Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Καμιά προσμονή από τις εκάστοτε κινήσεις για την επιχειρηματική κερδοφορία

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

Στις εξελίξεις που αφορούν την απορρόφηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» («ΔΕΗ ΑΝ», θυγατρική της ΔΕΗ) από τη μητρική ΔΕΗ ΑΕ, αναφέρεται ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, αναδεικνύοντας τις συνέπειες για τους εργαζόμενους από τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εντάσσεται αυτή η κίνηση, όπως και προηγουμένως η απόσχιση της «ΔΕΗ ΑΝ».

Η απορρόφηση της «ΔΕΗ ΑΝ» από τη μητρική ΔΕΗ, σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο, είναι «μια επιχειρηματική κίνηση, προκειμένου η ΔΕΗ να θωρακίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά, σήμερα, κάτω από την αυξημένη πίεση που ασκούν οι ανταγωνιστές της. Οπως στο παρελθόν το εταιρικό συμφέρον επέβαλλε να αποσχιστεί αυτό το κομμάτι (ΑΠΕ) από τη ΔΕΗ, (...) σήμερα, το ίδιο συμφέρον επιβάλλει την ακριβώς αντίθετη κίνηση. Πάντα, όμως, το βασικό κριτήριο είναι αυτό της αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης».

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με οδηγό τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», που στηρίζεται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού «διαμορφώνει νέο πεδίο κερδοφορίας για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς», ο όμιλος της μητρικής ΔΕΗ «υλοποιεί ένα σύνολο από στρατηγικές κινήσεις», όπως απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, πώληση εργοστασίων και ορυχείων, συρρίκνωση της Εμπορίας και Παραγωγής.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν «άμεση επίδραση και αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους του κλάδου που ήδη τις αντιμετωπίζουμε (...) Από τη μία γίνεται η συγχώνευση, από την άλλη στη ΔΕΗ διαμορφώνεται το έδαφος για "εθελούσιες αποχωρήσεις", δηλαδή απολύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο 4.000 - 5.000 εργαζομένων, ως συνέπεια της "αναγκαίας" μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% των αγορών που συμμετέχει».

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης απέναντι σε εργοδοσία και εργατοπατέρες

Στη συνέχεια το κλαδικό Σωματείο αναφέρεται στους εργαζόμενους στη «ΔΕΗ ΑΝ» που μέχρι τώρα τους απασχολούσαν με ατομικές συμβάσεις. Το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικούσε την ένταξή τους στη ΣΣΕ του ομίλου, ωστόσο η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ δεν δεχόταν το επιχειρησιακό σωματείο στη δύναμή της ούτε και την ένταξή τους στη ΣΣΕ του ομίλου. Σήμερα, απόρροια της απορρόφησης της «ΔΕΗ ΑΝ» από τη μητρική ΔΕΗ είναι η εκ των πραγμάτων ένταξή τους στη ΣΣΕ του ομίλου, επομένως αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ότι... οι προσπάθειές της έφεραν αποτέλεσμα! Οταν μάλιστα η ίδια πλειοψηφία απαιτεί τη διάλυση του επιχειρησιακού σωματείου, πριν ακόμα γίνει η απορρόφηση...

Το κλαδικό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες «που απαρτίζουν σήμερα τη ΓΕΝΟΠ και κάθε ΓΕΝΟΠ» και να παλέψουν «για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα συνδικαλιστικά τους όργανα».

Ακόμα, τους καλεί να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση τονίζοντας πως «δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, από κανέναν εργαζόμενο, να υπάρχει συγκατάβαση, ή συναλλαγή με τη διοίκηση, που αποσκοπεί στην ενσωμάτωσή του». Να οργανώσουν την πάλη τους «που στοχεύει στη δημιουργία ενός αποκλειστικά κρατικού φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με γνώμονα την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών και όχι την κερδοφορία της εργοδοσίας και των μονοπωλιακών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ