Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού

«Νόμος και τάξη» από κυβέρνηση και περιφέρεια για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, με τον οποίο διαφωνούν οι κάτοικοι

Από τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ
Από τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ
Με 3 ψήφους υπέρ και 1 κατά, μεταξύ των 4 παρόντων από τα 7 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ψηφίστηκε προχτές από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η πρόταση για ετήσια δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού 23.250 τόνων, δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας του, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, ο χώρος του ΧΥΤΥ Γραμματικού αποκλείστηκε από κατοίκους, με αίτημα να μη ληφθεί απόφαση για ετήσια δυναμικότητά του, ενώ μπλόκαραν μέσα στον ΧΥΤΑ και το απορριμματοφόρο που είχε αποθέσει από το πρωί υπολείμματα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Κορωπίου.

Στην περιοχή κατέφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση για αρκετή ώρα. Δίνοντας συνέχεια στις αντιδράσεις, το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί με ανακοίνωσή του τα σωματεία, τους φορείς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Μαραθώνα, να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού. Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από χτες και οι μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) του 2016, η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Γραμματικού θα διαχειρίζεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) 60.000 τόνους το χρόνο και στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων (ΜΕΒΑ) 20.000 τόνους το χρόνο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα οδηγείται για διαχείριση και ταφή ποσότητα 23.000 τόνων στο ΧΥΤΥ Γραμματικού, ποσότητα η οποία, όπως επισημάνθηκε, αντιστοιχεί σε τέσσερις μέρες εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στον ΕΔΣΝΑ με την παρουσία εκπροσώπων από φορείς της περιοχής. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφιος, Ν. Στεφανίδης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του ΕΔΣΝΑ να μην ψηφίσουν τη σχετική απόφαση.

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού (μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ) στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε, χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Στο αίτημά της τονίζει πως «μετά τη λήψη απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ξεκίνησε και ουσιαστικά η λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού».

Υπενθυμίζει πως «έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Γραμματικού και στήριζε και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία». Γι' αυτό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και «για να σταματήσει η προσπάθεια λειτουργίας του, ζητάμε να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης» στη σημερινή συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ