Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατέθεσε υπόμνημα με αιτήματα για την προστασία των διανομέων

Υπόμνημα με τα αιτήματά του σχετικά με τα μέτρα προστασίας των διανομέων με δίκυκλο στον κλάδο της εστίασης κατέθεσε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Π. Κορφιάτη.

Η συνάντηση ορίστηκε μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Συνδικάτου για τις συνθήκες δουλειάς των «ντελιβεράδων» και την κινητοποίηση που είχε κάνει στις 28 Δεκέμβρη, με αφορμή το θάνατο ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό ενός ακόμα σε εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή της Γλυφάδας.

«Στην περίοδο που οι αλυσίδες στο κλάδο γιγαντώνονται και ο ανταγωνισμός οξύνεται οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν», σημειώνει το Συνδικάτο και καταγγέλλει τα ακόλουθα: «Η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξάνεται και διευρύνεται, η αυθαιρεσία και η ανασφάλιστη εργασία "χτυπάνε κόκκινο". Με εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία οι συνάδελφοι διανομείς αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος των βασικών μέσων προστασίας, για να σώσουν τη ζωή τους. Ακόμα και στην περίπτωση που καλύπτονται κάποια βασικά, αν αυτά δεν είναι ασυντήρητα και παλιά, αναγκάζονται να κάνουν άπειρα δρομολόγια, σε εξαντλητικά ωράρια, να τρέχουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Πόσο μάλλον που οι ρυθμοί εντατικοποίησης της δουλειάς αυξάνονται για το λόγο ότι οι περισσότεροι διανομείς απασχολούνται και σε άλλα πόστα των καταστημάτων, όπως λάντζα, τραπεζαρία κ.α. Είναι πολλές οι εταιρείες, με πρωτοπόρες τις οργανωμένες αλυσίδες, που χρονομετρούν τους διανομείς, βάζοντας και πλαφόν παραγγελιών σε απαράδεκτους χρόνους, μάλιστα σε περιοχές με τεράστια χιλιομετρική έκταση, με αποτέλεσμα να φορτώνονται τα μηχανάκια πολλές φορές σε επικίνδυνο βαθμό».

Δε λείπουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν με τους μισθούς - ψίχουλα, «με αποτέλεσμα να δουλεύουν 16 ώρες τη μέρα και στην κυριολεξία να εξαντλούνται, άρα να μειώνονται και οι δυνάμεις τους, τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για να οδηγούν σε τέτοιες συνθήκες».

Στο παραπάνω φόντο, όπως εξηγεί το Συνδικάτο, η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για μέτρα προστασίας στους διανομείς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Το Συνδικάτο διεκδικεί ως ελάχιστα μέτρα για τη βελτίωση των όρων εργασίας και ασφάλειας των διανομέων τα εξής:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Να γίνει η κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς (π.χ. ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων).
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένου του κράνους - εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για αγορά και αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).
  • Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπονται μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
  • Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org