Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ποιητές μας τραγουδούν...

Μετά την περιήγησή τους στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντώνται ξανά επί σκηνής και ζωντανεύουν τους στίχους 26 μεγάλων Ελλήνων ποιητών, που έχουν μελοποιηθεί από δέκα μεγάλους συνθέτες. Τα Σάββατα 12 και 19 Γενάρη θα βρίσκονται στον «Παρνασσό» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), όπου καλούν τον κόσμο να πραγματοποιήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι στην ελληνική ποίηση.

Με αφορμή αυτές τις παραστάσεις, ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον Μανώλη Μητσιά και να μας πει λίγα λόγια γι' αυτήν την παράσταση και κυρίως για το γεγονός ότι η μελοποίηση φέρνει τους ποιητές πλατιά στα στόματα του λαού:

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό προηγούμενο. Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Ενας λαός να τραγουδάει τους ποιητές του κάθε μέρα, με κάθε αφορμή, σε κάθε μεγάλη ή μικρή στιγμή. Αυτό είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και ίσως σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής που διαβάζουν Πάμπλο Νερούδα.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που δεν ξέρουν ότι τα τραγούδια αυτά ανήκουν σε μεγάλους ποιητές. Είναι μία ευκαιρία να το ανακαλύψουν μέσα από την παράστασή μας».

Αναφορικά με τη συνεργασία του με την Κ. Καραμπέτη ο Μ. Μητσιάς σημειώνει: «Είναι ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας. Οπως είχα πει και στο ξεκίνημα του αφιερώματος στον Γκάτσο, είναι μεγάλη τιμή που συνεργαζόμαστε. Χαίρομαι που την έπεισα να τραγουδήσει γιατί το κάνει με μοναδικό τρόπο. Με έχει εντυπωσιάσει ο τρόπος που δουλεύει. Η σεμνότητα, η μετριοφροσύνη της και η επιμονή της είναι αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε κοντά μας».

Θα τραγουδηθούν οι ποιητές: Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Αγγελος Σικελιανός, Κ. Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Αλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος. Οι συνθέτες που μελοποίησαν αυτά τα ποιήματα είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός, Νίκος Ξυδάκης και Λένα Πλάτωνος.

Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Λιάνης. Πιάνο - ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ. Μπουζούκι - μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ