Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Ατέλειωτα τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμένουν τα προβλήματα στη Μακεδονία από την κακοκαιρία, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται αργά στο οδικό δίκτυο των νομών και τα σχολεία να συνεχίζουν να μη λειτουργούν σε πολλές περιοχές. Ο δήμος Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Χτες ανακοινώθηκε η συνέχιση και σήμερα Παρασκευή της διακοπής των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης με ανακοίνωσή του καλεί τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα να απαιτήσουν - εφόσον δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια κ.λπ.) - να σταματήσουν οικοδομικές εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Να μην υποκύψουν σε πιέσεις των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών, που το μόνο που επιδιώκουν είναι περισσότερα κέρδη.

Κοινή δήλωση υποψήφιων δημάρχων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Μακεδονία, με κοινή τους δήλωση, καλούν άμεσα κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές να φροντίσουν:

-- Να εξασφαλιστεί με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων και να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ασθενείς και εργαζόμενους σ' αυτά, με την κινητοποίηση κρατικών μέσων (π.χ. μέσω τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης). Να ληφθούν μέτρα για τα χωριά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού στις περιφερειακές ενότητες της περιοχής. Να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.

-- Να εξασφαλιστούν η θέρμανση σε όλα τα σχολικά κτίρια της Περιφέρειας και η ασφαλής μεταφορά των μαθητών σε αυτά, όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

-- Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους, λόγω καιρικών συνθηκών, μπορούν νόμιμα και χωρίς καμία επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να ελέγχουν άμεσα σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους.

-- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της Περιφέρειας και των δήμων που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο αποχιονισμού, με την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, από την καταπόνηση, προστασία από την εντατικοποίηση κ.λπ.

-- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα θέρμανσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.

-- Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παρέμβαση με αφορμή το θάνατο μετανάστη

«Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που προσπαθούν να ζεσταθούν με μεθόδους του προηγούμενου αιώνα», σημειώνει μεταξύ άλλων σε χτεσινή δήλωσή του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή το θάνατο μετανάστη στη Ρόδο από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Υπογραμμίζει παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, που είναι μεγάλες, «γιατί σε πολλά λαϊκά νοικοκυριά με ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο. Γιατί ο λαός ξεπαγιάζει από το κρύο, πνίγεται στις νεροποντές, καίγεται στις πυρκαγιές, κινδυνεύει σε περίπτωση σεισμού. Και αυτά συμβαίνουν και στα νησιά του Αιγαίου με τον υψηλό τουρισμό. Πίσω από τη βιτρίνα των μεγαλοξενοδόχων, της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και των τεράστιων κερδών, υπάρχουν λαϊκά τμήματα που υποφέρουν, στη Ρόδο και σε άλλα νησιά είναι εκτεταμένο το πρόβλημα με το κομμένο ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνονται και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι οι οποίοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και νοιάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών. Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν το λαό σε άθλιες συνθήκες (28/12/2012)
Συνάντηση με εκπροσώπους των βενζινοπωλών (19/10/2012)
Kανένα παιδί νηστικό, κανένα παιδί αμόρφωτο (21/1/2012)
<Οχι> στη νέα αντιλαϊκή επίθεση (4/9/2010)
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης (18/10/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org