Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
«Επικαιροποίηση» στις προδιαγραφές του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου»

Την αναπροσαρμογή της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» στους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» καθώς και με τη διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων» δρομολογεί σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση, ενόψει και του δεύτερου κύκλου της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» τις επόμενες μέρες.

Το θέμα συζητήθηκε σε χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε μεταξύ άλλων «τον περαιτέρω συντονισμό της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας και την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για το 2019, ώστε να διασφαλίζεται ότι με συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο τίθενται κοινές προτεραιότητες και υπηρετούνται κοινοί στόχοι», την επικαιροποίηση, «εντατικοποίηση και επιτάχυνση της υλοποίησης των πολιτικών και των δράσεων της αναπτυξιακής στρατηγικής για την ισχυροποίηση των θετικών παραγωγικών μετασχηματισμών που συντελούνται στην ελληνική οικονομία», καθώς και «την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προετοιμασία ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία και την Ελλάδα 2030».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» μεταξύ άλλων εστιάζει σε παρεμβάσεις όπως η «αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος» και η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση, παρεμβάσεις στο σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας (βλέπε προσαρμογές προς τα κάτω και αναδιανομή της φτώχειας) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», που επίσης θα συνδέεται με την «αναπτυξιακή στρατηγική», η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσει και την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2019. Μεταξύ άλλων, οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» για την ετήσια έκθεση του «Μηχανισμού Επαγρύπνησης», αφορούν την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση» της κάθε οικονομίας, το κρατικό χρέος, το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε ραδιοφωνική συνέντευξη χαρακτήρισε τα «κόκκινα» δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους».

Αναφορικά με την προσπάθεια εξόδου προς αναζήτηση νέων κρατικών δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, σημείωσε ότι υπάρχει το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για δανεισμό λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2019 και «όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα βγούμε».

Βύθιση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε το Νοέμβρη του 2018 «απροσδόκητα» μεγάλη βουτιά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μια εξέλιξη που έρχεται να εντείνει τις «αβεβαιότητες» ως προς τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε το Νοέμβρη σε ποσοστό 4,7% σε ετήσια βάση και 1,9% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία»(2019-06-04 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών(2019-05-10 00:00:00.0)
Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου «κεντρική προτεραιότητα» της κυβέρνησης(2019-04-30 00:00:00.0)
Οι αβεβαιότητες οξύνουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά(2019-01-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκοί «οδοστρωτήρες» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου(2018-10-26 00:00:00.0)
Σε μόνιμη εποπτεία οι λαϊκές ανάγκες(2018-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ