Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε ιδιοκτήτη

Το θέμα της δωδεκαετίας για επαγγελματική στέγη απασχόλησε τον Αρειο Πάγο, ο οποίος δικαίωσε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, κρίνοντας ότι σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για ιδιόχρηση, η σύμβαση ισχύει μέχρι τη λήξη της, χωρίς να υπολογίζεται το ενδιάμεσο διάστημα (από την απόδοση του μισθίου εξαιτίας της καταγγελίας μέχρι την επανεγκατάσταση του μισθωτή).

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έχει ως εξής:

Ο ενοικιαστής ακινήτου πέτυχε με δικαστική απόφαση την επανεγκατάστασή του, επειδή οι ιδιοκτήτες του ακινήτου δεν προχώρησαν σε ιδιόχρηση, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 34/1998. Μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου οι νέοι ιδιοκτήτες κατήγγειλαν το 1992 τη μίσθωση επικαλούμενοι την ιδιόχρηση και με δικαστική απόφαση διατάχθηκε η απόδοση του μισθίου το 1994.

Επειδή, όμως, δεν έγινε η ιδιόχρηση και οι ιδιοκτήτες παραχώρησαν τη χρήση του ακινήτου σε ξενοδοχειακή επιχείρηση, ο παλαιός ενοικιαστής ζήτησε με αγωγή και πέτυχε την επανεγκατάστασή του μαζί και αποζημίωση.

Ωστόσο και οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν αγωγή υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τους αποδοθεί το μίσθιο λόγω συμπλήρωσης δωδεκαετίας.

Στο θέμα αυτό το Εφετείο δικαίωσε τον ενοικιαστή και έκρινε ότι με την καταγγελία της ιδιόχρησης που έγινε το 1992 έχει λήξει η δωδεκαετία και ότι με την επανεγκατάσταση το 1997 υπήρξε νέα μίσθωση.

Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τον ιδιοκτήτη, κρίνοντας ότι το Εφετείο έσφαλε και πως «η μίσθωση που καταγγέλθηκε για ιδιόχρηση ανασυνιστάται για τον υπόλοιπο χρόνο της σύμβασης και συνεχίζεται μέχρι τη λήξη της», χωρίς να υπολογίζεται το ενδιάμεσο διάστημα, από την απόδοση του μισθίου λόγω καταγγελίας μέχρι την επανεγκατάσταση του μισθωτή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ