Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφη δραστηριότητα για την προετοιμασία των μπλόκων

Με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο και άλλες δράσεις που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, εντείνονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για το στήσιμο μπλόκων στις 28 Γενάρη, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών συνεχίζουν την καθημερινή δραστηριότητα για την ενημέρωση των αγροτών και την προετοιμασία της εξόδου των τρακτέρ στα μπλόκα.

Σήμερα Τετάρτη, στο δημαρχείο Παλαμά, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ηδη έχει αποφασιστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Γενάρη τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών.

Στη Λάρισα, συνεχίζονται οι συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Μετά τον Τύρναβο και την Αγιά, σήμερα Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη στα Φάρσαλα (6 μ.μ., στο χωριό Βασιλί) και το Σάββατο 19/1 στον Πλατύκαμπο (6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού).

Στα Τρίκαλα, μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις για την Κυριακή 20/1, στις 12 μ., στη Φαρκαδόνα, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου και για τη Δευτέρα 21/1, στις 7 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι, από τους Αγροτικούς Συλλόγους των πρώην δήμων Εστιώτιδας και Πυληναίων.

Νέα κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Χτες, αγρότες από την επαρχία Αγιάς, μαζί με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς, Ανάβρας και Γερακαρίου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν έχουν βγει ακόμα τα πορίσματα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής από τις χαλαζοπτώσεις πέρσι τον Μάρτη.

Προχτές, αγωνιστική παρέμβαση στα ίδια γραφεία του ΕΛΓΑ είχαν οργανώσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δαμασίου, Τυρνάβου, Αμπελώνα και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου για τις «εκτιμήσεις» που βγάζουν ως συμπέρασμα πως από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού ...δεν υπήρξε καθόλου ζημιά στα οινοποιήσιμα σταφύλια, ενώ στα επιτραπέζια είναι ελάχιστη, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα δοθούν αποζημιώσεις για τα σταφύλια, όπως έγινε και με τις καταστροφές στα ροδάκινα.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος παραβρέθηκε στην αγωνιστική παρέμβαση στον ΕΛΓΑ, αναφέρει:

«Αποδεικνύεται ότι τα όσα δήλωναν κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα) και πρόσφατα στον Τύρναβο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είναι κούφια λόγια, που επιβεβαιώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι και άλλοι αγρότες και στο να αλλάξουν τον απαράδεκτο κανονισμό των ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει το σύνολο της ζημιάς, αλλά πετάει και τελείως εκτός αποζημίωσης χιλιάδες αγρότες με διάφορες δικαιολογίες, ενώ απαιτούν οι αγρότες να πληρώνουν τις εισφορές τους μέσα στις προθεσμίες που ορίζουν.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Θεσσαλίας στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για: Αμεση αποζημίωση όλων των αγροτών των περιοχών Δαμασίου, Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς και ευρύτερα της πρώην επαρχίας Τυρνάβου, που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και τον καύσωνα και τις ασθένειες που προέκυψαν απ' αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Αμεση αλλαγή του απαράδεκτου κανονισμού των ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται όλες οι ζημιές και μάλιστα στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην υπόλοιπη χώρα

-- Σήμερα Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο, στις 10.30 π.μ.

-- Το Σάββατο 19/1, ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας συγκαλεί σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου στις 6 μ.μ.

-- Περιφερειακή σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα οργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 20/1, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, στο Αγγελόκαστρο.

-- Σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής διοργανώνει την Κυριακή 20/1 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, στο Κοινοτικό Κατάστημα Ανθήλης στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ