις... «εκλογές» του «σωματείου» - μηχανισμού με την επωνυμία «ΠΑΣΥΕ»
Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα σωματεία των σούπερ μάρκετ, όπου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα Βασιλόπουλου, αθροίζει δεκάδες αντιπροσώπους σε απευθείας συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους και έτσι ελέγχουν την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αυτό μεταφράζεται και σε παραγωγή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ετσι αναπαράγουν δεκάδες αντιπροσώπους για να ελέγχουν τον μηχανισμό της ΓΣΕΕ και να κάνουν όλοι μαζί, κεφάλαιο, κυβέρνηση και οι άνθρωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των εργαζομένων.

Ακόμα στους ναυτιλιακούς υπάλληλους, όπου και εκεί οι κάλπες στήνονται στα γραφεία των διευθυντών των εφοπλιστικών εταιρειών και με τρομοκρατία καταγράφονται στις καταστάσεις ψηφισάντων δεκάδες εργαζόμενοι.

Γι' αυτό και η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Ομάδα Βασιλόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ) επιτίθεται στο ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να βάλει εμπόδια στη δράση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται σε αυτό.

Γι' αυτό και η εργοδοσία την ενισχύει με διάφορους τρόπους. Γι' αυτό και αλλοιώνουν τους συσχετισμούς με πλαστογραφίες, νοθείες, ακόμα και με αστυνομική παρουσία, ασφαλίτες και ΜΑΤ έξω και μέσα στα συνέδρια των Εργατικών Κέντρων.

Πρόκειται για ηγεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα Συνδικάτα, είναι οι ίδιοι εργοδότες. Δεν έχουν καμία σχέση με συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, που τις ξορκίζουν με κάθε τρόπο. Οπως παλιά, σε άλλες εποχές του ΜακρηΘεοδωρισμού, αλλά και των κατοπινών των Καρακίτσιδων, που η νοθεία, η συναλλαγή και το "μαγείρεμα" των συσχετισμών, χέρι - χέρι με την απαγόρευση και την τρομοκρατία σε κάθε Συνέδριο, σε κάθε οργάνωση, ήταν προκλητική και θρασύτατη. Αυτές τις εποχές νοσταλγούν και θέλουν να μας γυρίσουν ξανά αυτές οι δυνάμεις.

Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία και παραδείγματα

Αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της σημερινής προσπάθειας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με όποια μορφή - ΣΥΡΙΖΑ, να ελέγξουν και να πλειοψηφήσουν στον μηχανισμό.

Παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα: Παρουσιάζουν τεράστια αύξηση του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων και μαζικοποίηση σωματείων σε περιοχές ιδιαίτερα χτυπημένες από την κρίση, όπως σε Βέροια, Κοζάνη, Βόλο, Διδυμότειχο, Ναύπλιο, Εδεσσα, Εβρο, Κατερίνη, Εύβοια και κλάδους όπως Εμπόριο, Ναυτιλιακά, Τράπεζες, Μεταφορές... Τους αντιπροσώπους αυτούς μοιράζονται οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου), που αποτελούν και την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Στα σωματεία των σούπερ μάρκετ. Σε δύο μόνο από αυτά, στο σωματείο εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» και στο «κλαδικό» των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, έχουμε αύξηση σε 4.537 ψηφίσαντες από 2.840 και 6.236 από 5.151, αντίστοιχα! Το σωματείο των ναυτιλιακών υπαλλήλων πήγε στους 1.553 από 1.308 ψηφίσαντες! Στο σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία του Ανδρεάδη - επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ - στη Χαλκιδική, που ιδρύθηκε σε μια νύχτα με παρέμβαση της εργοδοσίας, ψήφισαν 1.850! Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Σε πολλά από αυτά τα σωματεία, οι διοικήσεις τους είναι τα ίδια τα στελέχη της εργοδοσίας. Σε άλλα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι είναι οι ίδιοι εργοδότες, όπως η πιο γραφική πλέον φιγούρα του γνωστού Καραγεωργόπουλου, που τον έχουν και τον καμαρώνουν ως υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ. Οπως επίσης ανώτατων στελεχών τραπεζών, εργοδοτικών οργανώσεων, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων ΑΕ.

Με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα, έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!

Οπως τα Εργατικά Κέντρα:

Αλμυρού με 1.523 ψηφίσαντες και αύξηση 725 ψηφισάντων!

Φαρσάλων με 1.541 ψηφίσαντες και αύξηση 527 ψηφισάντων!

Λακωνίας με 1.320 ψηφίσαντες και αύξηση 411 ψηφισάντων!

Ελασσόνας με 873 ψηφίσαντες και αύξηση 119 ψηφισάντων!

Φλώρινας με 2.092 ψηφίσαντες και αύξηση 236 ψηφισάντων!

Κατερίνης με 2.206 ψηφίσαντες και αύξηση 187 ψηφισάντων!

Καλαμάτας με 2.830 ψηφίσαντες και αύξηση 252 ψηφισάντων και πάει λέγοντας...

Από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα σαν αυτά:

Εργατικό Κέντρο Αλεξάνδρειας, πριν την κρίση 840 ψηφίσαντες, τώρα 1.547!

Διδυμότειχο 627 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.644!

Κιλκίς 527 ψηφίσαντες πριν και τώρα 1.802!

Το τραγικό, μαζί και το γελοίο, είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποσοστό συμμετοχής όχι μόνο εκτινάσσεται από το 17% - 20%, που είναι ο μέσος όρος, σε ποσοστά 90% και 100%, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις οι εμφανιζόμενοι ψηφίσαντες ξεπερνούν τους εργαζόμενους της περιοχής με βάση τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗΣ" (πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας)!

Χαρακτηριστικό, επίσης, το Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων στο χωριό της Φαρκαδόνας, που εμφανίζει να έχουν ψηφίσει 787 μέσα σε λίγες ώρες σε καφενείο του Μεγαλοχωρίου και έχει βγάλει 39 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Τα ίδια και σε Ομοσπονδίες, όπως στην Ομοσπονδία Χειριστών, των Σεκιούριτι, των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων, του Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας κ.λπ., όπου εμφανίζεται να αυξάνεται η συμμετοχή, να ψηφίζουν διπλάσιοι από προηγούμενα συνέδρια.

Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.λπ.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων.

Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ "επιδοτούν" εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονταν να είναι "ψηφίσαντες" σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν, έστηναν ένα σωματείο, κυρίως Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε ένα βράδυ.

Υπήρξαν ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, όπου ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ που προέρχονται από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, για να αλλάξουν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ!

Οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη!

Τέτοιο Συνέδριο θέλουν να κάνουν στο θέρετρο της Καλαμάτας...

Οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη!

Οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα του ταξικού κινήματος, που δίνουν αγώνα και κάθε μέρα τη μάχη της οργάνωσης της εργατικής τάξης, της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Αυτό το Συνέδριο δεν έχει καμιά σχέση με συνέδριο εργατικής οργάνωσης.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο η ανάγκη η εργατική τάξη να απαλλαγεί από τα βαρίδια αυτά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να στηρίξει, να πλαισιώσει, να πάρει μέρος στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων. Να μην εμπιστευτεί όλους αυτούς που είναι η φωνή και το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Να ξεφύγει από τον κλοιό των εργατοπατέρων. Να πορευτεί μαζί με τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυνταχθεί, να αλλάξει ρότα, μακριά από την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ