Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
«Προκλητικά στις καλένδες ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος»

Για προκλητική στάση κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθήνας. Καλεί παράλληλα να οργανωθεί ο αγώνας για σύγχρονες - ασφαλείς - δημόσιες υποδομές και αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία, «να μπουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες» και σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύνεται στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας να πάρουν πρωτοβουλίες, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια.

Ειδικότερα, η ΑΣΕ αναφέρει: «Οπως γνωρίζουμε, πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 και 50 χρόνια με τον παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό. Σε πολλά κτίρια, για να βολευτεί όπως - όπως η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις χιλιάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων, έχουν γίνει αυθαίρετες, επικίνδυνες παρεμβάσεις. Πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας. Ενώ, λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα σχολεία, ολοκλήρωση των ελέγχων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, κυβέρνηση και δήμος Αθήνας παραπέμπουν ο ένας στον "Αννα" και ο άλλος στον "Καϊάφα", προκειμένου να παραμένουν χωρίς δευτεροβάθμιο έλεγχο τα σχολεία και εκτεθειμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στους κινδύνους από έναν σεισμό. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απάντηση που έδωσε ο δήμος Αθήνας σε σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και κοινοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτήν, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση των ελέγχων, η οποία ξεκίνησε με την υλοποίηση εγκυκλίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (το 2001!), αναθέτοντας, τότε, τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των σχολείων ευθύνης του στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σημειώνει πως «από το 2014, δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια από την έκδοση της εγκυκλίου, τα δελτία του ελέγχου αυτού στάλθηκαν στην Ανώνυμη Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ - πρώην ΟΣΚ) και το 2015 στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)! Εκτοτε αναμένεται ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των σχολείων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με μια σειρά άλλες περιοχές στη χώρα. Η τραγική κατάσταση στην οποία οι κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τον πρώην ΟΣΚ, αποτελεί "εγγύηση" για συνέχιση της αναμονής».

Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι «δημοτικές αρχές Αθήνας και κυβερνήσεις αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για νέα ασφαλή σχολεία, που αποτελεί κεντρικό και ώριμο αίτημα. Οι ευθύνες γίνονται "μπαλάκι" προκειμένου να συνεχίσει η "κανονικότητα" στα υπέργηρα και προβληματικά σχολικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, και όχι μόνο. Για άλλα ζητήματα κόπτονται. Η ανάπτυξη των κερδών κονιορτοποιεί τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας! Κάθε χρόνο - ακόμα και για το "μεταμνημονιακό" 2019 - κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές «να καταδικάσουν τις δυνάμεις εκείνες - είτε στην Τοπική Διοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή - που με πολιτικές τους, από κοινού με την ΕΕ, στο όνομα του "κόστους - οφέλους", δεν διστάζουν να διακινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο περισσότερα από 9.000 σχολεία!(2023-08-11 00:00:00.0)
Δεκάδες κτίρια χωρίς σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές(2021-03-17 00:00:00.0)
Χωρίς προσεισμικό έλεγχο τα μισά σχολεία της χώρας!(2018-02-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα Γιάννενα(2016-10-20 00:00:00.0)
Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων(2015-08-27 00:00:00.0)
Τώρα αρχίζουν οι μελέτες αποκατάστασης!(1999-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ