Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Οχι άλλο αίμα εργατών - Οργάνωση για την υπεράσπιση της ζωής μας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συνδικάτου για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

Με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων στους δήμους της Αττικής και ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, με θέμα την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Το «παρών» στην πρωτοβουλία του Συνδικάτου έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, οι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι στους δήμους Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αιτία η εγκληματική πολιτική που βλέπει ως «κόστος» την προστασία των εργαζομένων

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που ετοίμασε το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα εργατικά «ατυχήματα» του τελευταίου διαστήματος και τις παρεμβάσεις του με αφορμή τα «ατυχήματα» αυτά.

Τους εργαζόμενους και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη δεύτερη ημερίδα που οργανώνει το Συνδικάτο γύρω από το θέμα.


Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στα «ατυχήματα» των τελευταίων χρόνων.

«Αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και επιλογών» χαρακτήρισε τα «ατυχήματα» ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια. «Ο καιρός των διαπιστώσεων έχει τελειώσει. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο, έως εδώ, να σταματήσει το αίμα των εργατών στους δήμους. Οταν το φαινόμενο των εργατικών "ατυχημάτων" παίρνει τέτοιες διαστάσεις, αιτία δεν είναι ούτε "η κακιά η ώρα", ούτε "η κακιά στιγμή", όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

Η Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Μηχανικός Ασφάλειας και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εστίασε στο ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων. Οπως επισήμανε, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς, ενώ την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν τους 45. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον κλάδο της αποκομιδής απορριμμάτων. «Δυνατότητες προστασίας υπάρχουν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι η απουσία λήψης μέτρων προστασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει πολιτικό χαρακτήρα, σχετίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για φτηνή εργατική δύναμη, εμπορευματοποίηση της Υγείας και Ασφάλειας και των υπηρεσιών Υγείας και άλλων τομέων, καθώς και με τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε καθένα θάνατο σε εργατικό «ατύχημα» στατιστικά αναλογούν τέσσερις - πέντε επαγγελματικές ασθένειες, επισήμανε ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δεν περιορίζεται στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», που είναι σχεδόν ο μοναδικός δείκτης που μετράται, αλλά αφορά και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών που διαλανθάνουσα ως δήθεν «κοινή νόσος», αλλά και την πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς.

Αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο και σκόπιμη υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών

«Χρειάζεται να ακουστεί το καμπανάκι, γιατί σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, όταν η επίθεση ενάντια σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αρκετοί εργαζόμενοι βάζουν τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, μπροστά στο φόβο να χάσουν το μεροκάματο», σημείωσε ο Βασίλης Οψιμος, Επιθεωρητής Υγείας και Ασφάλειας, επικροτώντας την πρωτοβουλία του Συνδικάτου. Μεταφέροντας την εικόνα της υποβάθμισης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργανισμών, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «στην περιοχή της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και της εργατικής τάξης, λιγότεροι από 50 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η καθεμία, δεκάδες χιλιάδες μικρότερες, και αυτό με τη χρήση 3-4 υπηρεσιακών αυτοκινήτων». Εκανε λόγο για σκόπιμη υπονόμευση της Επιθεώρησης, που εξηγείται από την «απόλυτη προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαιτεί να μειωθεί αυτό που αποκαλούν "εργασιακό κόστος"». Τα προβλήματα της Υγείας και Ασφάλειας δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», σχολίασε και κάλεσε τους εργαζόμενους στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης.

Μια κριτική παρουσίαση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου αναφορικά με τα εργατικά «ατυχήματα» έκανε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, νομικός, απόφοιτος Εργατικού Δικαίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρθηκε στους νομικούς ισχυρισμούς που η εργοδοσία αξιοποιεί σε δίκες όπου δικάζονται εργατικά «ατυχήματα», αλλά και σε αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν ότι η επικινδυνότητα της εργασίας δεν συνεπάγεται την υπαιτιότητα του εργοδότη ή ότι το «ατύχημα» προκλήθηκε από «αποκλειστική υπαιτιότητα» του εργαζόμενου.

Θερμή υποδοχή σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την Τουρκία

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη, στους οποίους το Συνδικάτο απένειμε τιμητική πλακέτα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Ερκάν Κίλιτς, οργανωτικός γραμματέας του Συνδικάτου. Οπως κατήγγειλε, στην Τουρκία καταγράφονται 1.300 νεκροί σε εργατικά «ατυχήματα» το χρόνο, ενώ στον κλάδο των Κατασκευών, με 2 εκατ. εργαζόμενους, έχουν καταγραφεί 2.600 νεκροί εργάτες από το 2012 έως το 2017.

«Για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ιδρύσαμε το σωματείο μας», τόνισε και υπενθύμισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Για την κατασκευή του αεροδρομίου οι εργαζόμενοι πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, με 50 νεκρούς σε «ατυχήματα», ενώ οι κινητοποιήσεις τους αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής.

Πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τον λόγο να περνά στους εργαζόμενους. Εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν την πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Ανάμεσα σε αυτούς και τα σωματεία σε δήμους όπως του Αλίμου και του Ασπρόπυργου, όπου καταγράφηκαν τα δύο τελευταία θανατηφόρα «ατυχήματα» στον κλάδο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πουν «φτάνει πια»!

Κλείνοντας τις εργασίες, ο Βασίλης Πετρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου, κατήγγειλε πως μόλις χτες εργαζόμενος στο δήμο Διονύσου τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν με τον αγώνα τους το μήνυμα: «Η ζωή μας δεν είναι κόστος».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις ομιλίες στην ημερίδα θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ