Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή
Τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα επισκέφτηκε την Κυριακή 30 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν για άλλη μια φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα των μεταναστών εργατών γης, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα οξυμένα προβλήματά τους.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, ευχήθηκαν στους μετανάστες εργάτες καλή αγωνιστική χρονιά προσφέροντάς τους τρόφιμα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Μέσα από τις συζητήσεις με τους μετανάστες εργάτες γης αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά το μέγεθος της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού που υφίστανται, της εξαθλίωσης, αναδείχθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών, των πρεσβειών των χωρών καταγωγής τους, αλλά κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης, που στην ουσία είπε ψέματα στους μετανάστες εργάτες, μην κάνοντας το παραμικρό για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους. Ακόμα και η έκτακτη οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας σε αυτούς που έχασαν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι στην πυρκαγιά του καταυλισμού τους (χρήματα, προσωπικά έγγραφα κ.λπ.), δεν έχει δοθεί, επιτείνοντας την κοροϊδία που υφίστανται οι εργάτες γης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι η καλύτερη απάντηση στην απαράδεκτη τακτική κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας είναι η οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, σε κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Για το σκοπό αυτόν, Ομοσπονδίες και σωματεία ετοιμάζουν κινητοποίηση στις αρχές Γενάρη στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την παρουσία εργατών γης από την Νέα Μανωλάδα.

Συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την αλληλεγγύη και την οργάνωση

Η επίσκεψη της περασμένης Κυριακής αποτελεί συνέχεια μιας σειράς δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό για την έκφραση αλληλεγγύης και την οργάνωση των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα.

Τον Ιούνη του 2018, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό των εργατών γης, η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ είχε επισκεφθεί και πάλι την περιοχή, μαζί με συνδικαλιστές από τοπικά Σωματεία. Λίγες μέρες μετά, το ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και η FISE (Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών, μέλος της ΠΣΟ) παρέδωσαν τρόφιμα, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, σε μια ακόμα κίνηση έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης.

Τον Ιούλη του 2018, η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας οργάνωσαν μαζικές συσκέψεις με μετανάστες εργάτες γης, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και των διεκδικήσεων.

Το Σεπτέμβρη του 2018, οι μετανάστες εργάτες γης έκαναν κινητοποίηση ζητώντας να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Φαρμάκου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Συνθήκες «σύγχρονης» σκλαβιάς

Οι συνθήκες εργασίας και διαμονής των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Πενιχρό μεροκάματο για ασταμάτητη 7ωρη και 8ωρη εργασία, σε επικίνδυνες και επίπονες συνθήκες μέσα στα θερμοκήπια, αθέτηση των αρχικών συμφωνιών από τους εργοδότες, καθεστώς εκβιασμού με παρακράτηση των χαρτιών και απειλές, συνθέτουν την εργασιακή καθημερινότητα των μεταναστών εργατών, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για κάποια οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ανθυγιεινό των συγκεκριμένων κατασκευών, μαζί με τα δηλητήρια απ' τα φάρμακα που υπάρχουν στα χωράφια, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία των εργαζομένων. Η λέξη διάλειμμα ακόμα και για νερό είναι άγνωστη.

Εξίσου άθλια κατάσταση επικρατεί και στις συνθήκες διαμονής. Για το πλήθος των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στη Νέα Μανωλάδα στήνονται καταυλισμοί πρόχειρων παραπηγμάτων, ακατάλληλων και άκρως επικίνδυνων, που στο καθένα από αυτά στοιβάζονται από 10 έως 30 άτομα.

Η διαμονή, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι χωρίς κόστος, αφού οι μετανάστες εργάτες πληρώνουν ενοίκιο, με το κεφάλι, στους κατόχους των χωραφιών που έχουν στηθεί αυτοί οι καταυλισμοί. Στην περίπτωση της δυνατότητας ενοικίασης σπιτιού εντός του χωριού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού το κόστος ενοικίασης (300 - 350 ευρώ ακόμα και για μια μικρή κατοικία) οδηγεί και πάλι στο στοίβαγμα αρκετών ατόμων στον ίδιο χώρο, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ