Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των φοιτητών

Στη Βουλή βρίσκεται και συζητιέται από τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διαδικασία που στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και είναι ενταγμένη στο στρατηγικό στόχο της ολοένα και μεγαλύτερης σύνδεσης της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή με τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας, ως τροπολογία, το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, καθώς θεσμοθετεί κριτήρια διορισμού φέρνοντας αντιμέτωπες τη μια με την άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών, την ώρα που όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στα σχολεία κι ακόμα περισσότεροι, είναι απαραίτητοι στην Εκπαίδευση και θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται και απαιτεί μαζί τους την απόσυρση αυτής της τροπολογίας (βλέπε σελ. 13).

Παράλληλα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο τρεις τροπολογίες. Οι δύο αφορούν φοιτητές των Τμημάτων που σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υφίστανται μεταβολές και η τρίτη αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών.

Για τους φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων ΤΕΙ που συγχωνεύονται

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί το ΚΚΕ στην τροπολογία του για τους φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται και καταργούνται, «με το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει μια εκ νέου πολυ-κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων». Γι' αυτό και με την τροπολογία του προτείνει μέτρα ώστε να εξισώνονται αυτόματα οι απόφοιτοι Τμημάτων των παλιών ΤΕΙ με τους αντίστοιχους απόφοιτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν μετά τις συγχωνεύσεις από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Η τροπολογία αφορά φοιτητές και αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που έχουν συγχωνευτεί ήδη ή συγχωνεύονται με το παρόν νομοσχέδιο σε πανεπιστήμια. Και ορίζει μεταξύ άλλων: «Απόφοιτοι των Τμημάτων των ΑΤΕΙ που συγχωνεύονται με Πανεπιστημιακά Τμήματα και έχουν αποφοιτήσει πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, καθώς και εγγεγραμμένοι φοιτητές ανεξαρτήτως έτους σπουδών, λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο με τα νέα πτυχία που θα προκύψουν από τα αντίστοιχα Τμήματα των παραπάνω Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 5 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων, που θα ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Ο κύκλος μαθημάτων για τους απόφοιτους ειδικότερα παρέχεται δωρεάν, σε ώρες και μέρες που να εξυπηρετούν εργαζόμενους, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, αποκτούν αυτόματα όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την παραπάνω ισοτίμηση του πτυχίου τους». Ενώ περιλαμβάνει και αντίστοιχη πρόβλεψη για τους φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων που μετά τη συγχώνευση δεν αντιστοιχούν στα ίδια επιστημονικά αντικείμενα.

Με άλλη τροπολογία, το ΚΚΕ αναφέρεται στους φοιτητές του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, που με το νομοσχέδιο «σπάει» σε δύο νέα Τμήματα, και προτείνει «να υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές του ΦΠΨ, ανεξαρτήτως έτους σπουδών, είτε να ολοκληρώσουν το Τμήμα στο οποίο εισάχθηκαν είτε να ενταχθούν σε ένα από τα αντίστοιχα Τμήματα, κατόπιν δήλωσης προτίμησής τους και με βάση την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει». Σύμφωνα με την τροπολογία, η ένταξη αυτή γίνεται «ύστερα από δήλωση προτίμησης, που υποβάλλει ο φοιτητής, και απόφαση της Συγκλήτου. Η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία που καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και δεν ανακαλείται. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του ΦΠΨ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής». Ακόμα η τροπολογία προβλέπει: «Οσοι φοιτητές δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση προτίμησης ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ΦΠΨ και λαμβάνουν το αντίστοιχο πτυχίο. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος ΦΠΨ συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των φοιτητών αυτών».

Για τις μετεγγραφές φοιτητών

Ακόμα, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για να διευρυνθεί το δικαίωμα στις μετεγγραφές φοιτητών και να καταργηθεί το όριο μετεγγραφόμενων θέσεων σε ποσοστό 15% του αριθμού εισακτέων των Τμημάτων. Σε αυτή, το ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 25.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντροι γονείς, κ.τ.λ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με αναπηρία 67% και άνω, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τις περιπτώσεις που τουλάχιστον ένα παιδί (αδερφός-αδερφή) σπουδάζει σε άλλη πόλη, πλην της πόλης εισαγωγής του αιτούντος και έχει εγγραφεί στο τρέχον έτος σπουδών, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους σπουδαστές Τμημάτων ΤΕΙ δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν μετεγγραφή στα νέα Τμήματα που προκύπτουν μετά από συγχωνεύσεις Τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστημιακά Τμήματα, προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ηπείρου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα νέα πανεπιστημιακά Τμήματα που θα προκύψουν μετά από συγχωνεύσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων, οριζόμενο από τη Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής, προκειμένου να ισοτιμηθούν τα αντίστοιχα πτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ