Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Φουντώνει» ο απεργιακός αγώνας εκπαιδευτικών στο Λος Αντζελες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από δημόσια σχολεία του Λος Αντζελες, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για διαχείριση με όρους «αγοράς» (γνωστά στις ΗΠΑ ως charter schools), ένωσαν χτες τις δυνάμεις τους με τους πολλές δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα συνεχόμενη απεργία διαρκείας και διαδηλώσεις με μισθολογικά και εκπαιδευτικά αιτήματα στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν, πέρα από την κατά 6,5% αύξηση των μισθών τους, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, που κατά μέσο όρο πλησιάζουν την αναλογία 40 μαθητές ανά 1 εκπαιδευτικό, ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, πρόσληψη τουλάχιστον 1.200 συναδέλφων τους, νοσοκόμων, σχολικών συμβούλων, καθώς και γενικότερη αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Λος Αντζελες, Αλεξ Καπούτο Περλ, τόνισε χτες σε δηλώσεις του πως η ιδιωτική διαχείριση προκαλεί «αφαίμαξη» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, συνιστώντας πλέον, σε έναν βαθμό, «υπαρξιακή απειλή» για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

  • Το ίδιο διάστημα, στην Ουάσιγκτον εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που αντιστέκονται στις πιέσεις για χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί από τις 22 Δεκέμβρη μέρος λειτουργίας των δημόσιων και κρατικών υπηρεσιών. Εκτοτε παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ