Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κινητοποίηση προσφύγων και μεταναστών για την κακή ποιότητα φαγητού

Eurokinissi

Αποχή από το φαγητό πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για 350 ανθρώπους, οι 150 από τους οποίους είναι ανήλικοι, που διαμαρτυρήθηκαν για την κακή ποιότητα του φαγητού που τους χορηγείται. Πρόκειται για οικογένειες κύρια από τη Συρία. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκαν διότι μόνο ένα από τα παιδιά πηγαίνει στο σχολείο και η μετακίνησή τους είναι δύσκολη. Αν χρειαστεί δε κάποιος να επισκεφτεί γιατρό, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σχετικά έξοδα, πόσο μάλλον αν χρειαστεί να ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν με τον τρόπο που μετέφερε τους πρόσφυγες στους Αγίους Θεοδώρους από τη Μαλακάσα. Μέσα σε μια νύχτα στοίβαξε δεκάδες κατατρεγμένους σε ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο. Οι ξεριζωμένοι μεταφέρθηκαν σε αυτό στα τέλη του περσινού Οκτώβρη, με προοπτική να παραμείνουν εκεί για περίπου έξι μήνες.

Την περασμένη Δευτέρα, κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στο ξενοδοχείο. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Γόντικας. Σε αυτό συμμετείχε και ο Χ. Ασημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων - Λουτρακίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ τονίζει ανάμεσα στα άλλα ότι «η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας δεν είναι επιλογή τους. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με τη ΝΔ και τα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει συμμάχους τους υπεύθυνους για τον πόλεμο στη Συρία, τους μακελάρηδες των λαών, αυτούς που ανάγκασαν χιλιάδες προσφύγων να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Εχει ευθύνη για το αίσχος της Μόριας, με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί, και τώρα με τη μετακίνηση προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας επιδιώκουν να στοιβάξουν κάπου αλλού ανθρώπινες ψυχές. (...)

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανάθεση της ευθύνης για τη διαβίωση, φύλαξη αυτών των ανθρώπων στους ιδιώτες. Είναι ανεπίτρεπτο την ευθύνη αυτή να την φέρουν ιδιωτικοί φορείς. Την ευθύνη για την παραμονή τους, τις συνθήκες διαβίωσης και φύλαξης έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς.

Αποτελεί ηθική υποχρέωση του λαού μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους αγκαλιάσει με αλληλεγγύη απέναντι στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, να στηρίξει τον αγώνα τους για ζωή με δικαιώματα, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας και να δοθούν άμεσα τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους. (...)

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να παλέψουμε για: Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού τους και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. (...) Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Εξω η Frontex από τη φύλαξη των συνόρων. Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με ευθύνη του υπουργείου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους που ήδη λειτουργούν, παίρνοντας υπόψιν και τις ιδιαίτερες συνθήκες που χρειάζονται τα παιδιά, όπως και σε αυτόν των Αγίων Θεοδώρων (επαρκής σίτιση, εξασφάλιση γιατρών, φαρμάκων, παροχή ρεύματος, τρεχούμενου και πόσιμου νερού, αποχέτευσης, προστασίας από τα λιμνάζοντα ύδατα, θέρμανσης, διερμηνείας)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ