Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνοι κερδισμένοι από τη συμφωνία των Πρεσπών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και επιχειρηματικοί όμιλοι

Αποσπάσματα της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο, στην ΕΡΤ και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

-- Κύριε Γραμματέα, οι τηλεθεατές μας ρωτάνε αν θέλετε εκλογές, εγώ θα το συμπληρώσω το ερώτημα και θα σας ρωτήσω αν είναι έτοιμο το ΚΚΕ για εκλογές.

-- Το ΚΚΕ είναι έτοιμο για εκλογές, γιατί όπως πολύ καλά ξέρει και όπως καθαρά λέμε στον ελληνικό λαό, τις εκλογές τις συνδυάζουμε με μια πλατιά πολιτική εκστρατεία ενημέρωσής του έτσι ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά σήμερα.

-- Ποιος είναι ο στόχος σας;

-- Οσο πιο ισχυρό γίνεται. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο θα είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού.

-- Για τρίτο κόμμα ή ακόμα πιο ψηλά;

-- Επειδή δεν είναι καλό να κάνουμε εκτιμήσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, το ζήτημα είναι να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα, ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων στην πατρίδα μας, πάνω από 20 - 30%, ακούνε με ενδιαφέρον τι λέει το ΚΚΕ, σε πάρα πολλά σημεία συμφωνούν, έχοντας βέβαια και τις διαφορές τους, τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, τους διαφορετικούς προβληματισμούς τους, όμως ακούνε το ΚΚΕ και το εμπιστεύονται. Γιατί, όπως λένε, είναι ένα κόμμα το οποίο με συνέπεια και σταθερότητα λέει αυτά που λέει, δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά, αυτό που θα τους πει τώρα θα το υλοποιήσει μέχρι κεραίας, θα παλέψει για παράδειγμα να καταργηθούν αντιλαϊκοί νόμοι, θα παλέψει να εμποδίσει να έρθουν αντεργατικά - αντιλαϊκά νομοσχέδια που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, που πλήττουν κοινωνικά δικαιώματα, θα είναι επικεφαλής αυτού του αγώνα και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, και στους δήμους και στις Περιφέρειες και στην Ευρωβουλή, παντού, για να υπερασπίζεται το εργατικό - λαϊκό συμφέρον. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι που μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά, έχοντας αποκομίσει και μια πείρα πολλών χρόνων, δεν θα έλεγα δεκαετιών, θα σταθώ μόνο στην τελευταία δεκαετία, που 4,5 χρόνια πριν και 4,5 περίπου τώρα (όταν θα γίνουν οι εκλογές τόσα θα έχουν κλείσει) μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πριν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έχει δει στην πλάτη του όλα αυτά τα βάρη που του έχουν φορτώσει, έχει εκτιμήσει και δει τις πολιτικές τους και πού βρίσκεται σήμερα και ξέρει ότι σε όλα αυτά το ΚΚΕ ήταν μπροστά, έτσι ώστε να αποτρέψουμε χειρότερα αλλά κυρίως να ανοίξουμε ένα δρόμο καλύτερο για την κοινωνία.

-- Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν σας έχει κατηγορήσει ποτέ για αναξιοπιστία, ότι αλλάζετε θέσεις.

-- Πάντως αυτό είναι ένα το κρατούμενο, για κριτήριο στην ψήφο του ελληνικού λαού.

-- Ομως στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον στις περισσότερες, δεν φαίνεται να ενισχύονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ και δεν φαίνεται να έρχεστε τρίτο κόμμα.

-- Κοιτάξτε, εγώ αποφεύγω γενικά και αποφεύγουμε ως κόμμα να κάνουμε εκτιμήσεις για τις δημοσκοπήσεις, γιατί δείχνουν μια συγκυρία, μια τάση της στιγμής, τις μελετάμε φυσικά, τις παίρνουμε υπόψη. Εμείς θέλουμε η πραγματική δημοσκόπηση, που θα γίνει τη μέρα των εκλογών, να αποκρυσταλλώσει αυτό που βλέπουμε ως τάση, ως ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό λέει ότι γνωρίσαμε ποιοι είναι οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, γνωρίσαμε τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γνωρίσαμε διάφορα άλλα κόμματα με διάφορα συνθήματα μέσα σε συνθήκες μνημονίων, βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή, οι φασίστες που αναδείχθηκαν μέσα σ' αυτή τη συγκυρία και στηρίχτηκαν από το κατεστημένο της χώρας μας. Ολα αυτά τα έχει ζήσει ο λαός, έχει εκτιμήσει και μπορεί μάλλον να αποτιμήσει - θα το δούμε στην πράξη αυτό - αυτή την πορεία. Αρα η πείρα που έχει συγκεντρώσει πρέπει να αποκρυσταλλωθεί, αυτό λέμε απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό. Το τι θα πράξει βέβαια ο λαός είναι δική του ευθύνη από εκεί και πέρα.

-- Και δικές του οι συνέπειες πάντα.

-- Ξέρετε, η λογική αυτή, να φύγουμε από ένα κακό ή από ένα χειρότερο για να πάμε σε ένα δήθεν λίγο καλύτερο, οδηγεί πάντα ή στο ίδιο κακό ή στο χειρότερο. (...)

Η συμφωνία έγινε για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

-- Πάμε επί της ουσίας τώρα στη συμφωνία των Πρεσπών (...) Θα έλεγε κανείς ότι ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ, με μια διεθνή κουλτούρα, που συνεπάγεται συγκεκριμένες απόψεις για την εξωτερική πολιτική, θα ήταν υπέρ της συμφωνίας.

-- Από την αρχή, όπως θα θυμάστε πολύ καλά, και ο λαός θυμάται, είχαμε πει ότι είναι μεγάλο λάθος να συνδυαστεί η συμφωνία με τη γειτονική Δημοκρατία και οι οικονομικές - πολιτικές - πολιτιστικές σχέσεις με τον γείτονα λαό με το ονοματολογικό, με την ονομασία. Αυτό το έκαναν από το '92 όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε ΣΥΝ, συνέδεσαν το όνομα ως βασικό ζήτημα. Εμείς λέγαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, μπορεί να βρεθεί λύση στο όνομα με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό κοινής αποδοχής, erga omnes, που δεν θα έχει αλυτρωτικές βλέψεις, που θα διευκρινίζεται αυτό.

-- Μα έχει γίνει.

-- Θα σας πω τι έχει γίνει! Ταυτόχρονα από τότε λέγαμε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί ενάντια στους οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που έχουν το διαίρει και βασίλευε, που ανάλογα δημιουργούν επεμβάσεις, αλλάζουν σύνορα, χωρίζουν λαούς, διότι αυτή είναι η πολιτική όλων αυτών των δυνάμεων και το είδαμε περίτρανα μετά το '92, το 1999 με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου εκεί αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της γειτονικής Δημοκρατίας με αυτά τα ζητήματα. Αρα λοιπόν αυτά τα θέματα που έλεγε το ΚΚΕ, και σήμερα τα λέει, έχοντας στο μυαλό του ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη, η φιλία, η κοινή δράση με το λαό, με τους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας, χωρίς αλυτρωτισμούς, χωρίς εθνικισμούς, χωρίς διεκδικήσεις εδαφών ούτε από τη μεριά τους ούτε από τη μεριά μας, χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά τα ανιστόρητα περί «Μεγάλου Αλεξάνδρου», περί «μακεδονικής γλώσσας», «μακεδονικής εθνότητας» και όλα αυτά, και βεβαίως ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία αυτή έγινε για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτή είναι η ουσία, αυτό προσδιορίζεται ρητά στο δεύτερο άρθρο της συμφωνίας. Η συμφωνία που θα έρθει εδώ δεν θα είναι μόνο για το όνομα, η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει όλο το πακέτο της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ και στο άρθρο 2 λέει ότι η συμφωνία γίνεται με αυτές τις προϋποθέσεις, να ονομαστεί δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, να φύγουν οι αλυτρωτισμοί στα λόγια αλλά να μένει ο «Μακεδόνας πολίτης» στα έγγραφά τους, να μένει η «μακεδονική γλώσσα» ρητά και κατηγορηματικά, έστω κι αν δεν συνδυάζεται με την αρχαία ελληνική ή με τους Ελληνες, με την αρχαία Μακεδονία κ.λπ., που το λέει σε άλλη παράγραφο. Και σε συνέχεια ακολουθεί το άρθρο που λέει «δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ αμέσως μόλις ψηφιστεί αυτή η συμφωνία». Αυτό το πακέτο έρχεται εδώ.

Εμείς ως ΚΚΕ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία, η οποία βάζει και τη γειτονική Δημοκρατία στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά που λέγονται περί ειρήνης, φιλίας, αγαστής συνεργασίας, είναι ψέματα. Το επόμενο διάστημα, η γειτονική Δημοκρατία όπως και η Ελλάδα θα γεμίσει από αμερικανικές στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, όπου και εκεί συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και όταν θα έρθει η σύγκρουση στα Δυτικά Βαλκάνια με τη Ρωσία, πιθανόν και την Κίνα, σε συνεργασία ή από μόνες τους (διότι τα οικονομικά συμφέροντα, ως κόμβος τα Δυτικά Βαλκάνια όπως και η Ελλάδα, είναι κρίσιμα, είναι μεγάλης σημασίας τα συμφέροντα που παίζονται, οι Αμερικάνοι δεν κάνουν πίσω, οι Γερμανοί δεν κάνουν πίσω), άρα λοιπόν εδώ θα συγκρουστούν. Και θα συγκρουστούν για το ποιος θα έχει τα περισσότερα οικονομικά οφέλη για τους δικούς του μονοπωλιακούς ομίλους, για τους δικούς του επιχειρηματίες και τη δική του χώρα. Αρα λοιπόν σ' αυτή τη σύγκρουση την οικονομική, εμπορική, πολιτική, διπλωματική, η Ελλάδα θα πάρει μέρος ενεργά κι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται ειρηνικά, ούτε με διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αλλαγές συνόρων οι οποίες ήδη προωθούνται. Ηδη από 1η Ιανουαρίου, πριν λίγες μέρες, έχουμε αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκινώντας από την Αλβανία, η οποία έχει πλέον κοινά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία πλέον αρχίζει και έχει κοινές διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες και πάει λέγοντας, άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Αρα ο διεθνισμός του ΚΚΕ, για μας βεβαίως είναι συνώνυμο με τον πατριωτισμό. Ο διεθνισμός ταυτίζεται με την υπεράσπιση δηλαδή της πατρίδας των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, αυτού που λέμε ελληνικού λαού, κι όχι μιας άρχουσας τάξης, μιας ελίτ, η οποία έχει οικονομικά συμφέροντα και κάνει και πολέμους και εμπόρια και λαθρεμπόρια, και κάνει τα πάντα προκειμένου να ανεβάσει τα κέρδη της, πάει μαζί με τον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν και κάνουν οι εργαζόμενοι στα Σκόπια ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην καταπίεση που δέχονται από τη δική τους άρχουσα τάξη.

Κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο

-- Ολη η διεθνής κοινότητα αποκαλούσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», σήμερα μπαίνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Επιπλέον τα Βαλκάνια είναι ταραγμένα (...) Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες (...) δεν είναι προς όφελος και της ειρήνης στην περιοχή αλλά και ημών;

-- Κατά την άποψή μου φτάνει τα όρια της γελοιότητας και όχι ώριμης σκέψης να υπάρχει η αυταπάτη σε κάποιους συμπολίτες μας - γιατί για την ηγεσία της χώρας δεν υπάρχει, ξέρουν τι κάνουν - να λένε ότι ως διά μαγείας θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, του λαού, αν αρχίζουμε να λέμε τους γείτονες «Βόρεια Μακεδονία», αν στα διαβατήρια που θα έρχονται γράφεται ότι έχουν «μακεδονική υπηκοότητα» και είναι «Μακεδόνες - πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», αν θα λέμε ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» η οποία μιλιέται στη «Βόρεια Μακεδονία» και όπου αλλού μιλιέται. Και ότι επειδή θα γίνουν τώρα σε λίγους μήνες μέλος του ΝΑΤΟ ,με την υπογραφή και σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελλάδας, ως διά μαγείας θα ζούμε εν ειρήνη κ.λπ. Οχι, κα Πετούρη, δεν θα συμβεί αυτό, διότι αυτοί που θα έχουν οικονομικά, πολιτικά και άλλα οφέλη κυρίως θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο, θα είναι η κα Μέρκελ που ήρθε εδώ για μπίζνες και η οποία θέλει να πάρει από την «πίτα» στα Δυτικά Βαλκάνια, της το υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός σε ό,τι τον αφορά για την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ο κ. Τραμπ, με τον οποίο επίσης έχει αγαστή συνεργασία και τον είπε και «διαβολικά καλό» ο κ. Τσίπρας εδώ για τις μπίζνες που έχει στα Βαλκάνια μαζί με τις πολεμικές βιομηχανίες και τις στρατιωτικές βάσεις που θέλει παραπέρα να αναπτύξει, τις αμερικάνικες. Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι και βέβαια απ' αυτή την «πίτα», ε, κάνα κομματάκι θα παίρνουν και κάποιοι όμιλοι εδώ, αλλά και πάλι θα είναι η αστική τάξη, τμήματά της, όχι το σύνολό της, που μπορεί να πάρουν κάτι σαν απόρροια από τη συμφωνία στον εμπορικό, οικονομικό τομέα κ.λπ. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο λαός, γιατί στην τσέπη του δεν θα μπει τίποτα. Οι μνημονιακοί νόμοι δεν πρόκειται να καταργηθούν, το λαϊκό εισόδημα δεν θα αυξηθεί. (...)

Εφικτό και ρεαλιστικό μια νέα κοινωνία και οικονομία

Είναι πολλοί, λοιπόν, τηλεθεατές, οι οποίοι λένε ότι κάνετε μόνο κριτική. Οτι αρνείστε, αλλά εσείς τι θα κάνατε αν αναλαμβάνατε τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν παίρνετε ένα υπουργείο - λένε οι τηλεθεατές - για να δείξετε και εσείς τι μπορείτε να κάνετε;

-- Η κριτική βεβαίως πάντα είναι θεμιτή, από όλους και προς όλους, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από προτάσεις. Εχουν δίκιο σε αυτό που λένε οι τηλεθεατές και αυτό ακριβώς κάνει το ΚΚΕ. Ποτέ δεν στέκεται μόνο σε κριτική, έχει και προτάσεις για κάθε θέμα που τίθεται. Αυτό που λέμε εμείς κι αυτό που θα κάναμε - αν ο ελληνικός λαός μας έδινε την πλειοψηφία και είχε έτσι κι αλλιώς τη δύναμη να στηρίξει τέτοιες αλλαγές κι αυτό που χρειάζεται η χώρα και που τώρα δεν υπάρχει - είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, ένα σχέδιο στην οικονομία, επιστημονικά επεξεργασμένο - το ΚΚΕ το έχει - με βασικό επίκεντρο την ευημερία των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θα μπορέσει βεβαίως να λύσει προβλήματα ανασφάλειας, όπως είναι σήμερα οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο και πρωταρχικά, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όπως λέγεται στην πολιτική οικονομία, δηλαδή με τον πλούτο της χώρας στα χέρια του λαού. Πρώτα απ' όλα η κοινωνικοποίηση είναι το κύριο, αυτό που πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση, γιατί αν δεν έχει αυτό τον πλούτο, την παραγωγή, την Ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τις τηλεπικοινωνίες, τα μεγάλα εργοστάσια διατροφής, δεν θα μπορέσει να επιλύσει και λαϊκά προβλήματα, όπως είναι η Υγεία, όπως είναι ένα λαϊκό εισόδημα που να μπορεί όχι μόνο να επιβιώνει ο λαός, αλλά να μπορεί και κάπως να χαίρεται τη ζωή του, με κοινωνικές υπηρεσίες και όλα τα άλλα ζητήματα. Αρα, λοιπόν, αυτό είναι η βασική προϋπόθεση.

-- Αυτές οι προϋποθέσεις είναι αρκετές για να στηρίξουν ένα εθνικό νόμισμα, με έξοδο από το ευρώ;

-- Αυτό βεβαίως θα οδηγήσει σε έξοδο από την ΕΕ, από την Ευρωζώνη και από την ΕΕ, όχι μόνο από το νόμισμα. Γιατί το νόμισμα - σας είχα πει και πέρυσι στην άλλη εκπομπή που κάναμε - δεν είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό. Με οποιοδήποτε νόμισμα μπορεί να επιβιώσει μια οικονομία, όμως δεν μπορεί να επιβιώσει μια οικονομία σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων όταν έχει ένα νόμισμα, είτε ευρώ είτε άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ήθελε ονομαστεί, όπου δεν έχεις, ως κράτος, ως κοινωνία, τα μέσα παραγωγής στα χέρια σου. Οταν αυτά βρίσκονται στην αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς, που φέρνει πότε κρίσεις, πότε φέρνει ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μόνο για τα συμφέροντα της κερδοφορίας κάποιων μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, που λέμε εμείς - όχι εμείς, έτσι λέγεται, αυτό είναι η ουσία και το λένε όλοι - λοιπόν αυτά τα ζητήματα είναι που αποκτούν προτεραιότητα. Αλλά για όλα αυτά ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει ότι μπορεί και έχει τη δύναμη να τα κάνει και να τα πραγματοποιήσει.

Εκεί, λοιπόν, το ΚΚΕ και κυβερνητική ευθύνη θα πάρει και θα στηρίξει και θα συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει με βάση αυτήν τη γραμμή πάλης, αυτήν την προοπτική να αναδείξει και να ακολουθήσει. Αλλιώς είναι δώρον άδωρον. Αλλιώς θα καταντούσαμε ένας ΣΥΡΙΖΑ, πιο λάιτ; Λίγο - αν θέλετε - πιο σκληρός κ.λπ.;... Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει ιδανικά κι αξίες. Και η λογική του εφικτού ακριβώς αυτή είναι, το εφικτό είναι το ρεαλιστικό και το ρεαλιστικό σήμερα, άσχετα από τη συνείδηση που υπάρχει, από την ωριμότητα που υπάρχει, αυτό είναι: Μία νέα κοινωνία, μία νέα οικονομία.

Μεγάλη η συμπαράταξη με λαϊκές δυνάμεις

-- Να απαντήσουμε μία ακόμα ερώτηση τηλεθεατή και μετά να πάμε στην επίσκεψη Μέρκελ. Με ποιους θα συνεργαστείτε στις δημοτικές εκλογές;

-- Ηδη, από όσο ξέρετε, έχουμε ανακοινώσει επικεφαλής περιφερειάρχες...

-- Με ποιες δυνάμεις...

-- Και εκεί υπάρχει συνεργασία, και οι δυνάμεις είναι λαϊκές. Αν εννοείτε δυνάμεις διάφορα πολιτικά κόμματα, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, ε, όχι βεβαίως.

-- Νομίζω αυτό εννοούν...

-- Θέλω να σας πω το εξής: Οτι σε πάρα πολλούς συνδυασμούς, σε όλους τους συνδυασμούς των Δημοτικών Συμβουλίων που συγκροτούμε αυτήν τη στιγμή, σε όλους τους συνδυασμούς των Περιφερειακών Συμβουλίων, ακόμα και στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές, ακόμα και στα ψηφοδέλτια που συζητάμε και έχουμε αρχίσει να συζητάμε για τις πιθανές βουλευτικές εκλογές, γιατί βουλευτικές εκλογές, έτσι κι αλλιώς, είτε σε 4 μήνες, το Μάη, είτε το Μάρτη, αν συμβεί οτιδήποτε από τις εξελίξεις και τις «γκαστρωμένες νύχτες» που περνάμε κ.λπ., θα έχουμε είτε το Μάρτη το νωρίτερο είτε το Μάη, αυτό είναι το περιθώριο των εκλογών. Σας λέω, λοιπόν, και βγάζετε και την είδηση σήμερα, ότι έχουμε και στελέχη που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι είχαν εκλεγεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στους συνδυασμούς, άλλοι είχαν συνεργαστεί στα δημοτικά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ...

-- Να μας πείτε και ονόματα σε συνδυασμούς που δεν έχετε ακόμα ανακοινώσει...

-- Οχι, αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, η Αγλαΐα Κυρίτση είναι γνωστή, συνάδελφός σας, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ ήταν, κατεβαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και ξέρετε ότι ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Αύγουστο του 2015 και ήταν και επικεφαλής του συνδυασμού που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Β. Αιγαίο. Τώρα κατεβαίνει ως περιφερειακός σύμβουλος και συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ.

Το ίδιο γίνεται και στην Πάτρα, το ίδιο γίνεται και στο δήμο της Αθήνας κ.λπ., με ανθρώπους εκλεγμένους σε άλλους συνδυασμούς.

-- Στο δεύτερο γύρο, ρωτούν οι τηλεθεατές, αν υπάρχει υποψήφιος ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ και υποστηρίζεται και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιον θα στηρίξετε;

-- Κανέναν από τους δύο. Διότι ίδια πολιτική έχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

-- Εγώ το ήξερα ότι αυτό θα απαντάγατε...

-- Μα τα έχουμε απαντήσει και στις προηγούμενες εκλογές, το 2014, για παράδειγμα, ήταν ξανά δημοτικές εκλογές και ήταν ξανά οι δύο γύροι. Εκεί, λοιπόν, είχαμε ξεκάθαρη θέση, εμείς είμαστε συνεπείς, κα Πετούρη - και αυτό να το ξέρουν και οι τηλεθεατές - ό,τι κάνουμε την πρώτη Κυριακή κάνουμε και τη δεύτερη. Δεν μπορεί να έχεις κάνει ανοιχτή κριτική, να έχεις πει ότι ο τάδε υποψήφιος της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταψηφιστεί, να τους κάνεις κριτική για σοβαρά ζητήματα, να λες ότι δεν πρέπει να του έχουν καμιά εμπιστοσύνη και μετά από 5 μέρες, την άλλη Κυριακή, να πας και να του πεις ότι τέλος πάντων σε υποστηρίζω και θέλω να σε βγάλω εσένα σε σχέση με τον άλλο.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το κλίμα αυταρχισμού

-- Ηρθαν και οι ερωτήσεις των τηλεθεατών για την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ. Κάποιοι τηλεθεατές ρωτούν ότι στην προηγούμενη επίσκεψη το ΚΚΕ είχε κάνει διαδηλώσεις και τώρα δεν έκανε, γιατί διαδήλωση έγινε χτες.

-- Η κα Μέρκελ ήρθε εδώ για να κάνει τις οικονομικές μπίζνες του γερμανικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να δώσει στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, κυρίως μπροστά στη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό ήταν το κύριο περιεχόμενο των συναντήσεων. Απ' ό,τι φαίνεται ο κ. Τσίπρας έδωσε αυτά που ζήτησε η κα Μέρκελ, σχετικά με την οικονομία εδώ στη χώρα, άλλωστε το είπε καθαρά η κα Μέρκελ, μέχρι και η Κίνα ζητά μερίδιο από την «πίτα» στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, επειδή ακριβώς η Ελλάδα είναι κόμβος μεταφοράς Ενέργειας κ.λπ. Αυτό είναι το σημαντικό. Εμείς συνδυάσαμε τις χτεσινές και προχτεσινές διαδηλώσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως ήταν ο νόμος που έρχεται στη Βουλή για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, γιατί είχαν μεγάλες κινητοποιήσεις οι λαϊκές οργανώσεις και βεβαίως έπρεπε ο προσανατολισμός να είναι εκεί. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα απ' αυτές ακριβώς τις κινητοποιήσεις τη μέρα της επίσκεψης της κας Μέρκελ ήταν το γεγονός ότι χτύπησε βάναυσα την πορεία των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η αστυνομία με τυφλά χτυπήματα τραυμάτισε βουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιάννη Δελή, ο οποίος ήταν για συμπαράσταση στην απεργιακή κινητοποίηση, όντας ο ίδιος εκπαιδευτικός, και όντας χρεωμένος στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, μαζί με άλλους εκεί εργαζόμενους.

-- Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πάντως, καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση...

-- Αλίμονο αν δεν καταδίκαζε αυτήν την επίθεση. Αλλωστε και άλλοι υπουργοί, όχι μόνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πριν και της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από τέτοια βάναυσα χτυπήματα έκαναν δηλώσεις καταδίκης. Και ήταν το στοιχειώδες που έπρεπε να κάνει η κα Γεροβασίλη, διότι την πολιτική ευθύνη, έτσι κι αλλιώς, την έχει η κυβέρνηση. Μπορεί βεβαίως να έδρασαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, της ΕΛ.ΑΣ., των ΜΑΤ, με εντολή των προϊσταμένων τους προφανώς, όμως την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, για το κλίμα αυταρχισμού, αντικομμουνισμού που καλλιεργείται και το κλίμα τού να είναι ένοχος κάθε εργαζόμενος που κινητοποιείται ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει φέρει πλείστα όσα αντιλαϊκά νομοσχέδια, όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνη λύση για τον κατώτατο μισθό η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

-- Επειδή θίξατε τα θέματα της οικονομίας και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζετε την αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση;

-- Και την οποία πολυδιαφημίζει κιόλας. Ειδικά αυτό το γεγονός είναι πολυδιαφημιζόμενο και το λέω αυτό γιατί πρόκειται ακριβώς για εφαρμογή, που δεν πρέπει να φύγει απ' το μυαλό μας, ούτε απ' το μυαλό των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ενός εμβληματικού αντεργατικού νόμου στην ουσία. Είναι ο νόμος Βρούτση της ΝΔ, τον οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης τότε, ως Νεοδημοκράτης υπουργός, έφερε αυτόν το νόμο στη Βουλή, τον πέρασε, ήταν μαζική η αντίδραση των εργαζομένων τότε, μέχρι και καταλήψεις έγιναν και που προέβλεπε τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, αυτό είναι το επικίνδυνο, από μια εκάστοτε υπουργική απόφαση, δηλαδή στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμείς λέμε, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους λένε ότι έπρεπε να είναι κάτω από τις διεκδικήσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις κ.λπ. Μπορεί να αυξάνει τώρα κατά 30 ευρώ - κι εμείς λέμε καλά κάνει και τα αυξάνει, καλά θα κάνουν και θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι και είναι ελάχιστα μπροστά σ' αυτά που δικαιούνται και μπροστά σ' αυτά που έχουν χάσει, αν και θα εξανεμιστούν αμέσως από άλλα μέτρα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είναι η αύξηση 1 δισ. ευρώ των φορολογικών βαρών, που θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια για το 2019. Πάνω από το 50% δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με εκ περιτροπής εργασία κι αυτό θεωρείται μόνιμη δουλειά - κάθε άλλο παρά τέτοια είναι - όπως είναι μια σειρά άλλα μέτρα που επιβαρύνουν το εισόδημα. Αρα λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε ότι αύριο αφού θα έρθει και η τρόικα για τον έλεγχο και μεθαύριο με μια «στραβή» στην οικονομία θα έρθουμε στο σημείο να πει ο υπουργός, είτε η ίδια η Αχτσιόγλου αν είναι σε τρεις μήνες είτε ένας άλλος υπουργός, ότι «περιορίζω τον κατώτατο μισθό». Αρα, λοιπόν, η μόνη λύση - επειδή οι τηλεθεατές μας θέλουν και πρόταση - είναι η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ στη Βουλή και την έχουν καταψηφίσει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα, για εφαρμογή εδώ και τώρα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Τελεία και παύλα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ