Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Καβγάδες και σκανδαλολογία για να κρύψουν ότι ταυτίζονται στο «διά ταύτα»

Τις συγκλίσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πάνω στα ουσιαστικά θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και το ρόλο της στο πλαίσιο του αστικού συστήματος ανέδειξε με τη δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, για τα τελευταία άρθρα του Συντάγματος, όπως αυτά που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Οπως σχολίασε, «αυτές τις γενικότερες και ειδικότερες» συγκλίσεις τους είναι που προσπαθούν να καλύψουν με τη σκανδαλολογία και τον καβγά για την υπόθεση «Novartis», ενώ τόνισε ότι το κάθε κόμμα καθορίζει τη στάση του απέναντι στη Δικαιοσύνη ανάλογα «με το τι το συμφέρει κομματικά - πολιτικά κάθε φορά», αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Εφερε ως παράδειγμα τον τραγέλαφο με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση «Novartis», τους οποίους ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «ήρωες» από το βήμα της Βουλής πριν από ένα χρόνο, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι ίδιοι άνθρωποι έγιναν για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ αποδιοπομπαίοι τράγοι, η δε ΝΔ - η οποία στην αρχή τους αφόριζε - τώρα υιοθετεί τα όσα λένε και καταγγέλλουν.

Το ΚΚΕ, τόνισε, από την αρχή υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «θα έπρεπε οι όποιες καταγγελίες να είναι επώνυμες και όχι από ανώνυμους μάρτυρες», τοποθετούμενο από τη σκοπιά της συνολικής καταδίκης αυτού του απαράδεκτου θεσμού, «που αξιοποιείται ή μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος ανθρώπων χωρίς τον παραμικρό ουσιαστικό έλεγχο για τι λένε και τι δε λένε» και ο οποίος εισήχθη στο ελληνικό Ποινικό Δίκαιο από το 2001, με τον νόμο 2928 - τον γνωστό ως «τρομονόμο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε ο Γ. Γκιόκας, ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τον «τρομονόμο». Τώρα όμως ως κυβέρνηση τον έχει αποδεχτεί και τον επικαλείται, όπως και συνολικά το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο συμβαίνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα της εκλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων. Πριν από μερικά χρόνια υποστήριζε την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος διορισμού τους από την εκάστοτε κυβέρνηση, τώρα το θεωρεί ...«ανώριμο», και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το 60% των δικαστικών στη σχετική ψηφοφορία της Ενωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων ζήτησαν να αλλάξει το σημερινό καθεστώς, «ανεξάρτητα αν συμφωνούμε 100% με αυτό που πρότεινε» η Ενωση.

Συμφωνούν πλήρως με τον εργασιακό μεσαίωνα

Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων απέναντι στη Δικαιοσύνη και τα περί «νομιμότητας» που αναμασούν ο Γ. Γκιόκας έφερε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που χαρακτηρίζει συνταγματική την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους - «αυτόν τον κοινωνικό μεσαίωνα», τόνισε - ανοίγοντας το δρόμο «για γενίκευση αυτού του απαράδεκτου μέτρου» και μάλιστα «αλλάζοντας προηγούμενη δική του απόφαση, που είχε χαρακτηρίσει το μέτρο αυτό αντισυνταγματικό». «Το 2017 αντισυνταγματική η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην απόφαση του ΣτΕ, συνταγματική τώρα. Ετσι μεταλλάσσεται και η νομιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην απόφαση αυτή το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε ήταν το ΚΚΕ. Οπως ξεκαθάρισε, «εμείς δεν θεωρούμε μεμπτή την κριτική στις δικαστικές αποφάσεις. Ομως το πού επιλέγει να κάνει ο καθένας κριτική και πού όχι, έχει μία πολιτική σημασία».

Τα κατά τ' άλλα λαλίστατα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν άχνα για τα παραπάνω, «γιατί πολύ απλά εδώ συμφωνείτε. Χέρι - χέρι έχετε συνδιαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια αυτήν τη βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους, και γι' αυτόν το λόγο τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, που νομιμοποιούν την πολιτική σας και των προηγούμενων και των σημερινών, μένουν στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η στάση σας απέναντι στη Δικαιοσύνη, στις αποφάσεις κ.ο.κ.».

Ειδική αναφορά έκανε και για την αντιπαράθεση στο άρθρο 110 του Συντάγματος, για το κατά πόσο η απόφαση της προτείνουσας Βουλής θα πρέπει να δεσμεύει ή όχι την αναθεωρητική Βουλή, για το οποίο ωστόσο η συζήτηση είναι περισσότερο θεωρητική, αφού δεν έχει κατατεθεί και καμία συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης. Οπως σημείωσε, και σε αυτό το θέμα ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με το αν είναι στη κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση: «Το μεν κυβερνητικό κόμμα θέλει να υπάρχει αυτή η δέσμευση για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, το δε κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση θέλει να υπάρχει ελευθερία δράσης, γι' αυτό και υπάρχουν αντιφάσεις στις τοποθετήσεις και του ενός και του άλλου» όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, δεν θεωρεί ότι «πρέπει να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών, ακόμα και σε άρθρα όπου μπορεί και να συμφωνούσαμε», γιατί δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε επόμενη πιθανή κυβέρνηση - κοινοβουλευτική πλειοψηφία», η οποία θα «έχει λυμένα τα χέρια της, να έχει λευκή επιταγή για να μπορέσει να ψηφίσει ό,τι νομίζει». Ανάλογη ήταν η θέση και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, ενώ τώρα εμφανίζει αντιφάσεις. Και αυτό το άρθρο, πρόσθεσε, «δείχνει την ευρυχωρία του αστικού Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org