Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Προεκλογική φιέστα μακριά από τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς

Σε προεκλογική φιέστα εξελίχθηκε η συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων της περιοχής του Τυρνάβου την Τετάρτη 9/1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, ως καλεσμένος του νυν και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σαρχώση.

Ο υπουργός, όπως και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπές, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, επιχείρησαν να εμφανιστούν σαν να ανταποκρίνονται τάχα στα δίκαια αγροτικά αιτήματα, όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να τα ικανοποιήσει, αλλά μεθοδεύει κι άλλα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο υπουργός δήλωσε ότι για να συνεχιστούν τα «διήμερα» στην παραγωγή τσίπουρου, όπως ζητούν οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, τίθεται ως προϋπόθεση να προχωρούν σε εμφιάλωση με ετικέτα, που θα αναφέρει το όνομα του παραγωγού. Μάλιστα, επιχειρώντας να φορτώσει στους ίδιους τους μικροπαραγωγούς την ευθύνη για το όργιο με τις εισαγωγές ποτών, τους προέτρεψε «να μη συνεχίσουν δημόσια την αντιπαράθεση για τα καζάνια, διότι έτσι στρώνουν το δρόμο για τα εισαγόμενα ποτά»!

Οπως, όμως, επισημαίνουν οι μικροί «διήμεροι» παραγωγοί, η ετικέτα θα σημάνει τον αποκλεισμό τους από την παραγωγή χύμα τσίπουρου που θα περάσει σε λίγους μεγάλους, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μικρούς, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουν τα μικρά ποτοποιεία που απαιτούνται.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επανέλαβαν τις γνωστές γενικόλογες και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος υποσχέσεις. Ετσι, στα αιτήματα των αγροτών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και συνολικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες στην παραγωγή, ο μεν υπουργός αναφέρθηκε στα ψίχουλα μέσω του «de minimis», που, όπως είπε, εκτός από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα δοθεί και στους αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας. Ο δε διοικητής του ΕΛΓΑ επιχείρησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ στην αλλαγή που έγινε το 2011 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - τις οποίες αλλαγές δεν άλλαξε επί 4 χρόνια η τωρινή κυβέρνηση - υποσχόμενος αλλαγές τώρα που, όπως είπε, θα γίνουν βάσει αναλογιστικής μελέτης που θα εκπονηθεί άμεσα, ώστε ο νέος κανονισμός να είναι προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, στα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή.

Για την εξευτελιστική τιμή στο βαμβάκι και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, επανέλαβαν τις γενικολογίες περί «απαράδεκτης τακτικής» και τα περί ανάγκης «προσυμφωνημένης τιμής με συμβόλαιο», που παραπέμπει σε ένα είδος συμβολαιακής γεωργίας, απορρίπτοντας το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ο υπουργός είπε τα χιλιοειπωμένα και μηδέποτε εφαρμοσμένα περί προστίμων στις επιχειρήσεις που νοθεύουν το γάλα...

«Τελειώνουν» τους μικρομεσαίους παραγωγούς

«Υπουργός και δήμαρχος έστησαν μια προεκλογική φιέστα, κοροϊδεύοντας ασύστολα τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Και προσθέτει: «Για όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα που ο ίδιος, ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, έθεσα στον υπουργό και στον διοικητή του ΕΛΓΑ, οι απαντήσεις που πήρα ήταν από γενικόλογες μέχρι παραπλανητικές και ψεύτικες. Σε ό,τι δε αφορά ιδιαίτερα το πρόβλημα με το τσίπουρο που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής μας, η απάντηση του υπουργού απλώς απέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να "τελειώσει" τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν χύμα τσίπουρο. Διότι είναι βέβαιο ότι αν ισχύουν αυτά για τις ετικέτες, από τα 140 καζάνια που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή του Τυρνάβου, το πολύ να μείνουν καμιά δεκαριά. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των μεγαλοποτοποιών, αδιαφορώντας αν μ' αυτόν τον τρόπο, εκτός από τους μικροπαραγωγούς, θα πληγούν και οι καταναλωτές, αφού θα αναγκαστούν να πληρώνουν το τσίπουρο πολύ ακριβότερο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη του υπουργού ήταν όπως την περιμέναμε, μια προεκλογική φιέστα χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και λύσεις των προβλημάτων του. Δεν μας απάντησε τι προτίθεται να κάνει για τις εξευτελιστικές τιμές που είχαν για άλλη μια φορά τα προϊόντα μας, ενώ και για το κόστος παραγωγής δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για τη διπλάσια τιμή του πετρελαίου και των άλλων αγροτικών εφοδίων που πληρώνουμε σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ κι αρκέστηκε μόνο να πει για το ρεύμα ότι θα υπάρχει μείωση μέσω των φωτοβολταϊκών έργων. Οσοι συνάδερφοι τον ευχαρίστησαν προκαταβολικά για τα ψίχουλα που προτίθεται να δώσει στους ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς μέσω του de minimis, έμειναν στο τέλος με τις ευχαριστίες, αφού η απάντηση του υπουργού ήταν ότι... είναι από τη Λακωνία και δεν μπορεί να δεσμευτεί ούτε για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, ούτε για τα χρήματα (ψίχουλα) τα οποία θα τους δοθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ