Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Καταλύτης εξελίξεων τα σχέδια για μετατροπή της σε «ενεργειακό κόμβο»

ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού «East Med», που θα συνδέει Ισραήλ με Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, μεταφέροντας αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος μάλιστα μίλησε για «τον μακρύτερο και τον βαθύτερο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο».

Ο Στάινιτζ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», από το Κάιρο, όπου στις αρχές της βδομάδας συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, Παλαιστίνης), μία ακόμα συνάντηση που επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών για τους υδρογονάνθρακες της «γειτονιάς» μας, αλλά και το πώς αυτοί εξελίσσονται σε καταλύτη σκληρών παζαριών, με την άμεση ή έμμεση πρωταγωνιστική συμβολή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Στάινιτζ χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση για το Φόρουμ «εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εργαζόμαστε μαζί». Εμφάνισε ως παράδειγμα για την αυξημένη ετοιμότητα συνεργασίας στην περιοχή τις διαπραγματεύσεις που προχωρούν μεταξύ της χώρας του και ειδικά της Αιγύπτου, για την κατασκευή νέου υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» στην Αίγυπτο, ως μέρος - σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ» - των προσπαθειών μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο εξαγωγών στο κατώφλι της Ευρώπης. Το πρακτορείο σημείωνε ότι ο νέος ισραηλινο-αιγυπτιακός αγωγός θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της εκροής ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο από αυτή που σήμερα μεταφέρει ο αγωγός EMG (συνδέει το νότιο Ισραήλ με τη Χερσόνησο του Σινά).

Το Κυπριακό

Τα διάφορα (και συχνά ανταγωνιστικά) σχέδια για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της περιοχής θα επιδράσουν καταλυτικά και στις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό.

Την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα και επίσημα η φετινή έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ενόψει και της συζήτησης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αξιοποιείται ήδη για διάφορες διεργασίες. Η έκθεση μιλά για «θετικές προοπτικές» που υπάρχουν «για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί», αλλά και πως «οι φυσικοί πόροι, ιδιαίτερα οι υδρογονάνθρακες, παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, αν και τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν εκτιμήσεις για τη «μετάθεση» ενός πιθανού νέου γύρου συνομιλιών μετά τον Μάη (τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία), οι διεργασίες συνεχίζονται αμείωτα.

Οπως μετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος», την Τετάρτη ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είχαν «κοινωνική συνάντηση» στο σπίτι του Μπαρίς Μπουρτζού («εκπροσώπου» της κατοχικής προεδρίας) και συζήτησαν «την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και παρεμφερή θέματα». Ο Κυπριανού συναντήθηκε και με διπλωμάτες διαπιστευμένους στην Κύπρο, επιχειρηματολογώντας - σύμφωνα με τα σχετικά ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ - ότι «η απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης οδηγεί στη διχοτόμηση» και ότι «εμείς δεν διαφωνούμε από θέση αρχής» με την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, «για να τοποθετηθούμε όμως, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Αναστασιάδης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ