Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλήγμα για όλους τους εργαζόμενους το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε «συνταγματικό» το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Η πρόσφατη εξέλιξη αναιρεί προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που το 2017 είχε κρίνει αντισυνταγματική παλιότερη ρύθμιση (του 2014) για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Οι αυταπάτες πως το τελικό αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων δε θα συμπλέει με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα σύστημα όπου κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με την προχθεσινή (σ.σ. της περασμένης Δευτέρας) δημοσιοποιημένη απόφαση του ΣτΕ», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Προειδοποιεί πως η νέα απόφαση «βάζει μπουρλότο» σε όλους τους κλάδους, αφού «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους».

Αποκαλύπτεται η κοροϊδία της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών της

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει νέο Οσκαρ στην κοροϊδία», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και προσθέτει: «Η τροπαιοθήκη στα ψέματα και τις απάτες έχει πλέον γεμίσει. Μετά την άρνηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που με σθένος υποσχόταν πριν το 2015 και τώρα προεκλογικά μετατρέπεται σε υπόσχεση αναιμικών αυξήσεων - ψίχουλων, μετά την υιοθέτηση - επέκταση του ν. Βρούτση και τα νέα εμπόδια στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, το γερό ψαλίδισμα των συντάξεων με τον ν. Κατρούγκαλου και τον απεργοκτόνο νόμο του προηγούμενου Γενάρη, σειρά τώρα έχει η κατάργηση της Κυριακής αργίας».

Δίπλα στις ευθύνες της κυβέρνησης το ΠΑΜΕ αναδεικνύει και εκείνες που βαραίνουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όσον αφορά τον εγκλωβισμό και την αδρανοποίηση του κλάδου: «Ενώ πέρυσι μιλούσε για "νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους" με βάση την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει, βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη».

Στον αντίποδα, τονίζει η Γραμματεία, οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα την εκτίμησή της για την περσινή απόφαση του ΣτΕ, με αφορμή την οποία επισήμαινε πως «την ίδια στιγμή που υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ανατροπής του εργάσιμου χρόνου, δεν μπορούμε να μετράμε ως νίκη μια δικαστική απόφαση, η οποία στο σύστημα της εκμετάλλευσης μπορεί να λύνει ένα ζήτημα πρόσκαιρα αλλά δεν το λύνει οριστικά».

«Κάτω τα χέρια» από την Κυριακή

Στο έδαφος αυτό, το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα: «Οι κατακτήσεις που εξανεμίζονται καθημερινά προήλθαν από συγκρούσεις, αιματηρές θυσίες, πολύχρονους αγώνες. Ούτε χαρίστηκαν, ούτε δόθηκαν απλόχερα στους εργαζόμενους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Αν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δεν μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για να κατοχυρωθεί πλήρως η Κυριακή ως αργία και μέρα ξεκούρασης, αν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς δεν δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και με την ενιαία πολιτική στάση των κομμάτων που συμμετείχαν τόσο πριν όσο και σήμερα στις κυβερνήσεις που ψαλίδιζαν την Κυριακή αργία, η ασφυξία από την εργοδοτική πίεση και την εντατικοποίηση θα φτάσει στο όριο. Ηδη μετράμε δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", θανάτους μέσα σε μεγάλους χώρους δουλειάς στον κλάδο του Εμπορίου, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης», σημειώνει.

«Μόνο ο ενιαίος συλλογικός αγώνας στον κλάδο μπορεί να αποτρέψει μέτρα και αποφάσεις, να αποσπάσει κατακτήσεις που χάθηκαν προς στιγμήν», υπογραμμίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στην ΟΙΥΕ και τις συμμαχίες τους. «Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντά μας. Εκπροσωπούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η φωνή τους», τονίζει. Υπενθυμίζει πως έχουν κάνει τα πάντα για να εκφυλίσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης στον κλάδο: «Απεργίες χωρίς απεργούς, απεργίες χωρίς απεργιακές συγκεντρώσεις, απεργίες διαρκείας χωρίς να εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς, χωρίς να ενημερώνουν, να παίρνουν μέτρα προετοιμασίας. Απεργίες δηλαδή κατ' όνομα και μόνο ως δελτία Τύπου για τα ΜΜΕ, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων».

«Σήμερα απαιτείται οργάνωση, συλλογική δράση για την κατοχύρωση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να μπουν οι ανάγκες μας μπροστά. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και ξεκαθαρίζει: «Με όλο το αντεργατικό πλαίσιο της "ευελιξίας" και της κακοπληρωμένης εργασίας ενεργό στον κλάδο, κάθε βήμα πίσω από το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία" χτυπάει στην καρδιά τούς εμποροϋπαλλήλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για διπλή απεργιακή μάχη στο Εμπόριο (7/6/2018)
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!» (6/5/2017)
Αυταρχισμός για να καταργηθεί η Κυριακή αργία (30/12/2014)
Απεργίες χωρίς απεργούς θέλει η πλειοψηφία (17/1/2014)
Κοινές δράσεις στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας (2/11/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org