Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων ο ενεργειακός πλούτος

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Κάιρο
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Κάιρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Η γειτονιά μας βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών ανταγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες και την αξιοποίησή τους για ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις, όπως επιβεβαίωσε και η πρώτη συνάντηση που είχαν υπουργοί από επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο, με στόχο τη δημιουργία του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση πήραν μέρος Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Ελλάδα, Κύπρος αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή, με μία σύνθεση δηλαδή, ενδεικτική των γεφυρωμάτων που γεννά η υπεράσπιση επιχειρηματικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ο επικεφαλής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, εκπροσώπησε την Ελλάδα), η συνάντηση αποτέλεσε «μία πρωτοβουλία διαλόγου» και υιοθέτησε κοινή διακήρυξη με στόχους όπως η δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η εμβάθυνση της συνεργασίας και του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο την αναδεικνύουν «σε βασικό πόλο διαφοροποίησης εφοδιασμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη σημασία της συνάντησης και τόνισε ότι δίνεται μήνυμα προς «πολλούς αποδέκτες» και κυρίως προς τη διεθνή κοινότητα, ότι οι χώρες της περιοχής «συνασπίζονται πλέον, για να δημιουργήσουν εκείνο το πλαίσιο στο οποίο να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και να προσελκυστούν και οι επενδύσεις των πολλών δισεκατομμυρίων που είναι απαραίτητες για να δουλέψει αυτή η βιομηχανία στην περιοχή μας». Ενημέρωσε ότι στη συνάντηση πήραν μέρος και εκπρόσωποι της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ότι δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που «θα πάρει ενδεχομένως τη μορφή ενός διεθνούς οργανισμού, για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα και κοινές επιδιώξεις μεταξύ των χωρών οι οποίες θα συμμετέχουν, με αντικείμενο τη βέλτιστη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο ανταγωνιστική γενικότερα στον τομέα της Ενέργειας παγκοσμίως». Ανέφερε επίσης ότι τέθηκε στόχος να γίνει νέα συνάντηση σε 3 - 4 μήνες, ώστε κάθε πλευρά να μπορέσει να επεξεργαστεί και ένα προσχέδιο καταστατικού χάρτη που κατάρτισε η αιγυπτιακή πλευρά.

Και νέες τουρκικές NAVTEX

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με γνώμονα την υπεράσπιση των ομίλων της σε ένα πλαίσιο σύνθετων γεωπολιτικών αναδιατάξεων (βλ. εξελίξεις στη Συρία και γενικά στη Μέση Ανατολή).

Οπως μετέδωσαν πολλά κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ, η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας για σεισμογραφικές έρευνες του πλοίου «Μπαρμπαρός» περιοχή 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ουσιαστικά όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου. Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Τουρκία εξέδωσε και άλλη NAVTEX για τη διενέργεια ασκήσεων του Πολεμικού της Ναυτικού, νότια της Κύπρου, μέχρι το τέλος Γενάρη. Τα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ζώνης όπου μέχρι τις 15 Φλεβάρη συνεχίζει εξειδικευμένες έρευνες το ειδικό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», για τον καθορισμό των στόχων επόμενων γεωτρήσεων για λογαριασμό των κοινοπραξιών «Τotal» - «Εni» και «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ