Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής

Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Μαζική κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές έκαναν, χτες, μετανάστες εργάτες γης από την περιοχή της Νέας Μανωλάδας.

Δεκάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε τον περασμένο Ιούνη, ταξίδεψαν με λεωφορεία από την περιοχή, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στους άθλιους όρους ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν.

Η χτεσινή ήταν η δεύτερη κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία είχε προηγηθεί το Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, αντιπροσωπείες συνδικαλιστών έχουν βρεθεί κι άλλες φορές στο πλευρό των εργατών γης, με επισκέψεις, περιοδείες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

«Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας», έγραφε το πανό που άνοιξαν οι εργαζόμενοι μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, ενώ οι μετανάστες φώναζαν συνθήματα στη γλώσσα τους αλλά και στα Ελληνικά, όπως «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών, των πρεσβειών των χωρών καταγωγής των μεταναστών και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες γης.

Εξω από την πρεσβεία του Μπαγκλαντές
Εξω από την πρεσβεία του Μπαγκλαντές
Τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών έχουν επιδεινωθεί μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό τους το περασμένο καλοκαίρι.

«Ανθρακες» αποδείχθηκαν και σε αυτήν την περίπτωση οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα όσα εξήγγειλαν τα κυβερνητικά στελέχη σε επισκέψεις τους στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αφού ακόμα και η έκτακτη οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας σε αυτούς που έχασαν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι στην πυρκαγιά δεν έχει δοθεί.

Παραμένουν τα προβλήματα και η κοροϊδία

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και των μεταναστών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Α. Νεφελούδη, στον οποίο έθεσαν όλα τα ζητήματα και τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι εργάτες μέσα από Γενική τους Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Η υπουργός Εργασίας δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την κινητοποίηση.

Η μόνη υπόσχεση που έλαβαν ήταν η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όσους διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε πριν από 7 μήνες.

Οπως τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ακόμα κι αυτή η δέσμευση δεν πρόκειται να γίνει πράξη χωρίς την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Εξάλλου, τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης είχε υποσχεθεί η Ε. Αχτσιόγλου και τον περασμένο Σεπτέμβρη, χωρίς να γίνει μέχρι σήμερα πράξη.

Οσον αφορά στην ανάγκη για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη, ενώ το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές, κοροϊδεύοντας από κοινού τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, οι μετανάστες εξακολουθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Τις επόμενες μέρες ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος για την αδήλωτη εργασία από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Στη Μανωλάδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ζουν σε πρόχειρα παραπήγματα μέσα στη βαρυχειμωνιά, χωρίς στοιχειώδη προστασία από το κρύο, χωρίς νερό και ρεύμα. Μάλιστα, συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στους μεγαλοκαλλιεργητές και να αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς τους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά», τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Τόνισε την ανάγκη οι μετανάστες εργάτες να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους θέλει ανασφάλιστους και «παράνομους» για να μπορούν οι εργοδότες να τους εκμεταλλεύονται πιο στυγνά, να τους εκβιάζουν να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα και να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να αγωνιστούν κόντρα στους εργοδότες για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας, για το μεροκάματο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργάτες γης.

Απαίτησαν την άμεση επανέκδοση διαβατηρίων και δημόσιων εγγράφων

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από το γραφείο του γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μ. Κλάπα, με τον οποίο είχε οριστεί συνάντηση για το ζήτημα των δημόσιων εγγράφων που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το καλοκαίρι και δεν έχουν ακόμα επανεκδοθεί. Αναφορικά με το σχετικό πρόβλημα, ο γγ επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να δρομολογηθεί η χορήγηση αδειών για «ανθρωπιστικούς λόγους» σε όλους όσοι έχασαν τα έγγραφά τους στη φωτιά.

Το ζήτημα της έκδοσης διαβατηρίων είχε τεθεί και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μόλις ένα διαβατήριο, σε σύνολο 300 περίπου μεταναστών που ζούσαν στον καταυλισμό που κάηκε. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας ενημέρωσαν πως το Σάββατο 12/1 θα παραδοθούν τα πρώτα 60 διαβατήρια και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα.

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστές επισήμαναν πως οι καθυστερήσεις και το κόστος που αφορά την έκδοση των διαβατηρίων είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μετανάστες εργάτες και ζήτησαν να δοθεί λύση.

Ξεκαθάρισαν ακόμα στους εκπροσώπους της πρεσβείας πως η όποια προσπάθεια παρεμπόδισης των κινητοποιήσεων και της συμμετοχής των μεταναστών σε αυτές θα πέσει στο κενό, ενώ ανέδειξαν στους συναδέλφους τους τις ευθύνες και της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές που οδηγεί το λαό της χώρας στη φτώχεια και τη μετανάστευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ