Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει στο πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η Αγκυρα παρακολουθεί «από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας στη Βουλή τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής για τη νέα χρονιά και επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα αποδειχθεί καταλυτική για ευρύτερες ισορροπίες και πιθανούς συμβιβασμούς (βλ. εξελίξεις σε Συρία κ.λπ.).

Ο Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας ξανά για τη νέα πλατφόρμα που φτάνει στην περιοχή ώστε να αρχίσει εργασίες για λογαριασμό της Τουρκίας και για τις γεωτρήσεις που «ξεκινάμε κι εμείς γύρω από την Κύπρο». Οπως είπε, «το πλοίο μας ''Πορθητής'' ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή Αlanya-1. Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Ομως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι ζητούμενο για την Τουρκία είναι αν θα βρεθεί ένας συμβιβασμός ευνοϊκός για τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα. Απ' αυτήν τη σκοπιά καθορίζει και τις κινήσεις της σήμερα.

Την ίδια στιγμή, σε τουρκικά (και άλλα της περιφέρειας) ΜΜΕ δεν περνά μέρα χωρίς να εμφανιστεί ανάλυση ή επισήμανση ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο θα εντείνει τις παρεμβάσεις του το επόμενο διάστημα. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η δήλωση του Σονέρ Πολάτ, πρώην στελέχους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος χαρακτήρισε «τελευταία επιλογή» για την Τουρκία το να «ανακοινώσει τη δική της ΑΟΖ, την οποία θα προφυλάξει με όπλα».

Επιταχυντής εξελίξεων οι υδρογονάνθρακες

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εξακολουθούν και οι επισημάνσεις από όλες τις πλευρές για εξελίξεις που μπορεί να επισπευσθούν με αξιοποίηση και των υδρογονανθράκων της περιοχής, περιγράφοντας το μεγάλο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, που βέβαια μόνο νέα δεινά επιφυλάσσει στους λαούς.

Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επιμένοντας κι αυτός ότι το νήμα των συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να ξαναπιαστεί από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά (όπου τέθηκαν ακόμα πιο αποφασιστικά οι άξονες για την παρέμβαση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην «ασφάλεια» της Κύπρου και όλης της περιοχής). Ο ίδιος είπε ότι «η Τουρκία του Ερντογάν» είναι «δύσκολος συνομιλητής» και επισήμανε ότι «χρειάζεται τόλμη, εμμονή και συνέχεια» για μια διευθέτηση του Κυπριακού, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «οι δύο ηγέτες (Αναστασιάδης και Ακιντζί) έχουν ένα θετικό παράδειγμα. Το παράδειγμα της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ για τις Πρέσπες και τη μακρά και πολύ έντονη και δύσκολη διαμάχη για το Μακεδονικό»... Τέλος, ανέφερε ότι «αν δεν λυθεί το Κυπριακό, αυτό θα είναι κακό για όλες τις πλευρές» αλλά και ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής «θα μπορούσαν ίσως να γίνουν και μια ευκαιρία, ένας επιταχυντής για τη λύση. Οφέλη οικονομικά και γεωπολιτικά από αυτά τα κοιτάσματα μπορούν να αποκτήσουν και οι Τουρκοκύπριοι, από τη στιγμή που θα προχωρήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γίνουν χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει των επαφών που εκείνη θα έχει στη Νέα Υόρκη την επόμενη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι εκεί αναμένεται στα τέλη του μήνα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η ανανέωση της οποίας ήδη αποτελεί επίκεντρο χοντρών παζαριών για την επίσπευση μιας «λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ