Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ατέλειωτη περιπέτεια για 1.000 μετανάστες

Το δουλεμπορικό που τους μετέφερε τελικά δε βούλιαξε, ωστόσο φήμες για ύπαρξη «υπόπτων» ανάμεσά τους εμπόδιζε την αποβίβασή τους στο νησί της Ζακύνθου μέχρι αργά χτες το βράδυ

Το πλοίο της ντροπής, στη Ζάκυνθο (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Το πλοίο της ντροπής, στη Ζάκυνθο (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Στοιβαγμένοι σε ένα σαπιοκάραβο μήκους 60 μέτρων, έτοιμο να βυθιστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στο μηχανοστάσιό του, βρέθηκαν περίπου 1.000 μετανάστες (αγνώστου υπηκοότητας) τα ξημερώματα της Δευτέρας, 17 ναυτικά μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Μαραθιάς (Κερί) της Ζακύνθου. Το Λιμενικό Σώμα εντόπισε το υπό τουρκικής σημαίας πλοίο περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ξεκίνησαν προσπάθειες ρυμούλκησής του από τα επιβατηγά πλοία «Κίμωλος ΙΙ» και «Ζάκυνθος» στο λιμάνι της Ζακύνθου, επιχείρηση που ολοκληρώθηκε περίπου στις 14.30 μ.μ. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή - άνεμοι εντάσεως έως και οκτώ μποφόρ - και της κατάστασης του σκάφους που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβαινόντων, κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός παραπλεόντων σκαφών.

Πάνω από 200 παιδιά και μητέρες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου με προβλήματα υγείας. Η έλλειψη τροφής και νερού αλλά και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο δουλεμπορικό, προκάλεσαν συμπτώματα πυρετού, εμετών και σωματική εξάντληση. Ηδη από το πρωί, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της περιπέτειας των μεταναστών, το νοσοκομείο προσπάθησε να είναι στην καλύτερη δυνατή ετοιμότητα, για να υποδεχτεί τους ασθενείς.

Ωστόσο, η ταλαιπωρία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών δε σταμάτησε εκεί, αφού δεν έγινε καμία προσπάθεια αποβίβασης και εγκατάστασής τους σε κάποιο χώρο του νησιού, αλλά αντίθετα παρέμεναν μέσα στο πλοίο μέχρι αργά το βράδυ. Παρέμβαση για το παραπάνω γεγονός έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποβιβαστούν οι άνθρωποι από το πλοίο και να μπουν σε χώρους υποδοχής αλλά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η απάντηση του Γ. Ανωμερίτη ήταν ότι η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών αργεί, διότι εξετάζονται πληροφορίες που αναφέρουν την ύπαρξη «υπόπτων» μέσα στο καράβι, χωρίς να αναφερθούν άλλες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ