Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
«Κατανόησε», αλλά οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της πακιστανικής ηγεσίας καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παύσης των βομβαρδισμών κατά το Ραμαζάνι

Ενας ένοπλος Πακιστανός συμπληρώνει τον οπλισμό του από κάποιον υπαίθριο πωλητή όπλων στην Πεσαβάρ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν

Associated Press

Ενας ένοπλος Πακιστανός συμπληρώνει τον οπλισμό του από κάποιον υπαίθριο πωλητή όπλων στην Πεσαβάρ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Αφγανιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Αν και μικρή σε διάρκεια, εξαίρετης σημασίας ήταν, σύμφωνα με διπλωμάτες, αλλά και αναλυτές, η ολιγόωρη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην πακιστανική πρωτεύουσα. Παρά τις δηλώσεις «ομοφωνίας», η πακιστανική ηγεσία φέρεται να εξέθεσε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία περιέρχεται μέρα με την ημέρα όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ράμσφελντ, από την άλλη, εξέφρασε την «κατανόησή» του, αλλά προφανώς δεν έδωσε καμία «ικανοποιητική» διαβεβαίωση. Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αντιδράσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών, αλλά και οι ανησυχίες που φιλοξενεί ο διεθνής Τύπος, για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και για την τύχη του σε περίπτωση ανατροπής του Μουσαράφ.

Ως κομβικό σημείο της περιοδείας του Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ολοκληρώθηκε χτες, χαρακτηριζόταν η συζήτηση που είχε, την Κυριακή, με τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες τόνισαν την ταυτότητα των απόψεών τους και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προέβη στην εκτίμηση ότι πλέον οι Ταλιμπάν δε λειτουργούν ως κανονική κυβέρνηση και ότι έχουν υποστεί πλήγματα. Μάλιστα, ο Ράμσφελντ δημόσια υπογράμμισε ότι «συμμερίζεται τις πακιστανικές ευαισθησίες, αλλά οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο είναι αναγκαίο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πακιστανικής ηγεσίας, Ρασίντ Κουρέσι, συμφωνήθηκε η επανέναρξη της παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Πακιστάν, στο πλαίσιο της οποίας θα ξαναρχίσει και η εκπαίδευση αξιωματικών του πακιστανικού στρατού, αλλά δεν έγινε καμία συμφωνία αγοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Ο Κουρέσι δήλωνε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «συμμερίζονται τις πακιστανικές ανησυχίες για όσο το δυνατόν συντομότερο τερματισμό των βομβαρδισμών» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αθώων», υπογραμμίζοντας ότι δε συζητήθηκαν «λεπτομέρειες των αμερικανικών σχεδίων».

Δημοσιογραφικές και διπλωματικές πηγές, πάντως, υπογράμμιζαν ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριψε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο παύσης των επιχειρήσεων κατά το Ραμαζάνι, αίτημα που έθεσε πιεστικά η πακιστανική ηγεσία (ακόμη και ως προϋπόθεση επιβίωσης), ενώ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να χορηγηθεί βοήθεια στο Πακιστάν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η εισροή χιλιάδων προσφύγων. Χτες ανακοινώθηκε ότι η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης αποδέσμευσε 300 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετη βοήθεια προς το Πακιστάν για να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «International Herald Tribune», Πακιστανοί αλλά και Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της πακιστανικής ηγεσίας τις επόμενες 2 εβδομάδες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και ανατροπής της. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στο Ισλαμαμπάντ να λάβει μέτρα προστασίας του πυρηνικού του οπλοστασίου, με βάση αυτό το «χειρότερο» σενάριο.

Σύμφωνα με την «New Yorker», οι Αμερικανοί σκοπεύουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, γι' αυτό και έχουν, ήδη, αποστείλει ειδικούς επιστήμονες στην πακιστανική πρωτεύουσα. Η «India Times», από την άλλη, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχει δρομολογηθεί η τάχιστη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών από το Πακιστάν στην Κίνα σε περίπτωση «δυσάρεστου απροόπτου», γεγονός που τονίζεται ότι δυσαρεστεί τις ΗΠΑ. Την περασμένη βδομάδα, μάλιστα, φόβους για ανατροπή της ηγεσίας Μουσαράφ σε περίπτωση συνέχισης των επιχειρήσεων στη διάρκεια του Ραμαζανιού είχαν εκφράσει και Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Οξύνονται οι τόνοι

Τις επαφές με τους ηγέτες των κύριων πακιστανικών κομμάτων συνέχισε, χτες, ο Περβέζ Μουσαράφ, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο. Με τις συναντήσεις αυτές εκτιμάται ότι ο Μουσαράφ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των μη ισλαμικών κομμάτων για να εξισορροπήσει τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση. Αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης ήταν τα σχέδια για το μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν. Παρά την εξασφάλιση της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Λίγκας και του Κινήματος Μουταχίντα Καούμι, των Παστούνς, η κατάσταση όμως δεν είναι διόλου σταθερή. Και οι ανησυχίες είναι μεγάλες ενόψει της αναχώρησης Μουσαράφ, ο οποίος, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, θα σταματήσει για συναντήσεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Χιλιάδες ένοπλοι Πακιστανοί εθελοντές περνούν καθημερινά τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οπως δήλωνε ο γιος του θρησκευτικού ηγέτη της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σχαριάτ Μοχαμαντί», Φαζλουλάχ, άλλοι 1.500 ένοπλοι πέρασαν με φορτηγά στο Αφγανιστάν χτες, ενώ ο ίδιος ο μουλάς Σοφί Μοχάμαντ βρίσκεται στο Κουνάρ του Αφγανιστάν. Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι, τουλάχιστον, 5.000 ένοπλοι, όλων των ηλικιών, έχουν περάσει, κυρίως από το πέρασμα Γκαχί, στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια, μέσω Τζαλαλαμπάντ, προωθούνται στην πρώτη γραμμή μαχών με τη Βόρεια Συμμαχία. Πακιστανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα χωριά τους, αφού θα έχουν εκφράσει «έμπρακτα» τη στήριξή τους στους Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, παραδεχόταν ότι «αν και γίνεται τεράστια προσπάθεια, είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλα τα σύνορα, ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περιοχές».

Την ίδια στιγμή, οξεία επίθεση κατά της ηγεσίας Μουσαράφ εξαπέλυσε ο ηγέτης της οργάνωσης «Τζαμαάτ ε Ισλάμι», Καζί Χουσάιν Αμάντ, λίγο πριν τεθεί σε αυστηρό κατ' οίκον αποκλεισμό στην Πεσαβάρ, όπου και κάλεσε τους οπαδούς του να πιέσουν «με ειρηνικά μέσα» για ανατροπή της πακιστανικής ηγεσίας. «Ο Μουσαράφ προδίδει το λαό του συμπράττοντας σε αυτήν την κρατική τρομοκρατία που δολοφονεί αθώους Αφγανούς» τόνιζε ο Αμάντ, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια ωμότητα και αδικία δεν πρέπει να ξαφνιάζει, αφού είναι πραξικοπηματίας, δεν είναι συνταγματικά νόμιμη κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ