Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πρωταρχικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία τα Δυτικά Βαλκάνια

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2019 Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, η υψηλότερη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας. Βασικό στοιχείο της Συνόδου το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» στα Δυτικά Βαλκάνια, ζώνη όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενάντια στην παρέμβασή τους στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά, λόγω εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, εκπροσωπείται σε επίπεδο μόνιμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΣΕ, ο Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς είπε ότι «η Συμμαχία διανύει μια πολύ σημαντική περίοδο», πρόσθεσε ότι «έχουμε στρατεύματα που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο», και καθώς το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση της λυκοσυμμαχίας έκανε μια σύντομη αναδρομή στα «έργα και τις ημέρες» της τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακολούθησε παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου περιέγραψε τις «προσδοκίες» του από τα στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ για το 2019. Ακολούθησαν θεματικές για τις «Στρατηγικές Προκλήσεις» που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, τις «Στρατηγικές Αναπτύξεις» δυνάμεών του, τη Στρατηγική του ΝΑΤΟ, τις ετοιμότητες των δυνάμεων και την προσαρμογή της Δομής Διοίκησης της λυκοσυμμαχίας στις νέες συνθήκες, τις νέες διοικήσεις που στήνονται σε ΗΠΑ και Γερμανία με ευθύνη την ταχύτερη διεκπεραίωση προσωπικού και μέσων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και στα υπόλοιπα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Εγινε, εξάλλου, χτες, αναλυτική συζήτηση για Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενώ σήμερα αναμένεται και συζήτηση για τη Γεωργία, χώρα που το ΝΑΤΟ επιδιώκει ακόμα στενότερη διασύνδεση, κλιμακώνοντας την κόντρα με τη Ρωσία και ετοιμάζοντας μάλιστα μεγάλη κοινή γεωργιανο-ΝΑΤΟική άσκηση εντός του έτους.

Η Σύνοδος της ΣΕ λήγει σήμερα με ειδική θεματική για τα Δυτικά Βαλκάνια, με «επιχειρησιακές ενημερώσεις» για την KFOR και γενικότερα, και τους Αρχηγούς να παράσχουν «συστάσεις» για τη μελλοντική πορεία της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο πτέραρχος Πιρς έλεγε χτες σχετικά: «Το ΝΑΤΟ, ως Συμμαχία, εργάστηκε σκληρά για να κρατήσει την περιοχή ασφαλή για περισσότερα από δεκαοκτώ χρόνια, μέσω της αποστολής μας KFOR, ισχύος τώρα περίπου 4.000 στρατευμάτων, και μέσω της βοήθειας και των συμβουλών μας, οι οποίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση των δυνατοτήτων της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου και των πολιτικών θεσμών. Επομένως, η ασφάλεια και η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν πρωταρχικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλους τους Συμμάχους, τους φίλους και τις χώρες της περιοχής», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ