Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΕ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Τέλος Γενάρη οι νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναφέρουν τις απειλές Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από την ΕΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων με επικεφαλής τον λεγόμενο «τσάρο» της κινεζικής οικονομίας, αντιπρόεδρο Λίου Χε, ανταποκρίθηκε σε πρόταση του Αμερικανού εμπορικού αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ανακοινώνοντας πως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 30 και 31 του μήνα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς ομολόγους τους. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων εκτίμησαν πως η εξέλιξη είναι ένδειξη προόδου στις μέχρι τώρα σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις, για την αποφυγή σημαντικής αύξησης των δασμών σε εμπορικά προϊόντα των δύο χωρών.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις αξιωματούχων των δύο χωρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 1η Μάρτη, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με εφαρμογή δασμών αυξημένων κατά 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, χτες, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei», προκειμένου να εξακριβώσουν αν ο όμιλος «έκλεψε εμπορικά μυστικά από αμερικανικές εταιρείες», όπως η «T-Mobile US Inc.», που κατηγόρησε δύο υπαλλήλους της «Ηuawei» ότι έκλεψαν τεχνολογία για τη χρήση ρομποτικού χεριού που χρησιμοποιούνταν για τις δοκιμές κινητών τηλεφώνων.

Υπενθυμίζεται πως το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2018 τα 323 δισ. δολάρια.

Στη Γερμανία, το ίδιο 24ωρο, ομοσπονδιακές υπηρεσίες διερευνούσαν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη «Huawei» από τη δημιουργία υποδομών για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών G5.

Διαρροές για σχέδια Τραμπ και κατά της ΕΕ

Οι εμπορικοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ δεν εστιάζονται μόνο στην Κίνα αλλά και στην ΕΕ, καθώς ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, σε μια προσπάθεια να ωθήσει την ΕΕ να συμφωνήσει σε νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τσαρλς Γκράσλεϊ, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η εισήγηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αφορά το κατά πόσον η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά «για λόγους εθνικής ασφαλείας». Η σχετική εισήγηση αναμένεται να επιδοθεί στον Λευκό Οίκο έως τα μέσα Φλεβάρη.

Ο Γκράσλεϊ, ο οποίος συζητά συχνά με τον Τραμπ και με τον Λαϊτχάιζερ, συμπλήρωσε ότι δεν του αρέσουν οι δασμοί, εκτιμώντας ωστόσο πως αυτή η πρακτική αποδεικνύεται «αποτελεσματικό εργαλείο» διαπραγμάτευσης προκειμένου να πειστούν ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλοι. Οι δηλώσεις του Γκράσλεϊ έγιναν λίγες μέρες αφότου η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Ας σημειωθεί πάντως πως τη Δευτέρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen AG» ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 800 εκατ. δολάρια στο εργοστάσιό της στην Τσατανούγκα (Τενεσί) και θα αυξήσει κατά 1.000 τις θέσεις εργασίες ώστε να κατασκευάζει εκεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκαλώντας τα επαινετικά σχόλια του Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ