Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους δασεργάτες της «κοινωφελούς εργασίας»

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, για τα λάθη στον κωδικό ασφάλισης και στην ειδικότητα με την οποία έχουν προσληφθεί διάφοροι δασεργάτες, που έχουν συνέπεια να ασφαλίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό είχαν πρόσφατα αναδείξει με παρεμβάσεις τους τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Λάρισας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι με βάση καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, «εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ως δασεργάτες, δηλώνονται για την ασφάλισή τους με λάθος κωδικό. Συγκεκριμένα, δηλώνονται στο ΙΚΑ με κωδικό ενσήμων 921110 που αφορά ανειδίκευτο εργάτη, αντί του κωδικού 651120 που αφορά την ειδικότητα του δασεργάτη».

Οπως επισημαίνει, «η περιγραφή της σύμβασης για εργασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων, κλαδεύσεις, υλοτομήσεις κ.λπ. εντάσσεται στον εν λόγω κωδικό, στον οποίο εξάλλου έχουν ενταχθεί και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το αντίστοιχο πρόγραμμα σε άλλες περιοχές».

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, «στους εργαζόμενους δασεργάτες δεν έχουν χορηγηθεί τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού, κλάδευσης, υλοτόμησης και όσων απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας τους».

Αντίστοιχα, «λάθος υπάρχει στο έντυπο αναγγελίας έναρξης απασχόλησης των εργαζομένων κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) στο "Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων" στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αναγράφεται ως τίτλος της ειδικότητάς τους ο τίτλος "συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων"».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη διόρθωση των παραπάνω λαθών και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δασεργατών, καθώς και να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την εκτέλεση των εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ