Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει συμβάσεις που ενισχύουν τη δουλειά - λάστιχο

Την τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία της επιχείρησης «Jumbo», ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η εργοδοσία αξιοποιώντας «έμμεσες και άμεσες πιέσεις» απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να μετατρέπεται η εβδομαδιαία εργασία από πενθήμερη σε εξαήμερη ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει πως το ημερήσιο ωράριο μετατρέπεται «από συνεχές σε διακεκομμένο, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας». Στην ίδια σύμβαση ο εργαζόμενος καλείται «να δηλώσει με την υπογραφή του ότι "έλαβε πλήρη γνώση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας και επιχειρηματικής συμπεριφοράς της εργοδότριας εταιρείας"».

«Η νέα εποχή της "δίκαιης ανάπτυξης" είναι συνώνυμη της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης που μεταφράζεται σε υπερεκμετάλλευση, εντατικοποίηση της δουλειάς, απουσία ουσιαστικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και όποιο πρόσφορο μέσον σκαρφίζεται η εργοδοσία για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με στόχο την ανάπτυξη των κερδών», σχολιάζει το σωματείο. Οπως επισημαίνει, οι μεθοδεύσεις της εν λόγω εταιρείας «δεν είναι κάτι διαφορετικό από την "κανονικότητα" που ισχύει για εκατομμύρια εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, είναι η υλοποίηση της Οδηγίας Σέρκας της ΕΕ και όχι μόνο, για εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και 68 ωρών (απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία), είναι η συνέχεια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που προπαγανδίζει τις "μεταμνημονιακές εποχές"».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να μην εμπιστευτούν ορισμένους «καλοθελητές» που υπόσχονται «λύσεις» μέσα από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και νομικά μέσα, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. «Εχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την υπογραφή μας σε ένα χαρτί που απαιτεί να χαρίσουμε τη ζωή μας στον εργοδότη, μπορούμε να πάρουμε πίσω την υπογραφή μας διεκδικώντας αγωνιστικά, οργανωμένα με το κλαδικό μας σωματείο δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org